Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Паднали ангели (6)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
River of Fire, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,6 (× 39 гласа)

Информация

Издание:

Автор: Мери Джо Пътни

Заглавие: Огнена река

Преводач: wenby

Година на превод: 2016

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Читанка

Година на издаване: 2016

Тип: роман

Националност: американска

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10355

История

  1. — Добавяне

Историческа бележка

Както винаги историята помага на автора, предлагайки му интересен материал за роман. В армията на херцог Уелингтън действително е съществувало военно разузнаване, офицери, които по време на войната в Пиренеите са проникнали безстрашно на вражеска територия, получавали ценна информация за отбраната на противника. Те са поддържали връзка с испански партизани, получавайки от тях нужните сведения. Прототипът на любимата на Кенет е послужил живота и трагичната смърт на Джоана, любимата жена на капитан Грант, един от най-смелите офицери във военното разузнаване.

Успехът на първите работи на Кенет и Ребека на изложбата на Кралската академия на изкуствата е вдъхновен от успеха на двама млади художници прерафаелити — Джон Мейлс и Уилям Холман Хънт. Когато единият е бил на деветнадесет, а вторият на двадесет и една, те решили да представят свои работи на изложбата и работили ден и нощ, до последния ден на подаването на работите, приключвайки буквално час преди края на приема. Естествено, техните картини, представени на изложбата са били в суров вид. В същата година картина на Хънт била приета, а на Мейлс — отхвърлена, но той продължил да работи, и на следващата година картини на двамата художници били окачени „на линия“ и са имали огромен успех. Ако тези двама художници са могли да получат успех, защо тогава същото да не може да се случи с Кенет и Ребека?

Аз безсрамно комбинирах в своите образи характери и маниери на рисуване на реално съществуващи художници. В образа на сър Антъни аз съединих чертите на двама художника: Жак-Луи Давид и сър Томас Лорънс. В образа на Ребека се забелязват чертите на прерафелитите.

Край