Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Line of Vision, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2022)
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2023)

Издание:

Автор: Дейвид Елис

Заглавие: Опасна игра

Преводач: Мария Неделева

Година на превод: 2003

Език, от който е преведено: английски (не е указано)

Издател: Издателска къща „ИнфоДАР“ ЕООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2003

Редактор: Юлия Петрова; Ангелина Михайлова

ISBN: 954-761-121-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/18050

История

  1. — Добавяне

9

Доколкото знам, ченгетата не разполагат с много сведения след първата пълна седмица от изчезването на доктор Райнарт. Неделният вестник помества голяма статия за случая. Всъщност историите в нея са две. Едната е за домашните мерки за сигурност — как влизането с взлом в дома на Райнарт е отворило очите на някои хора. Никой дом не е в безопасност, дори в Хайланд Удз. Другата част е посветен изцяло на случая с Райнарт. Полицията започвала да изключва версията за отвличане, пишеше вестникът, тъй като нямало искане за откуп. Интересно.

Понеделнишкият „Уоч“ не обсъжда случая. Във вторник имаше доста голям материал. Полицията дрънкала празни приказки, а реакцията от страна на квартала била по-малко от толерантна. Доктор Райнарт бил един от най-известните хора в района. Още повече че ставало дума за уважаван лекар, който е бил нападнат в предградие, населено с бели хора от висшето общество. На богатите не им е приятна мисълта, че са уязвими в собствените си домове. Избраните кметове и прокурори не обичат богатите им избиратели да се чувстват незащитени.

Полицейският началник се появява по новините всяка вечер с мрачен израз и нарастващ гняв. Отначало областният прокурор Филип Еверет също заставаше пред камерите. Еверет е красив, светлокос човек, наближаващ четирийсетте, който пръв кандидатства за държавна служба веднага след завършване на юридическия факултет. След два двугодишни мандата в законодателната власт той кандидатства за окръжен прокурор с подкрепата на напусналия този пост. Беше избран с изненадващо много гласове и веднага започна да се изпълва с по-високи амбиции. Сега кара втория си мандат като главен прокурор на окръга и, както се говори, е готов да върви по-нагоре. Убийство на изтъкната личност, две години преди да се освободи място за следващия сенат е доста добра възможност. Очаква се настоящият сенатор да се оттегли след многократно запитване за личното му финансово състояние, а все още никой приемник не се е появил на хоризонта освен банда мухльовци с родови имена. Еверет ще бъде героят, който помага на богатите хора да се чувстват отново в безопасност.

Но докато разследването напредваше с малки крачки, Еверет играеше на криеница. Той ще се появи, когато излезе улика, но ще се потулва, докато или ако — това стане.

Медиите като цяло започват да обръщат все по-малко внимание на разследването. Кръвта е засъхнала, има по-интересни и по-ужасяващи материали за отразяване. Колкото по-малко чета вестника и чувам новините по телевизията, толкова по-силен се чувствам. Най-сетне днес, срядата преди Деня на благодарността, реших, че ще навестя сестра си, както правя веднъж в годината.

Излягам се удобно в креслото и давам възможност на уискито да напълни червата ми.

Ще замина при сестра ми утре. Тази вечер е за Рейчъл. Тази вечер тя ще бъде облечена в дълго кожено палто. Ще влезе в къщата без покана, ще ме завари тук, във всекидневната. Ще изтръгне от ръката ми дистанционното и ще загаси телевизора. После ще пусне лек джаз по стереоуредбата. Ще изтръгне бутилката от ръката ми и ще я поднесе към устните си. Ще отпие глътка със затворени очи и ще оближе устни, вкусвайки алкохола. Ще вдигне стъпалото си върху креслото и за първи път ще разкрие дългия си, гол крак през дългото си палто.

Искаш ли да ме погалиш?

Аз ще понеча да отговоря, но тя ще ме възпре с пръст на устните си.

Къде?

Къде искаш да ме погалиш?

Ще й покажа. Ще й покажа тук и тук, всички места, където искам да я погаля.