Ханс Бауер
Един живот за ескимосите (64) (Животът на изследователя Кнуд Расмусен)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ein Leben für die Eskimo (Das Schicksal des Forschers Knud Rasmussen), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Биография
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
trooper (2019)

Издание:

Автор: Ханс Бауер

Заглавие: Един живот за ескимосите

Преводач: Валентина Сматракалева; Николай Щамлер

Език, от който е преведено: немски

Издател: Наука и изкуство

Град на издателя: София

Година на издаване: 1970

Тип: биография

Националност: немска

Редактор: Димитър Ив. Търнев

Художествен редактор: Димитър Бакалов

Технически редактор: Милка Иванова

Художник: Ст. Стоянов

Коректор: Кръстина Денчева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/8744

История

  1. — Добавяне

Буря над Агиак

Полезно е да кажем няколко думи за ескимоските племена и групи. Няма истинско разделение, което би могло да претендира за общовалидност, но все пак могат да се посочат някои основни положения.

Общият брой на ескимосите се преценява на четиридесет хиляди. Те образуват единство по отношение на език, раса и култура. Ако трябва да се прави разлика между тях, това може да стане само на географска основа. Обикновено различават три главни групи: източни ескимоси в Гренландия, западни ескимоси — между Берингово море и Макензи, и централни ескимоси — между Макензи и Атлантически океан.

jeni_lodka.jpgЕскимоски жени излизат с лодката си в открито море

Досега Расмусен опознал източните ескимоси и четири важни подгрупи от централните ескимоси: еленовите ескимоси, племената около Хъдсъновия залив, тюленовите ескимоси и москусоксите. Желанието му сега е да опознае някои племена по̀ на запад: по делтата на Макензи, в Северна Аляска и край Беринговия проток.

Тръгват от Кент при страшен мраз. Термометърът показва 42 градуса под нулата и бушува плътна снежна виелица. След пет дни стигат нос Бароу, а ден по-късно четиримата спътници пристигат в малкото селище Акиак, в което живеят агиармиутите, двадесет и пет мъже и двадесет и една жени. С помощта на изключително любезните жители построяват колиба от сняг. Едва привършват и се разразява снежна буря, която продължава пет дни и е толкова свирепа, че всяко отиване до друга колиба, отдалечена само на няколко минути път, е свързано с опасност за живота дори и ако човек носи у себе си нож за сняг, с който ще може по всяко време и на кое да е място да си построи колиба. Въпреки това при Расмусен идват посетители и те му дават обяснения за ужасното време: кърмачето Нарсук, син на убит от хората великан, плаче и бурята свири през пелените му.

Лошото време не бива да се приема пасивно. Срещу него трябва да се предприеме нещо, то трябва да се „убие“. През следващите дни организират сеанс с духове. Магьосникът се показва отначало много скромен, той смята за необходимо да подчертае, че е само един дребен заклинател, на когото се подчиняват малко на брой и немного силни духове помощници. Зрителите възразяват на тази преценка. Той не бива да се подценява. Накрая той изпада в транс и започва да беснее, както подобава за случая. На другото утро небето е съвсем спокойно. Магьосникът е увеличил авторитета си. Що се отнася до Расмусен, той вижда тук потвърждение на схващането, че и най-лошите бури утихват някой ден.

Интересно е за Расмусен да узнае нещо за половия живот и сватбени обичаи на ескимосите в Агиак. Общо взето, те наподобяват тези на полярните ескимоси, но има и някои различия.

Ако момичето роди извънбрачно дете, то бива обикновено укорявано от родителите си. Постъпката му не е прилична. Но раждането няма сериозни последствия. Във всеки случай момичето е доказало, че е плодовито, което е много желателно. В никакъв случай то не е проиграло възможността да се омъжи.

odirane_kit.jpgОдиране на уловен кит

Добре говори за една жена преди всичко, когато тя е изкусна домакиня, сръчно изработва кожени дрехи и обувки и умее да щави кожи и да приготовлява вкусни ястия. Но най-вече тя трябва да е готова да ражда деца. Младият кандидат за женитба наблюдава всички момичета в селището с оглед на тези им качества. Когато намери подходяща жена, той говори с тъста, който обикновено е доволен, че ще може да настани дъщеря си. Младият мъж може да вземе момичето в палатката си, но трябва да обещае на тъста, че ще дава голям дял от лова и риболова. Бракът е още пробен. Ако момичето остане бездетно в течение на една година то бива върнато при родителите. Пробният съпруг трябва да се примири с това, че е загубил най-различен дивеч и много риба. Не му остава нищо друго, освен да компенсира положения труд с изпитаните удоволствия от пробния брак. Ако обаче в течение на първата година се роди дете, бракът е сключен окончателно, разбира се, без всякакви церемонии и обикновено остава траен. Ако единият или другият съпруг пожелае разтрогване на брачните връзки, то и при раздялата пак няма формалности. Расмусен научава също, че бракът между братовчеди е нещо обикновено. Има и случаи, когато брат се оженва за сестра си и баща за дъщеря си. Такива бракове наистина ескимосите съвсем не одобряват, но и не им пречат.