Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Боби Емет (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Three Quarters, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,3 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2011)
Разпознаване, корекция и форматиране
vesi_libra (2011)

Издание:

Денис Хамил. Ченге в оставка

Издателска къща: „Ера“, гр. София

Художествено оформление: Димитър Стоянов — Димо

Предпечатна подготовка: Полистар

История

  1. — Добавяне

43.

Няколко минути преди деветнайсет часа Боби се срещна с Макс Рот в малкия парк срещу сградата на Обединените нации.

Макс носеше навити на руло листа хартия. Настоя да се разхождат, докато разказваше какво е научил за Джон Шайн от източника си в нюйоркската полиция и от компютъра с досиетата.

— Първо, Шайн никога на е бил женен.

— А съпругата и детето, за които все говори? — попита Боби. — Били се удавили по време на злополука с яхта.

— Мислех, че са изчезнали безследно.

— Все едно.

— Е, ти би трябвало да знаеш каква е разликата. Но след малко ще ти кажа още нещо по този въпрос. Сега да поговорим за 1991 година. Тогава Джон Шайн за пръв път е подал заявление за пенсиониране по болест.

Боби изведнъж спря. Пред тях двама бездомника се караха за последната глътка от бутилка с английско малцово уиски.

— Шайн ми каза, че никога не е кандидатствал за пенсия по болест.

— Нищо подобно — заяви Рот и продължи да върви, като удряше с рулото листа по разперената си длан. — Подал е три заявления в една и съща година. И трите пъти са му отказали. Твърди, че бил наранил гръбнака си, докато се биел с обезумял търговец на наркотици.

— Разказвал ми е за това. Така е повредил гръбначните си дискове. Но не желаел да го пенсионират по болест, защото това било за осакатени герои, които не могат да работят.

— Не. Подал е заявление и вътрешното разследване разкрило, че е повредил гръбнака си по време на ски в Хънтър Маунтин. В показанията си Шайн твърди, че един капитан, с когото не се спогаждали, го принудил да напусне.

— Името му е Лу Барникъл, нали?

— Единственият и неповторимият.

— Кои са били лекарите, които не са го одобрили за пенсиониране по болест?

— Единият се казва Фредерик Джоунс.

— Нямам информация за него.

— Починал е при катастрофа преди няколко месеца. Спомням си смътно съобщението в пресата. Но вторият е Бенджамин Ейбрамс.

Боби знаеше името от компютърната разпечатка, която Маги бе направила за него, когато се срещнаха в Сентрал Парк. Той погледна към Ист Ривър, където плаваха множество яхти.

— На мястото на Джоунс е бил избран доктор Хектор Перес — каза Рот.

Това име също беше познато на Боби от разпечатката.

— Нищо чудно, че Джон Шайн никога не е с една и съща жена повече от веднъж — добави Макс.

— Твърди, че това е защото не можел да намери друга като голямата му любов в живота.

— Може би е вярно. Но независимо дали се е наранил на ски или при сбиване с наркопласьор, Джон Шайн е повредил четири гръбначни диска, което освен всичко го оставило импотентен. Представил е три писмени показания под клетва от лекари, за да го потвърди. Дори лекарите от комисията били съгласни, че действително има увреждане, но инцидентът станал, когато Джон не е бил на работа и му отказали пенсиониране по болест. При това три пъти.

— Ироничното е, че вероятно наистина се е наранил по време на изпълнение на служебния си дълг. И Барникъл го е принудил да напусне. Излиза, че Джон Шайн е добър полицай, на когото са отказали основателно искане и за да си го върне, решава да организира една от най-големите измами с пенсионни фондове в историята на града.

— Замисли се върху театралната динамика — засмя се Макс. — Добрият полицай е ранен по време на служба, остава импотентен, после му отказват пенсия по болест и за да отмъсти, го начуква на цялото управление, защото са го прецакали.

Боби спря, погледна Рот и каза:

— Джон наистина разсъждава по този начин. Той е грандоман.

— Освен това използва Барникъл, който го е принудил да напусне, да събира пари за него — рече Макс с известна доза мрачно възхищение. — Обича ли поезията? Защото в безумието му има някаква извратена поетична справедливост.

— Обожава Емерсън.

— Ами, това обяснява всичко. Ако поне половината е истина, той действително е болен.

— Каза, че имало жена в миналото му.

Рот посочи будката на въоръжената охрана пред сградата на Обединените нации, където дежуреше младо униформено ченге и дебнеше някой смахнат да не стреля по световните лидери и дипломати. Макс прелисти книжата в ръката си.

— Според служебното досие — каза той, — Шайн е бил на пост тук в първите няколко години от кариерата си.

— Да. Няколко пъти е споменавал за това. Не го пази в тайна.

— Но вероятно не е споменал, че докато е служил тук, е имал гореща любовна връзка със съпругата на дипломат.

— Случват се такива неща. И аз се запознах с Кони, когато ми възложиха задачата да я охранявам. Пати Хърст се омъжи за ченге, което също я охраняваше. Казват, че дори принцеса Даяна имала афера с телохранителя си. Така че…

— В случая на Шайн обаче, това предизвикало малък дипломатически скандал. Намесили се ФБР и ЦРУ. Дипломатът, чието име било Сломович, бил украинец…

Боби спря, погледна приятеля си и преглътна с усилие.

— И Доротея е украинка — прошепна той. — Том Ларкин няколко пъти ме пита дали съм сигурен, че е украинка…

— Били разменени глупави обвинения в шпионаж. Това станало през седемдесетте години, когато Желязната завеса още не беше ръждясала. Но според този доклад, в който има много заличени пасажи, засягащи националната сигурност, връзката била чисто сексуална. Съпругата на дипломата, която била отличен лингвист и от много добро семейство, твърди, че й било омръзнало мъжът й да ходи по проститутки. Явно е чукал наляво и надясно. И Шайн, горкият отегчен, неженен млад полицай сгрял сърцето на измамената съпруга. Вероятно жената се е чукала само за да отмъсти на съпруга си. По-голямата част от досието е запечатана заради националната сигурност. Но явно не се е развихрил сериозен политически скандал, защото Шайн само бил лишен от заплатата си за месеца и преместен. Накарали го тържествено да обещае, че няма да прави опити да се свързва с жената, инак ще бъде уволнен от полицията и арестуван по федерални обвинения в шпионаж. Дипломатът и съпругата му били отзовани в родината. В нейния случай сигурно са я изпратили в солна мина. Или са я държали под домашен арест.

— Шайн не е споменавал нищо по този въпрос. А аз работих с него четири години.

— Не се изненадвам. Но това е всичко в досието му по въпроса с жените. Никога не е твърдял, че е имал съпруга или дете в медицинската си застраховка, данъчните декларации и в други документи. И в компютърния файл с информацията от социалната му осигуровка и датата на раждане, не се споменава за брак. Пише обаче, че наел адвокат, за да му извади виза да посети Украйна, след като Желязната завеса падна през 1989 година. Прибегнал до услугите на същия адвокат, когато спечелил от лотарията, за да му помогне да се сдобие с разрешително за продажба на алкохол, да основе фирмата си и да си купи пивницата в Бей Ридж и къщата на плажа на Уинди Тип. Убеден съм, че искаш да знаеш името на адвоката. Мойра Фаръл.

— Господи, колко е малък светът.

— Сега си спомням много добре, защото писах, че Мойра Фаръл е била адвокат и на банда измамници, които перяха пари, като купуваха лотарийни билети от истинските печеливши. Някой спечелва, но не иска да плаща данъка или бившата му съпруга да разбере. Затова продава билета на мафиот срещу седемдесет и пет процента от стойността на печалбата. В брой. Така не плаща данъка от четирийсет процента. Печели петнайсет процента и остава анонимен. Данъчните власти и бившата му съпруга не разбират, че е спечелил от лотарията. Няма документи. Измамникът, от друга страна, осребрява законно лотарийния билет и изпира част от парите си, спечелени от наркотици или хазарт. Схващаш ли?

— Мислиш, че Шайн е постъпил така, за да изпере част от мръсните пари от пенсионния фонд?

— Да. С помощта на клиента на Мойра Фаръл, Шайн купува законен лотариен билет с мръсните пари от пенсионния фонд и си взима пивница, къща на плажа и Мерцедес. Тези хора имат силни връзки.

Двамата тръгнаха по Първо Авеню и сетне по Четирийсет и първа улица, където Рот бе паркирал колата си.

— Какво друго научи за случая Кейт Клементайн? — попита Боби.

— Ще се свържа с архитектката, проектирала онази къща на ужасите. Искам да разбера дали е правила още нещо подобно.

— Трябва да кажа това на Глисън и най-малко на едно ченге, на което знам, че мога да имам доверие.

— Не и на онзи задник Форест Морган.

— И той не те обича.

— Не харесвам никой от приятелите ти. Всички имат навика да се оказват мръсници.

— Нали професията ти е да се ровиш в мръсотии.

— Вярно е. Нещо друго?

— Имаш ли връзки в Министерството на външните работи?

— Да. Чрез бюрото на „Дейли Нюз“ във Вашингтон. Защо?

— На процеса срещу мен казаха, че нямат информация Доротея Дубров да е влизала в Съединените щати. Провери дали не е влязла под друго име.