Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dkeranov (2020)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С „Левски“ по дългия път през времето

Издател: Книгоиздателска къща „Труд“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1994

Националност: българска

Печатница: ДФ „Полиграфически комбинат“

Редактор: Владимир Петков

Консултант: Любомир Алдев

Художник: Александър Стефанов

Коректор: Румяна Стефанова; Венедикта Григорова

ISBN: 954-528-020-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10506

История

  1. — Добавяне

Кръщението

Достигнахме до първия мач в историята на „Левски“, до неговото „кръщение“ във футболния живот. Кой ще бъде първият съперник?

— По онова време старши във футболната йерархия на столицата беше „Футбол клуб“ — разказвал ми е Борис Василев. — Авторитетът му беше общопризнат, той беше доайенът. На второ място беше „Славия“, която се очертаваше като сериозен съперник на хегемонията на „Футбол клуб“.

Младите левскари говорят с уважение за тези два клуба, преценяват и собствените си сили. Те са още неукрепнали напълно физически момчета, с много жар, но без никакъв опит, скромно ученическо клубче, чиито криле тепърва ще укрепват. А ето че идва време да мерят сили с могъщия „Футбол клуб“ и с известната вече „Славия“… В онези години все още няма общо ръководство във футболния живот, клубовете сами уреждат мачовете помежду си, не се води класиране, не се трупат точки, няма и платени служители. Това е детската възраст на нашия футбол!

По онова време за уреждането на един мач има установена процедура: трябва да се отправи покана в писмена форма с предложение в кой ден и точно от колко часа да се играе мачът, на кое игрище, с чия топка, кой да бъде реферът. Отговорът трябва да бъде също в писмена форма и ако в него се правят контрапредложения, те следва внимателно да се обсъдят. Всичко около един мач трябва своевременно и най-прецизно да е уредено.

— За нашия пръв мач решихме да изпратим покана до „Футбол клуб“ — беше допълнил Борис Василев. — Той имаше четири отбора. В първия играеха колежани и лицеисти и за тях беше унижение да излязат срещу някакво току-що основано, неизвестно клубче. Вторият отбор беше съставен от опитни софийски играчи, за които ние бяхме неравностоен съперник, под тяхната класа. И така, в писмения си отговор „Футбол клуб“ ни съобщаваше, че приема всички наши предложения и ще бъде представен от своя трети отбор.

Този мач се е състоял на старото игрище „Славия“ през лятото на 1914 г., наскоро след основаването на „Левски“. Резултатът е 2:0 за третия отбор на „Футбол клуб“.

Това е „кръщението“ на „Левски“ на футболното игрище.