Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Боби Емет (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Three Quarters, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,3 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2011)
Разпознаване, корекция и форматиране
vesi_libra (2011)

Издание:

Денис Хамил. Ченге в оставка

Издателска къща: „Ера“, гр. София

Художествено оформление: Димитър Стоянов — Димо

Предпечатна подготовка: Полистар

История

  1. — Добавяне

42.

Глисън отново предупреди Боби да не действа прибързано с Джон Шайн. Цялата история за слепия лекар и за Шайн можеше да е лъжа, съчинена от Лу Барникъл, за да го насочи в погрешна посока. Адвокатът му каза да бъде внимателен, за да не им дава основания да анулират гаранцията му.

Същия следобед Глисън взе показания от Карлос Ороско и Уилям Франц. Венера напечата съдебния иск, който Изи щеше да внесе в съда. Докато чакаше поисканата информация, Макс Рот подготви сензационния си репортаж за обвиненията на Глисън. Щеше да го публикува във вторник, деня на първичните избори.

През това време Боби и Патрик наеха коли и проследиха двата екипа от служители на охранителна фирма „Гибралтар“, които посетиха баровете, посещавани от ченгета и в петте района на Ню Йорк. Макар че обикновено събираха парите във вторник, екипите — Зийк и Кюзак в едната кола и Флин и Левин в другата — взеха пликове от ченгетата, които не бяха дежурни и се бяха наредили на опашка, сякаш имаше разпродажба. Патрик и Боби заснеха с видеокамера събирането на парите.

Братята Емет поддържаха връзка с клетъчни телефони, използвайки псевдонимите Чарли и Съни. Късно следобед всички пликове пристигнаха в охранителна фирма „Гибралтар“.

На няколко пъти Боби имаше чувството, че го следят. Извърши рутинните маневри за изплъзване — четири поредни десни завоя, за да забележи преследвачите, пълен кръг на колелото, обратни завои в задънени улици — и провери дали в джипа не е поставено проследяващо устройство. Не видя нищо подозрително, но чувството, че го наблюдават не го напусна. Ако някой наистина го преследваше, явно беше много добър. Никой от екипа ченгета, участващи в измамата с пенсиите, не беше в състояние да изпълни този номер. Той потисна чувството за параноя.

Няколко минути преди шестнайсет часа двамата братя седяха в наетия от Боби форд. Бяха спрели срещу сградата на охранителна фирма „Гибралтар“ и наблюдаваха как екипите носят пликовете с парите.

— Санди има право — каза Боби. — Наистина ускоряват операцията. Събраха милиони за един-единствен ден.

— Защо бързат толкова? — попита Патрик.

— Първичните избори са във вторник. Готвят се да атакуват медиите. И да се борят в общите избори. Знам ли…

— И защото знаят, че си разкрил играта им? И ще разкажеш всичко на Макс Рот или от свидетелската скамейка? Събират колкото е възможно повече, докато още могат?

— Може би. Но тук става нещо по-отчаяно.

— Свързано е със слепия лекар, нали?

— Да. Ако Санди казва истината, той ще дойде утре по обед.