Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Мич Рап (11)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Extreme Measures, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,9 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Dave (2014)

Издание:

Винс Флин. В случай на опасност

Американска. Първо издание

ИК „Ера“, София, 2009

Превод: Марин Загорчев

Редактор: Лилия Анастасова

Художествено оформление на корицата: Димитър Стоянов — Димо

ISBN: 978-954-389-045-3

История

  1. — Добавяне

На Робърт Ричър и служителите в Националната служба по тайно разузнаване и Националния антитерористичен център.

Всички ние спим спокойно в леглата си благодарение на сурови мъже, които бдят нощем, готови да посетят онези, които могат да ни причинят зло.

Уинстън Чърчил

1.

Военновъздушна база „Баграм“ Афганистан

Майк Неш тревожно погледна часовника си, после отново се втренчи в двата плоски монитора. Двамата затворници спяха дълбоко. Ако всичко вървеше по плана, сънят им нямаше да трае дълго. Преди седмица ги бяха заловили при рутинна патрулна обиколка. Тогава младите войници още нямаха представа на кого са попаднали. Разбраха по-късно, при това случайно. Командването на военновъздушната база „Баграм“ в Афганистан веднага отдели двамата мъже от другите триста деветдесет и шест пленени врагове и предупреди Вашингтон.

Неш беше един от първите уведомени. Специалният телефон зазвъня в 2:23 през нощта миналата неделя. Дежурният в Националния антитерористичен център му съобщи новината. Неш му благодари, затвори и заразмишлява дали да остане в леглото, или веднага да тръгне към службата. Залавянето на двама усилено издирвани престъпници беше вълнуващ успех, но той от личен опит знаеше, че сега много хора ще се борят със зъби и нокти кой да си припише заслугата. Неш наскоро се беше върнал от Лондон и сега се нуждаеше много повече от сън, отколкото от професионално признание.

Нямаше и минута, телефонът отново зазвъня. Този път беше големият шеф, Айрини Кенеди, директорката на ЦРУ. Неш слуша около половин минута, без да продума, сетне измърмори:

— Ще се заема.

Целуна жена си, стана от леглото, навлече удобни дрехи, провери всяко от четирите си деца, грабна чантата си, винаги готова за пътуване, остави бележка на кафеварката и излезе. При тази негова работа близките му едва ли щяха да се изненадат, когато се събудят и установят, че го няма.

Двайсет минути по-късно стъпи на частната самолетна писта и се качи в готовия за излитане „Гълфстрийм V“. Щом се вдигна във въздуха, Неш се замисли за двамата пленници. Не беше необходимо да чете досиетата им. Знаеше ги наизуст. Беше ги сглобявал с години, всеки път когато получаваше нови сведения. Това бе една от дарбите на Майк Неш. Все едно дали ставаше дума за бейзболни резултати или за най-известните терористи в света — щом прочетеше нещо, той го запомняше. Започна да обмисля стратегията си за разпита. Воден колкото от логиката, толкова и от интуицията си, измисляше капани и предвиждаше лъжите им. Може би седмици щяха да минат, преди да се пречупят, но щяха да проговорят. Винаги проговаряха.

По някое време над източната част на Атлантическия океан се получи първото закодирано съобщение, че има проблем. Докато летеше на петнайсет хиляди метра над морското равнище, от трескавата размяна на послания с Ленгли Неш научи за разиграваща се драма. Трима сенатори, които били на посещение в базата, дочули за залавянето и поискали да видят двамата пленници. Командирът на базата от глупост или в стремежа си да се хареса на хора, които биха могли да помогнат за израстването му в кариерата, се съгласил.

Ако трябваше да посочи тримата политици, които най-много мрази, двама от тези „почетни“ посетители на базата щяха да са сред тях, а третият сигурно щеше да е в челната десетка. Като председатели на комисиите по правосъдието, въоръжените сили и разузнаването към Сената те бяха влиятелна групичка. По стечение на обстоятелствата и тримата мразеха ЦРУ. След едночасовата им среща със затворниците сенаторите ясно намекнали на командира на базата, че главата му може да хвръкне. Председателката на правосъдната комисия стигнала по-далеч, като заявила, че ако не спазва Женевската конвенция, тя лично ще го изправи пред Сената да отговаря за престъпленията си пред целия американски народ.

Фактът, че единият от пленниците е спечелил нашивките си в армията на талибаните, като взривил строено с помощта на коалицията училище с афганистански деца вътре, явно нямаше значение за храбрата сенаторка. Не я интересуваше и че организацията им не е подписала Женевската конвенция. Очевидно жената имаше други приоритети. Да се отнасяш с разбиране, съчувствие и уважение към фанатични, коравосърдечни садисти изглеждаше много благородно на теория, но на практика беше добър начин да загубиш войната.

Едно от най-трудните неща в работата на Неш беше да се разправя с твърдоглавите политици, на които бе подчинен. През първите месеци след атаките в Ню Йорк и Вашингтон същите тези сенатори призоваваха за действие. В неофициални разговори изразяваха загриженост, че ЦРУ не действа достатъчно твърдо в разпитите. Настояваха да се прилагат драстични мерки и уверяваха началниците в Ленгли, че ще ги подкрепят. Неш си спомни баснята за скорпиона, който обещал на жабата, че няма да я ужили, ако го пренесе на другия бряг. Бяха стигнали до средата на реката и точно както в баснята инстинктите се бяха задействали, жилото бе готово за нападение и имаше опасност всички да се удавят.

Той погледна двамата пленници, които спокойно спяха в топлите, чисти легла. На левия монитор беше Абу Хагани, висш талибански офицер, ръководещ самоубийствените акции в Афганистан. Според оценките при атентати, организирани от него, бяха загинали над три хиляди цивилни и четирийсет и трима войници. Беше известен с това, че умишлено избира за жертви жени и деца, за да уплаши сънародниците си и да ги откаже да помагат на коалиционните сили. Вторият затворник, Мохамад ал-Хак, беше талибанската свръзка с „Ал Кайда“ и един от най-доверените хора на молла Омар. Макар че Неш се наслаждаваше на мисълта как ще изтезава Хагани, интересът му към Ал-Хак беше по-голям. Този човек беше пряката връзка между „Ал Кайда“ и талибаните. Тайните, които пазеше, бяха неоценими.

През първите три дни агентът от ЦРУ имаше право да прекарва най-много по четири часа дневно с всеки от заловените. Всичко се следеше строго и се записваше. Забранени бяха поставянето в мъчителни пози и лишаването от сън, пускането на силна музика и крясъците, удрянето, промяната на режима на хранене и температурата в килиите. Дори устните заплахи с физическо насилие трябваше да бъдат одобрени от Вашингтон.

В сряда свърши рано с Ал-Хак, като му каза, че е говорил с генерал Абдул Рашид Достум. Бившият командир на Северния алианс и водач на узбекската общност беше известен с омразата си към талибаните. Неш заплаши Ал-Хак, че е уредил на другата сутрин да го изпратят при Достум. Затворникът едва не напълни гащите от страх, че ще попадне в ръцете на човек, не по-малко жесток от него и хората му. Страхът в очите му беше очевиден. Неш внимателно наблюдаваше как затворникът се опитва да избегне този кошмар. Агентът от ЦРУ бе поставял стотици пленници в такава ситуация. Отначало винаги свеждаха очи, после бързо започваха да шарят с поглед наляво-надясно, трескаво опитвайки се да измислят как да спасят кожите. Той искаше просто да проговорят. По-късно щеше да отсява лъжите.

За съжаление, точно когато Ал-Хак щеше да проговори, в стаята влезе един офицер и прекъсна разпита. Извикаха го на телефона. Юристите от Министерството на правосъдието го предупредиха, че е отишъл твърде далеч. Тази случка даде начало на истинска престрелка между ЦРУ, Белия дом, Министерството на правосъдието и сенатор Барбара Лонсдейл, председателката на правосъдната комисия. Докато юристите спореха, агентът започна да търси начин да заобиколи стената, вместо да я прескача. Телефонира на Мич Рап.

Неш погледна часовника си. Тъкмо минаваше полунощ. Рап и неговата тежка артилерия трябваше да се появят всяка минута. Сънят на двамата сладко спящи убийци скоро щеше да бъде грубо прекъснат. Те бяха хранени по три пъти на ден, имаха легла, по-удобни от онова, на което спеше Неш, молитвени килимчета, луксозни томчета с Корана, душ с топла вода. Самоувереността им растеше с всеки изминал ден и знаеха, че никой няма да ги изтезава. Това измамно чувство за сигурност щеше да изчезне по много истински и вероятно насилствен начин.