Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dkeranov (2020)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С „Левски“ по дългия път през времето

Издател: Книгоиздателска къща „Труд“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1994

Националност: българска

Печатница: ДФ „Полиграфически комбинат“

Редактор: Владимир Петков

Консултант: Любомир Алдев

Художник: Александър Стефанов

Коректор: Румяна Стефанова; Венедикта Григорова

ISBN: 954-528-020-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10506

История

  1. — Добавяне

Малко отклонение

През 1978 г. вестник „Поглед“ информира, че е открит устав на „Левски“, от който се разбира, че клубът е основан на 24 май 1911 г.

През 1992 г. вестник „Старт“ съобщи за препис от учредителен протокол за основаване на клуб „Левски“ от група ученици от VII софийска прогимназия на 10 май 1911 г.

През януари 1994 г. вестник „Футбол“ пише, че е намерено знаме на „Левски“ от 1911 г.

Фактите заслужават внимание. Нека направим кратък анализ.

Автентичността на намереното знаме от 1911 г. поражда основателни съмнения. На него виждаме познатата значка на „Левски“, а тя е изготвена доста по-късно, през 1922 година… Извезани са и инициалите БНСФ — на Българската национална спортна федерация, която е учредена през 1924 година…

Странно е, че уставът от 1911 г. е бил утвърден чак през… 1934 г. Питам се кому и защо е бил необходим той, когато по това време „Левски“ има отдавна утвърден устав. Сборникът „Петдесет години футбол в България“ (изд. 1960 г.) помества факсимиле от корицата на оригиналния устав и от член първи, който гласи: „Основава се на 24 май 1914 година Софийски спортен футболен клуб «Левски». На корицата е отбелязано, че този устав е утвърден от МВР под № 744 от 23 май 1919 г.

В книгата «Футболът в България» (изд. 1984 г.) на моя уважаван колега Кл. Симеонов четем: «Началото на организирана игра с футболна топка… в края на улица „Витоша“ се поставя с основаването на спортния клуб „Левски“ през 1914 г.»

Има и още нещо.

През 1978 г. по повод информацията на в. «Поглед», че е открит устав на клуба от 1911 г. разговарях с Борис Василев-Боркиша. Отговорът му по този въпрос беше публикуван в «Поглед» на 25 май 1978 г. Цитирам: «В този устав не е указано кой и къде го е издал. Обяснение за издаването му намирам в очерталото се съперничество между „Славия“ и „Левски“ — кое дружество е по-старо. Според мен уставът е издаден от запалени членове на „Левски“, за да докажат предимство. Това е станало много по-късно (б.а. — ето обяснението защо този устав е бил утвърден чак през 1934 г.). Повтарям: „Левски“ беше основан на 24 май 1914 г.»

Учредителният протокол от 1911 г. единствен споменава за клубче «Левски» на момчета от VІІ прогимназия. Това клубче, доколкото действително е съществувало, никъде не е регистрирано, не е оставило никакви следи, то е било предвестник, едно начало на процес в развитие, който три години по-късно ще приключи с обединението на съществуващите в квартала клубчета и групи, с което ще бъде отбелязан и рожденият ден на сегашния така популярен клуб. «Левски» беше основан на 24 май 1914 г.“ — ще ми каже след време Кръстника. Той държи да бъде прецизен. И е категоричен.

Смятам, че въпросът е изяснен, можем да приключим темата.

…Сега, драги читателю, нека се върнем при въодушевените момчета на „Могилката“. В тихия, спокоен ден ще започнем заедно с „Левски“ нашето дълго пътуване през времето. Пред нас са много етапи. Някои от тях може би ще преминем транзит, за други ще отделим повече време и внимание. Според пейзажа, който предлагат.