Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Бунт (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Insurrection, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
sqnka (2019)

Издание:

Автор: Робин Йънг

Заглавие: Бунт

Преводач: Павел Талев

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела Норма АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2013

Тип: роман (не е указано)

Националност: английска

Печатница: Абагар АД

Излязла от печат: Април 2013

Отговорен редактор: Светлана Минева

Редактор: Огняна Иванова

Коректор: Милена Братованова

ISBN: 978-954-28-1266-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9761

История

  1. — Добавяне

Кратък речник

Короната на Артур — корона, носена от принцовете на Гуинед, най-вече от Луелин ап Грифит, който се представя за принц на Уелс. По време на нахлуването на Едуард I в Уелс през 1282–1284 година става негово притежание заедно с други важни уелски реликви и е изпратена в Уестминстърското абатство.

Куртана — известен също като Меча на милосърдието заради неговия символично пречупен връх; счита се за притежание на Едуард Изповедника и става част от английските кралски атрибути, използвани по време на коронация.

Дестриер — боен кон.

Джефри Монмътски — смята се, че е бил уелсец или келт по рождение. През XII век живее в Оксфорд, където вероятно е бил каноник на колежа „Свети Джордж“. По-късно става епископ на Свети Асаф. През живота си пише три известни произведения, най-прочутото от които е „История на кралете на Британия“, от която са част от „Пророчествата на Мерлин“ последвана от „Животът на Мерлин“. Въпреки че смесва установената британска история с романтичната измислица, Монмътски представя трудовете си като факт и много от читателите им ги приемат за такива, възприемайки крал Артур и Мерлин като исторически фигури. Работите на Монмътски, макар и критикувани от някои негови съвременници, са изключително популярни в Средновековието и от неговата „История на кралете на Британия“ тръгва огромно количество артурианска литература, характерна за Европа през следващите векове. Кретиен де Троа, Малори, Шекспир и Тенисън са повлияни от творбата му.

Магнат — високопоставен благородник.

„Пророчествата на Мерлин“ — написани от Джефри Монмътски през XII век. Първоначално съставени в отделен том, по-късно „Пророчествата“ стават съставна част на „История на кралете на Британия“. Според Монмътски той е превел този труд на латински от един по-стар текст. Смята се, че Монмътски е създателят на Мерлин, но сега съществува мнение, че той е взел тази загадъчна фигура от по-ранни уелски източници.

Шилтрон — отбранителен пръстен, обикновено състоящ се от копиеносци.

Обсадни машини — всякакви машини, използвани при обсада за атака на укрепления, като мангонели, требучети и периери.

Камък на съдбата — също известен като Камъка от Скун, е бил древен трон, използван за коронации на шотландските крале. Счита се, че е бил донесен в Скун през IX век от шотландския крал Кенет Макалпин, произходът му е неизвестен. По време на нахлуването през 1296 година е взет от Едуард I и откаран в Уестминстърското абатство, където е положен върху специално изработен трон и става част от церемонията на английските коронации. Остава там до 1950 година, когато четирима студенти го открадват и го връщат в Шотландия. По-късно е върнат обратно в Англия, — преди да бъде изложен официално в замъка Единбург през 1996 година, където остава като изложбен експонат. Ще бъде върнат в Уестминстър за бъдещи коронации.

Васал — благородник, подвластен на феодал с по-високо положение, който държи земя срещу вярност към феодала и служи при него по време на война.

Край