Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 24 гласа)

Информация

Форматиране и допълнителна корекция
zelenkroki (2016)

Издание:

Автор: Валери Андровски

Заглавие: Изгревът на Червената звезда

Издание: първо

Издател: „Зов комерс“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2015

Тип: роман

Националност: българска

Печатница: „Изток-Запад“

Редактор: Емануил Костов

Художник: Милен Димитров

ISBN: 978-954-8772-37-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/629

История

  1. — Добавяне

Чиркейската ВЕЦ

Първите слънчеви лъчи си пробиваха път през облаците. Конвоят внимателно се спускаше по стръмните завои на планинския път. Едно погрешно движение можеше да свали тежките машини в дълбоките каменисти урви. Село Чиркей бе сгушено в малката долина, обградена от планините от едната страна и огромен изкуствения язовир от другата страна. Чиркейският язовир бе с обширна водна повърхност от над 42 квадратни километра. Той бе построен още по времето на социализма и осигуряваше необходимото водно налягане за работата на Чиркейската хидроелектроцентрала. Със своите четири турбини и генератори, осигуряващи мощност от 1000 Мвт, електроцентралата се смяташе за най-мощната в Северен Кавказ. След Втората тибериумна война и последвалите я няколко граждански войни електроцентралата бе изоставена на произвола на съдбата. Тибериумът бе погълнал не само земеделските земи на Кавказ, но и градовете — предприятия, заводи и всичката останала инфраструктура, нуждаеща се от електричество. Населяващите Кавказкия емират народи приличаха по-скоро на сбор на деградирали племена, отколкото на истинска цивилизована и индустриална държава. Със започването на войната и разпространението на тибериума квалифицираният персонал се бе разбягал, оставяйки електроцентралата да работи в автономен режим. От години никой не се грижеше за поддръжката на машините и съоръженията и те излизаха от строй едно по едно.

Вече събудилият се Михаил спря конвоя на едно разширение на пътя и извика при себе си Алекс и лейтенантите си. От спрелите машини излизаха хора, за да се разтъпчат, дръпнат някой фас или да хапнат набързо. Михаил помисли малко и изпрати да извикат и Стареца. Досега човекът бе давал само добри идеи, благодарение на които вече няколко пъти отърваха кожата. Изглежда бе всестранно развита личност и личеше, че освен отлични компютърни познания, има и военен опит. Нещо неочаквано както за Михаил, така и за Алекс. Когато проучваше миналото на Инженера, никъде не намери каквато и да е препратка, че е служил в армията. Човекът бе истинска загадка.

Изчака всички да се съберат и сложи големия лист на еластичната електронна карта върху предния капак на хамъра. Активира картата и докосна няколко пъти повърхността. Увеличи образа на Чиркей.

— Това са сателитни снимки на селото. Както виждате, няма как да го заобиколим — и Михаил прокара показалец по картата, очертавайки границите на селото. — От едната страна е планина, а от другата страна е язовирът. Освен ако не се научим да плуваме или катерим по отвесни скали, няма как да минем. Това е и основният ни проблем, пътят минава право през центъра на селото.

— А какъв е проблемът да минем през селото? — попита Алекс. — Вчера без проблем минахме Буйнакск и през Халимбекаул.

— Да, но това бе през нощта, никой не ни очакваше, а и минахме през предградията на Буйнакск. Халимбекаул бе целият в руини. Има още нещо. Благодарение на Симеон — и потупа лейтенанта по рамото — разбрахме, че сме наблюдавани, а това значи, че в селото знаят за нашето идване. А и на картата ясно се вижда, че центърът на селото е обитаем. Михаил почука с пръст по нея.

— Колко хора живеят там? — поинтересува се Стареца, докато разглеждаше картата.

— Между хиляда и петстотин и две хиляди, като петстотин са мъже, способни да държат оръжие в ръце и да се бият.

Мухин подсвирна от учудване, другите също изглеждаха изненадани от бройката.

— Обяснимо е учудването ви и за това си има логично обяснение — разясни Михаил. — Тия планински козели се намират до един от малкото оцелели язовири в Кавказ. Това им осигурява питейна вода на първо място, а на второ — препитание. В язовира има риба, а водата от него се използва за напояване на малкото обработваема земя, която имат. По мерките на Кавказ туземците са яко богати. Така че са свикнали да бъдат нападани, съответно може и да предположим, че са добре въоръжени. Но за това нямам никаква информация.

— И какво, шефе? Влизаме, наритваме им задниците и продължаваме? — предложи Мухин. — Какво ще се церемоним с тия черни маймуни?

— Подходът ти е прекалено директен, Мухин, знам, че искаш да задоволиш жаждата си за насилие. Но предпочитам този път да минем без бой, ей така, за разнообразие. А и съотношението едно към 20 в тяхна полза не те ли притеснява?

— Какви други възможности имаме? — попита Алекс.

— Затова и съм ви събрал, Алекс, напрегнете мозъците си, или това, което имате вместо тях. Белким измислим план, изключващ нашето общо самоубийство.

— А какво е отношението на местните? Не може ли да се договорим, да откупим преминаването си? Имаме храна, гориво и други стоки. Може да направим бартер.

— Те са кавказци. И в червата си мразят нас, руснаците. Единственият начин, по който искат да ни видят, е изкормени и окачени на куки като парчета сурово месо. Достатъчно ясно ли се изразих?

— Напълно!

Започнаха да обсъждат различни възможности, някои запалиха цигари, докато спореха кой вариант е по-добър. Но по същество нямаше какво толкова и да се обсъжда, единственият вариант бе да си пробият пътя с бой. Единствено Инженера бе застанал по-встрани и внимателно оглеждаше заобикалящите ги чукари. Алекс следеше за действията на Инженера, ръгна Миша в ребрата и кимна към Инженера.

— Както изглежда Стареца има някаква идея.

— Да отидем да го попитаме тогава.

Двамата се насочиха към Инженера и когато приближиха, Михаил директно, без да се церемони, го попита:

— Здрасти, Старче. Както изглежда, нещо ти е хрумнало? Имаш ли желание да го споделиш с нас?

— Просто разсъждавах… — и отново насочи взора си към околните скатове.

— За какво, ако смея да попитам?

— Ами това, което най-ни липсва в момента, е достоверна информация. Имаме карта със сателитни снимки и тя ни дава план на селището. Но тя е просто една двуседмична сателитна карта, а не видео в реално време. Ние в момента всъщност не знаем какво става там.

— И това може да ни излезе през носа — довърши вместо него Миша.

— Имам електронен абонамент за метеорологичната спътникова мрежа — включи се в разговора Алекс и потупа GPS на лявата си ръка. — Мога да изтегля актуални снимки на района от холонета. Но това ще стане най-рано към 15,00 ч. и ще е за кратко — докато сателитът преминава над главите ни.

— Нямаме толкова време. Добре, какво е твоето предложение? — нетърпеливо попита Михаил.

— Доколкото видях, докато разпъваха мутантите, използваха клинове, значи имаме алпинистко оборудване.

— Е и?

Инженера разпери ръце, показвайки заобикалящите ги планини.

— Ами намираме се в Кавказ. И тука е пълно с планини. Не би било лошо някой да се покатери там — и посочи с пръст върха на скалистия хълм, в чийто подножие бе спряла колоната — и да каже какво вижда. Отгоре трябва да има добра видимост към селото.

— И кой ще го направи? Никой от хората ми няма такава подготовка.

Инженера изразително огледа от долу до горе Орлов.

— Предполагам някой, който е в добра физическа форма, издръжлив и е свикнал да се ориентира и промъква в труднодостъпни места, където се изисква много пълзене и пазене по руини.

Алекс усети върху себе си изпитателните погледи на Инженера и Миша.

— Да разбирам ли, че съм кандидат по неволя? Изобщо ще се допитате ли до моето мнение, ей така, за проформа?

— Както каза Стареца, твоята кандидатура е най-подходяща, приятелю. Нооо, естествено, ще разбера, ако те е страх от високото. Никой няма да те обвинява, че си пъзльо и се изплашил като някоя баба от малко височинка.

— Ха-ха-ха — разсмя се с пълен глас Михаил.

— Майната ти, Миша! — засегна се Орлов. — Ще го направя, защото мога и защото го искам! А не за да доказвам каквото и да било!

— Спокойно, братко, шегувам се. Не съм искал да те обидя, знам, че си кораво копеле. Ти си единственият друг човек, на който мога да вярвам за всичко на 100%. И няма нужда да доказваш каквото и да е пред мене.

— А кой е другият човек?

— Другият човек съм аз, естествено, вярвам само на себе си — ухили се Михаил и удари с юмрук рамото на приятеля си.

— Господа, сега, след като изяснихте отношенията помежду си, предлагам да се захванем с работата.

— Добре Старче, както винаги ти си прав. Да действаме!