Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Plan, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Стивън Канел. Храна за акули

Американска. Първо издание

ИК „Бард“, София, 1996

Редактор: Анелия Христова

История

  1. — Добавяне

38. Полуистини

Същия ден, на сто и петдесет километра на север, гласоподавателите в Ню Хампшър отиваха към урните. Ей Джей знаеше, че Хейз ще спечели с голяма преднина. Но въпросът беше с колко? След характеризиращото събитие в Ню Йорк Хейз излезе начело и стигна високите петдесет процента. Посланието беше улучило целта и сега най-важното беше дали ще спечели изборите в Ню Хампшър с по-висок процент от всеки един кандидат в новата история на страната.

Още по-добрата новина беше, че щатите, включени в Супер Вторника, гласуваха едновременно. Ей Джей узна, че сенаторът Скатина ще отпадне, ако получи по-малко от двайсет процента в Ню Хампшър. Тийгардън беше убеден, че това ще стане. Скатина бе „поправил грешката“, предизвикана от намеците, че има връзки с мафията, но това беше понижило рейтинга и му бе навредило. Другите кандидати по всяка вероятност също щяха да отпаднат от надпреварата, защото беше дяволски трудно да намериш средства, ако губиш предварителните избори и се влачиш в опашката на социологическите проучвания. Всеки кандидат се нуждаеше от двайсет процента, за да получи пари от правителството.

Според изчисленията на Ей Джей след една седмица Хейз щеше да остане почти без съперници и Демократическата партия щеше официално да го признае за свой кандидат.

Тийгардън бе свикал съвещание по въпросите на стратегията в хотелската си стая в Манчестър. Присъстваха Малкълм, Видал Браун, Каръл Уакано, Вен и Ван. Не беше поканил Хейз, защото борбата между двамата за централна позиция в стратегическите съвещания ставаше все по-ожесточена. Хрумна му и хубавата идея да накара Хейз да покани Анита при себе си. Вече се бяха появили няколко статии, които разсъждаваха върху отсъствието на съпругата на кандидата. Ей Джей знаеше, че Хейз и Анита почти не си говорят, но подтикваше Хейз да се сдобри с нея преди Супер Вторника. Отчаяно се нуждаеше от снимки на съпружеската двойка.

На вратата се почука. Ей Джей отвори и приближените му влязоха. Всички бяха широко усмихнати. Беше забавно да си в печелившия отбор. Целта на съвещанието беше да обмислят положението след Супер Вторника и да обсъдят републиканеца вицепрезидент, който се състезаваше, без да среща голяма опозиция. Джеймс Андерсън — Шишкото проповядваше традиционните републикански ценности и се колебаеше да атакува Скатина, който по всяка вероятност щеше да претърпи поражение — или да се съсредоточи върху Хейз.

След като Ричардс спечелеше победата в Ню Хампшър, Ей Джей беше убеден, че републиканците ще потърсят начини да злепоставят Хейз и трябваше да разработи стратегия, за да се противопостави на това.

— И така, деца, вече получихме няколко понита и това е страхотно — започна той. — Но трябва да гледаме в бъдещето. Всички печеливши кампании внушават оптимизъм. Ние също. Американците са оптимистично настроени към Хейз и към посланието му, но републиканците ще започнат да хвърлят кал. Напоследък сме на гребена на медийната вълна, ала трябва да се подготвим за оплювки. Видал, какво си запланувал за идната седмица?

— Току-що говорих по телефона. Хейз ще участва в предаването „Вашингтон в седем дни“ — отговори Браун. — Все още няма да се появява в развлекателните шоупрограми. Оттам се обаждат с предложения, но аз им казвам да изчакат Супер Вторника. Засега ще останем само в сериозните новини и предавания. Ангажирахме време и в „Лари Кинг на живо“. Сондажите прогнозират, че би трябвало да се представим отлично.

— Добре. След това ще имаме отделно съвещание за това — рече Ей Джей. — Вен, нуждая се и от две-три изречения по всички въпроси, с които републиканците ще ни атакуват. Искам и важни теми от международната политика. Хейз трябва да изглежда компетентен по световните проблеми, защото това е силната страна на Андерсън — Шишкото.

Вратата се отвори и Сюзан Уинтър подаде глава.

— Какво става тук? — усмихна им се тя и отметна кестенявите си коси от челото.

— Кратко съвещание по стратегията — отговори Ей Джей.

— Не трябва ли да участва и Хейз? Той знае ли, че се събирате?

— Виж какво, Сюзан, Хейз се нуждае от почивка. Днес е единственият от малкото дни, в които може да си го позволи.

— Мисля, че той не иска да си почива, а да присъства на всяко съвещание по стратегията. На твое място бих го повикала. — Тя се усмихна надменно и добави: — Довиждане.

След десет минути Хейз потропа на вратата. Ей Джей му отвори.

— Мислех, че няма да искаш да присъстваш на едно предварително съвещание по стратегията — започна да се оправдава Тийгардън. — Щях да ти кажа какво сме решили след резултатите довечера.

Хейз не отговори. Мина покрай Ей Джей, приближи се до прозореца и погледна навън. Накрая се обърна.

— Искам да участвам в развлекателните шоупрограми — каза той на Видал. — Ще ми ангажираш ли време? Смятам, че там може да покажа нещо, което да внуши на хората, че съм обикновен човек като тях… Сюзан предложи да свиря на китара.

— Разбира се. Както кажеш.

Тийгардън не възрази срещу глупавото предложение. Знаеше, че щяха да спечелят предварителните избори и не искаше да го изхвърлят от автобуса, преди да е стигнал във Вашингтон.