Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dkeranov (2020)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С „Левски“ по дългия път през времето

Издател: Книгоиздателска къща „Труд“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1994

Националност: българска

Печатница: ДФ „Полиграфически комбинат“

Редактор: Владимир Петков

Консултант: Любомир Алдев

Художник: Александър Стефанов

Коректор: Румяна Стефанова; Венедикта Григорова

ISBN: 954-528-020-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10506

История

  1. — Добавяне

Едно „Страшилище“ пристига в София…

За това събитие ми е разказвал преди години Гено Матеев, един от първите ни олимпийци. Той е участник в събитието. Става дума за първия (неофициален) международен мач на клубни отбори в София.

И така, през есента на 1921 г. — както си спомня Гено Матеев — в столицата пристига от Истанбул футболната команда „Кубан“ — на белогвардейски офицери емигранти от Кубанското военно училище. За спортна София тогава това е забележително събитие и гостите веднага привличат вниманието на столичани.

— Те бяха едри хора с високи калпаци, меки нагънати ботуши и с голямо самочувствие — разказвал ми е Гено Матеев. — Особено внушителен беше централният им нападател Балдин, още помня името му. За тях разправяха страхотии, на игрището прегазвали всичко пред себе си, десният им бек можел с шута си да повали вол… Хората нарекоха отбора им „Страшилището“.

Тези страшни гости преговарят за мач с „Левски“. И в млекарницата на бай Трайче една вечер започва разпален спор — да приеме ли „Левски“ този мач, или да откаже. В спора свои доводи гръмогласно излагат играчи, ръководители, членове и почитатели на клуба. Накрая се стига до героично решение: ще играем, пък каквото ще да става!

Мачът ще се състои на 27 октомври 1921 година на плаца на някогашните артилерийски казарми на днешния булевард „Янко Сакъзов“ (бивша „Регентска“, бивш „Генерал Заимов“). Този плац има солидна ограда и това е важно предимство: започва да се въвежда практика за футболни мачове да се продават входни билети.

— Излязохме на игрището наежени, настръхнали, готови, дето се казва, за битка до последен дъх! — допълва Гено Матеев, — но едрите гости се оказаха тромави, неопитни футболисти, скоро стана ясно, че на игрището „Страшилището“ съвсем не е така страшно. Победихме го с 6:0.

Този мач е „международното кръщение“ на „Левски“.