Майкъл Бърнард Бекуит
Духовно освобождение (4) (Разгърни пълния си потенциал!)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spritual Liberation Fulfilling Your Soul’s Potential, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Корекция и форматиране
проф. Цвети (2010 г.)

Издание:

Майкъл Бърнард Бекуит. Духовно освобождение

Американска, първо издание

Коректор: Людмила Петрова

Компютърна обработка: Стела Иванова

Художник на корицата: Румен Хараламбиев

Издателство: „Изток-Запад“, 2009

ISBN: 978–954–321–582–9

История

  1. — Добавяне

Въведение

Книгата, която държите, не е просто поредното помагало с указания как да се сдобиете с повече от онова, което си мислите, че ви е нужно, за да сте щастливи и да не изпитвате отегчение до края на живота си. Нейната цел е да ви събуди, да запали във вас желанието да се отдадете на трансформираща духовна практика и да ви покаже как да я култивирате и поддържате. Изложените тук стратегии ще ви помогнат да изместите фокуса си от зависимост от външните неща към щастието да разчитате на своята вътрешна сила като пълновластно същество.

Духът е най-трептящо живият и екстатичен аспект от нашата същност и не е за вярване, че се налага да се обучаваме в духовно пробуждане и активиране потенциала на душата особено като се има предвид, че просветлението е присъщото ни състояние. Не става дума за философия обаче, тъй като корените на интелекта ни не могат да се спуснат достатъчно дълбоко в костния мозък на духа, за да се свържат с Източника и да уловят целта на съществуването ни. Духовното пробуждане е пътуване на сърцето и у всеки от нас то гори от копнеж да познае истинската си природа, да си върне общението с Източника. Ето как Лао Дзъ е подтиквал учениците си: „Използвайте светлината, която живее във вас, за да видите всичко такова, каквото е“. Въпреки това малцина знаят, че тази вътрешна светлина съществува, да не говорим за възможността да се свържем и да изпълваме с нея структурите на своя духовен, умствен, емоционален и физически живот. Добрата новина е, че за всеки, който жадува за нея, както удавникът — за глътка въздух, има на разположение духовни практики, с помощта на които той отново да „види всичко такова, каквото е“.

В тази книга се разглеждат някои от най-фундаменталните въпроси в процеса на пробуждането: Каква е природата на това Велико нещо, което наричаме Бог, и каква е връзката ни с него? Какви закони управляват вселената и как можем да ги приложим в мистичните и земните измерения на живота? Какво означава да станеш просветлен? Кои са белезите на духовно еволюиралия човек? Как можем да култивираме талантите и уменията си и да им дадем творческо, пълноценно изражение? Наистина ли оказваме влияние върху планетата и хората, които живеят на нея?

Днешната квантова физика и проучване на съзнанието разкриват, че съзнанието изпълва абсолютно всичко — потвърждение, че съществуванието не е случайно, а следва повелите на универсален закон. Към това аз добавям любовта — ние сме управлявани от закона и любовта. Бог и Любовта нямат абсолютна дефиниция — те са синоними, на които не можем да дадем определение, но въпреки това инстинктивно усещаме кога внезапното осъзнаване или чувството на присъствие са именно тяхно проявление. Те не могат да бъдат видени, нито анализирани от мислещия ум — могат единствено да бъдат осъзнати. Въпреки че използвам думи като Източник, Любов-Красота, Присъствие, Неизразимото и Дух, за да представя Бог, нито една от тях не може адекватно да опише онова Велико нещо, което е навсякъде.

„Духовно освобождение“ не е резултат от достигането на върховни заключения, които тук да излагам като „единствената истина“; книгата е по-скоро обобщеният израз на пътуването ми из царството на Великото тайнство през последните тридесетина години, на постоянния процес на изследване границите на съзнанието. Тя е резултат от моето отхвърляне на материалистичния светоглед и заменянето му с осъзнаването, че това, което осмисля живота ни на тази земя, е отдаденото следване на духовната практика. Освобождаването идва не само със седенето на възглавничката за медитация, но и с прилагането на резултатите от духовната практика, докато шофираме по магистралата или общуваме с хората и природата, за да култивираме световно гражданство в отношенията си с нашите братя и сестри по света и водени от състрадание, да служим самоотвержено и да споделяме това, което имаме.

В глава първа — „Любов-Красота“ — акцентът е върху началото на моето духовно разгръщане, с което се надявам читателят да добие представа „откъде съм тръгнал“. Следващите шест глави излагат сърцевината на учението ми. От седма глава нататък предлагам техники, приложими за духовно търсещи от всички нива на практикуване.

В края на всяка глава съм включил утвърждение, обобщаващо залегналите в текста принципи, както и „въплъщение“, което може би ще решите да включите в своята медитация, молитва или съзерцание.

Когато излагам учението си, аз използвам определени термини, които, за да не настъпи погрешно разбиране, са по-следвани от обяснение. Например раят не е място — ние сме в рая, когато живеем с вътрешното осъзнаване за всеобхватното добро, изпълващо целия космос.

„Фундаменталната доброта на вселената“ сочи най-вече към факта, че сме заобиколени от дружелюбно присъствие, което има съзнателната цел да насърчи пробуждането ни. Вселената не е против нас, а е на наша страна. Тя не ни изпитва, а ни подканя. Нашата истинска същност е състоянието на просветление, което будистите наричат наше истинско лице, а християните дефинират като душа.

В съвременния духовен речник една от най-използваните думи е „трансформация“ и твърде често тя служи като рекламна мантра, целяща да „зариби“ хората да посетят семинар, да си купят книга или да се абонират за списание. В тази книга под трансформация се разбира онова, което се случва, когато идентификацията с егото отстъпи място на осъзнаването на истинската същност. На света има два вида воини — традиционният воин, който пази границите и определен начин на живот; и духовният воин, който преодолява вътрешните ограничения и открива нови измерения на един по-всеобхватен начин на съществуване. Той е напълно отдаден на своето духовно пробуждане и има смелостта да изхожда от тази своя отдаденост, когато взима решения. Думата „предаване“ такава, каквато я използвам аз, въплъщава вътрешната готовност да продължим към следващия етап на развитие. Неотдавна ми хрумна думата „игроволюиране“, смисълът на която е да запазим във висша степен своята игривост и едновременно с това да сме наясно, че сме тук, за да издигнем съзнанието си.

В някои глави бегло се споменава Процесът за получаване на житейско видение — духовна техника, която създадох при основаването на духовния център „Агапе“. Тъй като описанието му е свързано с доста детайли, не съм го включил в тази книга: ако желаете да научите повече обаче, може да потърсите The Life Visioning Process, издаден на 6 диска.

Епиграфите в началото на всяка глава са части от песни, които със съпругата ми Рики Байърс Бекуит сме писали през последните двадесет години. Целта им е да ви въведат в същината на това, което предстои.

Тази книга не само ще ви предложи послания, но и ще извика у вас прозрения за собствената ви природа и смисъл на живота. Дълбоко в себе си вие знаете, че сте уникално и ценно присъствие на земята, а аз съм силно убеден, че на всички нас е дадена не само способността, но и повелята да участваме съзнателно в един еволюционен процес, който ще ни срещне с истинската ни същност. Моята роля бе да напиша този пътеводител, с помощта на който да достигнете това по-дълбоко измерение.

Просветленото общество може да бъде създадено само от пробудени същества. Искрено се надявам да почувствате вдъхновението да разкриете своята вътрешна сила и с благотворното си присъствие на тази земя да допринесете с мир, състрадание, любяща доброта и безкористно служение.