Филип Зимбардо
Ефектът „Луцифер“ (286) (Разбиране как добрите хора стават зли)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
Еми (2019)
Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2020)

Издание:

Автор: Филип Зимбардо

Заглавие: Ефектът „Луцифер“

Преводач: Людмила Андреева

Година на превод: 2017

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2017

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: 20.04.2017

Коректор: Ива Вранчева

ISBN: 978-619-01-0028-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10761

История

  1. — Добавяне

Пуснете светлината

Е, стигнахме до края на нашето дълго пътуване заедно. Оценявам вашата издръжливост да продължите, независимо от тези конфронтации с това, което е най-лошото в човешката природа. За мен беше особено трудно да се върна към сцените на малтретиране в Станфордския затворнически експеримент. Беше трудно да се изправя лице в лице пред моята неефективност в оказването на помощ за постигане на по-добро разрешение в съдебното дело на Фредерик-Чип. Като вечен оптимист изправянето пред всички злини на геноцида, убийствата, линчуванията, изтезанията и другите ужасни неща, които хората правят на другите, положителната ми нагласа за човешката природа е предизвикана. Аз обаче поддържам надеждата, че действайки колективно, всички можем да положим повече и по-успешни усилия, за да се противопоставим на ефекта на Луцифер.

В последната част на нашето пътуване ще пуснем светлината, за да огрее тези тъмни ъгли на човешката психика. Време е да наблегнем на положителното и да елиминираме отрицателното. Ще го направя по два начина. Първо, ще получите някои обосновани съвети как да се съпротивлявате на социалните влияния, които не желаете и нямате нужда от тях, но бомбардират вас и повечето от нас всеки ден. Макар да признавам силата на ситуационните фактори да влияят върху повечето от нас да се държим лошо в много типове контекст, показвам, че не сме роби на тяхната власт. Именно чрез разбирането как такива сили действат можем да се съпротивляваме, противопоставяме и да им пречим да ни вкарат в нежелателно изкушение. Такова познание може да ни освободи от подчинението на силната хватка на конформизма, подчинението, убеждаването и другите форми на социално влияние и принуда.

След като изследвахме слабостите, крехкостта и твърде лесните трансформации на човешкия характер през цялото ни пътуване, завършваме по по-положителен начин, като ознаменуваме героизма и героите. Надявам се, че вече сте готови да приемете предпоставката, че обикновените хора — дори и добрите — могат да бъдат прелъстени, привлечени и инициирани в зло поведение под влияние на могъщи системни и ситуационни сили. Ако е така, готови ли сте да приемете и обратната предпоставка: че всеки от нас е потенциален герой, чакащ да възникне ситуация, която ще ни помогне да покажем, че притежаваме „нужното“? Нека сега научим как да се съпротивляваме на изкушението и да възхваляваме героите.