Филип Зимбардо
Ефектът „Луцифер“ (4) (Разбиране как добрите хора стават зли)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
Еми (2019)
Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2020)

Издание:

Автор: Филип Зимбардо

Заглавие: Ефектът „Луцифер“

Преводач: Людмила Андреева

Година на превод: 2017

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: 20.04.2017

Коректор: Ива Вранчева

ISBN: 978-619-01-0028-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10761

История

  1. — Добавяне

Вторични изследвания

Задачата по сглобяването на архивните видеозаписи от затворническия експеримент в дивиди формат, от който могат да се подготвят транскрибираните текстове, се падна на Шон Бруич и Скот Томпсън — двама изключителни студенти в Станфорд. Освен посочването на значимите епизоди в тези материали, Шон и Скот помогнаха за обединяването на широк спектър от фонови материали, които бяхме събрали за различни аспекти на това изследване.

Таня Зимбардо и Мариса Алън помогнаха със следващата задача — организиране и събиране на голям обем фонови материали от изрезки от медийни статии, мои бележки и различни статии. Екип от други студенти в Станфорд — и най-вече Киърън О’Конър и Мат Естрада — направиха превъзходни справки в литературата. Мат освен това транскрибира моето аудиозаписано интервю със сержант Чип Фредерик в разбираем печатен текст.

Ценя обратната връзка, която получих за различни глави в първата и втората чернова от колеги и студенти, сред които Адам Брекенридж, Стивън Бенке, Том Блас, Роуз Макдърмът и Джейсън Уийвър. Антъни Пратканис и Синди Уанг заслужават специална благодарност за помощта им с част от последната глава, която се занимава със съпротивата срещу нежеланото внимание, както и Зино Франко за приносите му към новите виждания за психологията на героизма.

Моето разбиране за военната ситуация в Абу Граиб и други театри на войната имаше полза от мъдростта на административен офицер Марси Дрюри и на полковник Лари Джеймс, който е и военен психолог. Дъг Брейсуел непрекъснато ме снабдяваше с полезни онлайн източници на информация по редица теми, свързани с въпросите, с които се занимавам в двете глави от книгата, посветени на Абу Граиб. Гари Майърс — правният консултант на сержант Фредерик — не само работи по този случай в продължение на дълъг период от време без заплащане, но и ми осигури всички източници на информация, от които имах нужда, за да осмисля тази сложна среда. Адам Зимбардо предложи прозорлив анализ на сексуалната природа на „трофейните снимки“, които изтекоха от „забавленията и игрите“ по време на нощните смени на Сектор 1А.

Когато структурирам благодарността си, основен дял дължа на Боб Джонсън (моя приятел и съавтор на въвеждащия учебник по психология Core Concepts [Основни понятия]). Боб прочете целия ръкопис и направи ценни предложения за подобряването му, както стори и Саша Любомирски, която помогна за координирането на приносите на Боб и на Роуз Зимбардо. Роуз е изявен професор по английска литература, която направи всичко необходимо всяко изречение в тази книга да бъде такова, каквото трябва, за да предаде моето послание на читателите неспециалисти. Благодаря на всеки от тях за изпълнението на тази досадна работа с такава елегантност и добро чувство.

Благодаря и на моя редактор от „Рандъм Хаус“ Уил Мърфи за неговото педантично редактиране — едно загубено изкуство сред много редактори — и за храбрия му опит да ограничи текста до същностните теми. Лин Андерсън се представи възхитително и проницателно като коректор, който заедно с Винсънт ла Скала засили последователността и яснотата на моите послания. Джон Брокман е ангелът хранител и агент на тази книга и нейното популяризиране.

И накрая, след като пишех по дузина часове непрекъснато ден и нощ, болящото ми тяло беше подготвяно за следващия рунд от моя масажист Джери Хюбър от „Хийлинг Уиндс Масаж“ в Сан Франциско, и от Ан Холингсуърт от „Гуалала Сий Спа“ винаги когато работех в моята бърлога в морското ми ранчо.

Към всички тези помощници, членове на семейството, приятели, колеги и студенти, които ми помогнаха да трансформирам мислите си в думи и след това в ръкопис и книга: моля ви, приемете най-искрената ми благодарност.

Чао,

Фил Зимбардо

granicite.jpgМ. К. Ешер, „За ангелите и дяволите“, „Границите на кръга IV“ © 2006 The М. С. Escher Company-Holland. Всички права запазени (www.mcescher.com)