Филип Зимбардо
Ефектът „Луцифер“ (54) (Разбиране как добрите хора стават зли)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
Еми (2019)
Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2020)

Издание:

Автор: Филип Зимбардо

Заглавие: Ефектът „Луцифер“

Преводач: Людмила Андреева

Година на превод: 2017

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: 20.04.2017

Коректор: Ива Вранчева

ISBN: 978-619-01-0028-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10761

История

  1. — Добавяне

Оплакванията се вентилират

Същата комисия от трима затворници, с която се срещнах по-рано, дойде въоръжена с дълъг списък от оплаквания, които те бяха дали на Кърт Банкс, докато аз бях навън, за да се занимавам с градската полиция. Същият екип от тримата затворници, оглавяван от 5704, заедно с 4325 и 1037, бяха избрани от всички затворници. Кърт изслушал с уважение оплакванията им. Сред тях: нехигиеничните условия заради ограниченията върху използването на тоалетната; няма чиста вода, за да си мият ръцете преди хранене; няма душове; страх от заразни болести; белезниците и веригите за краката са прекалено стегнати и им причиняват синини и ожулвания. Освен това искаха църковна служба в неделя. В допълнение настояваха да имат възможност веригата да се сменя по техен избор от единия на другия крак, да имат възможности за физически упражнения, време за почивка, чисти униформи, да им се позволи да общуват между килиите, да им се плати извънреден труд за неделите и по принцип да имат възможност да правят нещо по-ценно от това просто да лежат.

Кърт изслушал пасивно, както прави обикновено, без никакво показване на емоция. Уилям Къртис Банкс — афроамериканец със светла кожа в края на 20-те си години, баща на две деца, втора година докторант, горд, че е успял да влезе в топ катедрата по психология в света — беше трудолюбив студент с високи постижения като всеки студент, с когото някога съм работил. Той нямаше време за фриволности и крайности, слабости, извинения или глупаци. Кърт пазеше емоциите си за себе си зад стоическа фасада.

Джим-4325, който също беше резервиран човек, трябва да е интерпретирал дистанцирания маниер на Кърт като неговото недоволство. Той побързал да добави, че това всъщност не са „оплаквания“, а по-скоро „просто предложения“. Кърт им благодарил любезно за предложенията и обещал да ги сподели с висшестоящите си за разглеждане. Чудя се дали те са забелязали, че той не си води бележки и че те не са му дали своя написан с молив списък за архива. Най-важното за нашата Система беше да осигурява привидност на демокрация в тази авторитарна среда.

Гражданското несъгласие обаче изисква промени в системата. Ако се предприемат мъдро, такива промени предотвратяват откритото неподчинение и бунтовете. Когато обаче несъгласието се кооптира от системата, неподчинението и бунтът само се отлагат. В действителност, без да получат никакви уверения за разумни опити за решаване на техните оплаквания, беше малко вероятно тези избрани официални лица да постигнат някоя от целите си. Комисията на Станфордския общински затвор по оплакванията на затворниците се провали в основната си мисия да пробие дупка в бронята на системата. Те обаче си тръгнали с добро чувство, защото открито са вентилирали чувствата си и някакъв авторитет, макар и на ниско ниво, е изслушал оплакванията им.