Филип Зимбардо
Ефектът „Луцифер“ (17) (Разбиране как добрите хора стават зли)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
Еми (2019)
Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2020)

Издание:

Автор: Филип Зимбардо

Заглавие: Ефектът „Луцифер“

Преводач: Людмила Андреева

Година на превод: 2017

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: 20.04.2017

Коректор: Ива Вранчева

ISBN: 978-619-01-0028-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10761

История

  1. — Добавяне

Паралелни вселени в Абу Граиб и в Станфордския затвор

Причината да бъда шокиран, но не и изненадан от снимките и историите за малтретирането на затворниците в „Малката работилница на ужасите“ в Абу Граиб беше, че бях виждал нещо подобно и преди. Три десетилетия по-рано бях свидетел на зловещо подобни сцени, докато те се разгръщаха в проект, който ръководех и който бях планирал сам: голи, оковани затворници с качулки на главите, надзиратели, които стъпват на гърбовете на затворниците, докато те правят лицеви опори, надзиратели, които сексуално унижават затворниците, и затворници, които изпитват екстремален стрес. Някои от снимките от моя експеримент са на практика взаимозаменяеми с тези на надзирателите и затворниците в този отдалечен затвор в Ирак — печално известния Абу Граиб.

Студентите, които играеха ролите на надзиратели и затворници в експеримент със симулиран затвор, провеждан в Станфордския университет през лятото на 1971 г., се отразяваха като в огледало от реалните надзиратели и реалния затвор в Ирак през 2003 г. Не само бях виждал такива събития, ами бях отговорен за създаването на условия, които позволиха на подобно малтретиране да процъфтява. Като основния изследовател в проекта аз планирах експеримента, в който разпределени по случаен начин нормални, здрави, интелигентни студенти трябваше да изпълняват ролите или на надзиратели, или на затворници в реалистично симулирана затворническа среда, където трябваше да живеят и да работят в продължение на няколко седмици. Моите изследователски помощници и студенти Крейг Хани, Кърт Банкс и Дейвид Джафи, и аз искахме да разберем известна част от динамиката, действаща в психологията на лишаването от свобода.

Как се адаптират обикновените хора към такава институционална среда? Как властовите диференциали между надзирателите и затворниците се разиграват във всекидневните им взаимодействия? Ако сложите добри хора на лошо място, хората ли триумфират, или мястото ги корумпира? Насилието, което е ендемично в повечето реални затвори, ще отсъства ли в затвор, който е пълен с добри момчета от средната класа? Това бяха някои от изследователските въпроси, които искахме да изследваме в нещо, започнало просто като проучване на затворническия живот.