Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dkeranov (2020)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С „Левски“ по дългия път през времето

Издател: Книгоиздателска къща „Труд“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1994

Националност: българска

Печатница: ДФ „Полиграфически комбинат“

Редактор: Владимир Петков

Консултант: Любомир Алдев

Художник: Александър Стефанов

Коректор: Румяна Стефанова; Венедикта Григорова

ISBN: 954-528-020-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10506

История

  1. — Добавяне

Вълнения около мача с „Триколорул“

През лятото на 1923 г. спортна София с нетърпение очаква гостуването на отбора на реномирания по това време „Триколорул“ (Букурещ) — румънският футбол отдавна е излязъл на международното поле и си е създал име, а мачът с „Левски“ ще бъде първият официален международен мач за „сините“. Отборът на „Триколорул“, за разлика от гостувалите команди „Кубан“, „Рус“ и др. е представителен отбор на организиран и редовно регистриран клуб.

Играчите на „Левски“ са в усилени тренировки за този отговорен мач, когато най-неочаквано в столицата се разнася тревожна вест: за този мач румънците искат да им се заплатят 20 000 лв., а в касата на „Левски“ има само 200 лв… Нима така очакваният мач ще се провали? Спасяват го група играчи и ръководители на клуба — те се наговарят, срещат се една сутрин пред Популярната банка, подписват обща полица за 20 000 лв. и получават парите. По-нататък започват изненадите, в София става нещо невероятно: само за един ден са продадени билети за 50 000 лв., касиерите започват да продават и кочаните. В деня на мача, 1 юли 1923 г., игрището отрано е буквално претъпкано, а навън напират хиляди любители на футбола, които не са успели да си купят билети. В един миг те щурмуват, помитат пазачите, помитат и вратите на оградата…

— На игрището беше ад! — ще ми разказва по-късно д-р П. Стоянович, един от деятелите, подписали полицата. — Хората се притискаха като в сарделена кутия, но мъжествено търпяха, готови и на по-големи изпитания, само и само да не изпуснат нещо от интересния мач. Мнозина бяха насядали плътно на земята до самата странична линия и там между тях забелязах двама елегантни дипломати — френския посланик и неговия секретар, мои добри познати. Невъзможно беше да им помогна, никаква земна сила не беше в състояние да им пробие път до местата им в официалната ложа, които бяха вече заети от щурмуващи любители.

За всички неудобства хилядите зрители се чувстват напълно възнаградени — „Левски“ дава отлична игра и побеждава именития си съперник с 1:0. След мача шумни тълпи заливат с възторга си софийските улици.