Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Боби Емет (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Three Quarters, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,3 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2011)
Разпознаване, корекция и форматиране
vesi_libra (2011)

Издание:

Денис Хамил. Ченге в оставка

Издателска къща: „Ера“, гр. София

Художествено оформление: Димитър Стоянов — Димо

Предпечатна подготовка: Полистар

История

  1. — Добавяне

56.

ВТОРНИК

В зората на изборния ден Джералд Стоун дойде сам, за да се срещне с Боби Емет на безлюдния плаж на Принс Бей в Стейтън Айланд.

Боби се бе обадил през нощта. Каза на един от помощниците, че иска рано сутринта да се срещне със Стоун. Съобщи часа и мястото.

— Господин Стоун е твърде зает, за да се среща с когото и да било в деня на изборите — отговори помощникът.

— Предай му, че става дума за малкия Доналд. Той ще разбере. Ако не дойде, кажи му да гледа сутрешните новини.

Помощникът явно бе предал съобщението, защото точно в пет часа до джипа на Боби спря син шевролет. Боби гледаше как чайките кръжат в събуждащото се небе, а вълните тъжно се плискат на брега. Беше изтощен и потиснат от смъртта на Доротея. Ченгетата го разпитваха два часа и накрая Изи Глисън им каза или да го арестуват, или веднага да го пуснат.

Освободиха го, като го накараха да обещае, че ще даде показания за операцията с пенсионния фонд и за убийствата, свързани с нея. Ченгетата, които Патрик залови в бара на заведението с облозите, бяха арестувани от детективите от отдела за вътрешно разследване. И Форест Морган обра лаврите.

Той уреди лелята на Санди от Ню Джърси да поеме грижите за сина й. Докато бяха в дома на гувернантката, Боби взе снимка, на която Санди държеше на ръце Доналд.

Боби разгърна „Дейли Нюз“. Рубриката на Макс Рот започваше на първа страница. Заглавието крещеше: „ШОК СРЕД ЧЕНГЕТАТА!“ Подзаглавието беше: „Емет оневинен. Корумпираните ченгета проговарят“.

„Най-сетне Боби Емет направи онова, което умее най-добре — разби банда лоши типове. Този път бандитите бяха облечени в сини униформи, имаха полицейски значки и злоупотребиха с тях, за да го натопят за убийството на жената, която той обичаше. Убийство, което Боби Емет не бе извършил. Доротея Дубров дори беше жива до снощи, когато Емет, придружен от детектива от отдела за вътрешно разследване Форест Морган, залови похитителя — психически болен, недоволен, заблуден бивш полицай на име Джон Шайн — в подземието на къщата му в Уинди Тип. Шайн е тайният организатор и вдъхновител на операция за изнудване с полицейски пенсии по болест. Търсейки Дубров, за да изчисти опетненото си име, Боби Емет раздуха най-големия скандал на десетилетието за корупция в полицията. Емет разплете мрежа от политически заговори, убийства, отмъщение, алчност, отвличане, изнудване, разграбване на обществени фондове и нечувана злоупотреба с власт. Тази сутрин корумпираните полицаи треперят от страх и се крият в задните си стаи, очаквайки обвиненията да се сгромолясат върху тях като гилотина. Из целия град алчни адвокати радостно потриват ръце, докато подкупните ченгета се надпреварват да се признаят за виновни за по-малки престъпления, за да избегнат по-тежките, по-бързо, отколкото прокурорите могат да съберат съдебни заседатели. Снощи две от ченгетата, участващи в измамата с пенсиите, се предадоха взаимно. Всеки се опитва да спаси нещастната си кожа, само да не попадне в затвора. Да бъде пощаден от живота в затвора, който едва не погуби Боби Емет пет-шест пъти за осемнайсет месеца. Но сега Боби Емет е свободен и оневинен и отива при детето си с гордо вдигната глава…“

 

 

Боби знаеше остатъка от репортажа, особено онази част за Доротея и Санди. Сгъна вестника и погледна снимката на Санди и Доналд, която държеше в ръката си. Нервният Джералд Стоун, облечен в джинси и яке, се приближи до масата за пикник, където седеше Боби.

— Новините вече започнаха да се разпространяват — тихо каза Стоун, гледайки пенещите се вълни. — Ужасна история. Всички вестници и телевизионни станции в града искат интервю.

Боби сложи снимката на масата и без да каже нищо, се вторачи в Джералд Стоун. Очите на Боби бяха уморени и блестяха от едва сдържан гняв. Стоун погледна снимката на усмихнатия Доналд в ръцете на гордата и сияеща Санди Фрейзър, и кимна, сякаш идентифицираше престъпник в полицейски албум.

— Знаех, че той е мое дете. Но се опитай да ме разбереш. Страхувах се, че ако го призная, ще загубя другите си деца. Съпругата си. Кариерата си…

Боби взе снимката и я пъхна в джоба си, после каза:

— Вече нямаш кариера.

— Моля те, нямах представа какво са правили. На теб. На приятелката ти. На Санди. И аз бях жертва. Използваха и мен…

Боби стана и го погледна в очите. Океанският вятър разрошваше косите на Стоун. Боби се изненада, че не изпитва желание да го убие. Ако това беше проява на зрялост, не му харесваше.

— Ще издържам детето. Пари, училища, колеж, всичко — отчаяно каза Стоун. — Какво искаш от мен? Кажи ми.

— Всичко свърши — рече Боби и тръгна към джипа си, оставяйки Стоун сам на брега.

* * *

Сутринта кандидатът за губернатор Джералд Стоун стъписа медиите, когато свика набързо пресконференция и съобщи, че се оттегля от изборите по лични причини и семейни съображения. Дори да го изберяли, нямало да приеме.