Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Plan, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Стивън Канел. Храна за акули

Американска. Първо издание

ИК „Бард“, София, 1996

Редактор: Анелия Христова

История

  1. — Добавяне

22. Противопоставяне

Пресконференцията в дванайсет часа беше истинско видео родео. Подът на претъпканата бална зала в хотела беше осеян с кабели.

Видал Браун стоеше на сцената пред трибуната с микрофоните, а кореспондентите се щураха насам-натам, търсейки любопитни подробности за Хейз Ричардс.

Райън гледаше от дъното на залата и си мислеше, че някой трябва да спре всичко това. В същия миг се разнесе гласът на Тийгардън.

— Трябва ми документалният филм. Сключих договор с Ей Би Си. Ще го излъчат.

Ей Джей се бе промъкнал до него през въртящата се в кръг тълпа от репортери и технически лица.

— Ела навън — каза Райън.

Двамата излязоха от балната зала и намериха една малка ниша в хотела, където шумът беше поносим.

— Не съм убеден, че това, което става тук, ми харесва — започна Райън.

— Всичко се върти около Хейз Ричардс. Къде е филмът? Дай ми го, Райън. Телевизионните мрежи се бият за него. Не могат да пускат само откъси от дебата. Трябва да знаят кой е човекът от Провидънс, „Прерийният огън“. Къде е видеокасетата?

— Този човек е измамник. Не става за нищо.

— Такава е системата. И Рейгън не беше гениален. Дай ми лентата.

— Защо подземният свят подкрепя Ричардс?

Ей Джей приближи брадясалото си лице към него. Въпросът го вцепени.

— Подземният свят няма нищо общо с Хейз. Това са глупости.

— Семейство Ало поддържа Ричардс. Чух те да казваш по телефона на Мики, че парите ще дойдат от Бахамските острови. Щом мафията стои в дъното на цялата тази история, какво ще им даде Хейз Ричардс в замяна, след като влезе в Белия дом?

Лицето на Тийгардън се вкамени. Изражението му показа на Райън, че е уцелил десетката.

Изведнъж Ей Джей се обърна и остави Райън сам в нишата.

Райън се качи в асансьора и натисна копчето за седмия етаж. Отключи стаята си и влезе. Монтираната касета беше на бюрото. Грабна я, взе другите три видеокасети с необработения запис и копието, което беше направил. Прибра ги в куфарчето си, заключи го и бързо излезе от стаята. Слезе по стълбите на приземния етаж и даде куфарчето си на администратора, като го помоли да го заключи в шкафа.

 

 

Докато Райън прибираше лентите, Тийгардън прекоси улицата пред хотела и намери телефон. Обади се на Мики, който се бе върнал в Манхатън и обядваше в един ресторант с Бъд Реник, председателя на профсъюза на шофьорите.

— Ей Джей е.

— Не можеш ли да почакаш? Ще ти се обадя по-късно.

— По-добре ме изслушай сега. Трябва да влизам на пресконференцията. Там е истинска лудница. Репортерите вървят по петите ми, а аз нямам какво да им предложа. Онзи твой приятел Райън не иска да ми даде видеозаписа.

— Ще се погрижа за това — бавно каза Мики.

— И още нещо… Мислех, че си казал само на мен, на Хейз и на Малкълм, че ти си замесен в цялата история.

— Никой друг не знае.

— Преди десет минути Райън Болт ми каза, че семейство Ало финансира Хейз. Надушил е цялата сделка. Трябва да го разкараш.

— Ще се погрижа за това. Благодаря — каза Мики и затвори.

— Всичко наред ли е? — попита Бъд.

— Да — отговори Мики, взе набързо две решения и после насочи цялото си внимание към Реник. — Ще поканиш губернатора Ричардс в Ню Йорк и ще решите въпроса, но ще държиш на исканията си за почасови надници.

— Ако гарантираш, че ще ги получим, ще убедя управителния съвет.

Пред ресторанта Соломон Казоровски бе чул разговора между Ей Джей и Мики Ало. Беше взел назаем от един приятел скенер, който можеше да засича разговорите по клетъчните телефони. Ей Джей затвори, а Каз извади снимката на русокосия мъж, който бе пристигнал в къщата на Ало с Лусинда. Измъкна един маркер от джоба си и написа под нея „Райън Болт“. После, след миг на колебание, добави една въпросителна.

 

 

Първите резултати от проучването на общественото мнение след дебата в Айова дойдоха в шест часа вечерта. Вен и Ван бяха в апартамента на Малкълм на десетия етаж в „Савой“. Ей Джей получи резултатите по телефона в спалнята. Затвори и усмихнат влезе в хола.

— Обади се моят човек от Ю Би Си. Хейз има десет процента. От нула до десет процента само за един ден! Невероятно!

Малкълм скочи.

— А останалите?

Тийгардън погледна листчето, което държеше.

— И така, спорът в Айова ще бъде между нас и Скатина. Забравете другите трима. Те вече са история. Избирателите още не са напълно готови да кажат, че ще гласуват за Хейз, защото са чули за него едва вчера, но отговорите на отделните въпроси са поразителни. Хейз води пред Скатина с три към едно по почтеност. Но повечето избиратели смятат, че Скатина е по-квалифициран за длъжността. Ще трябва да поработим по този въпрос. Хейз е събрал много точки по въпросите на селското стопанство. Това беше адски гениална идея, ако мога сам да се похваля.

Той се поклони и продължи:

— На въпроса: „Интересува ли се кандидатът от проблемите на избирателите?“ ние водим със солидна преднина. „Добър водач ли е?“ — също. На въпроса: „На кого бихте се доверили по време на криза?“ — хората не познават Хейз, затова са отговорили, че биха поверили контрола върху атомната бомба на Скатина, но аз ще измисля начин да променим това. На въпроса: „Кой кандидат ви вълнува и вдъхновява?“ петдесет и два процента са отговорили „Хейз Ричардс“.

Тийгардън пусна листчето на масата.

— Всичко това трябва да бъде последвано от документалния филм. Къде е той, по дяволите? — попита Малкълм.

Ей Джей се зачуди какво е подготвил Мики за Райън Болт.