Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Remember me, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 38 гласа)

Информация

Сканиране
Bridget (2012)
Разпознаване и корекция
beertobeer (2012)

Издание:

Мери Хигинс Кларк. Къщата

ИК „Обсидиан“, София, 1995

Редактор: Кристин Василева

Коректор: Петя Калевска

Художник: Кръстьо Кръстев

ISBN 954-8240-20-3

История

  1. — Добавяне

93

Помили покани Ейми да вечерят заедно. Усещаше, че момичето е нещастно.

— Ще приготвя салата и спагети със сос от миди — обясни тя. — Бих се радвала, ако ми правиш компания.

— С удоволствие.

Тя наистина е мило дете, помисли си Помили. Вече е почти на осемнайсет години, тиха и изключително привлекателна. Освен това има много по-голямо чувство за отговорност от повечето възрастни хора. Но определено не се радва на предстоящата женитба на баща си с Елейн.

Помили обаче не възнамеряваше да повдига този въпрос. Реши да поговори с момичето за подготовката й за заминаването в колежа.

Когато започна да споделя плановете си, Ейми се оживи:

— Говорих с бъдещата си съквартирантка по телефона. Изглежда приятно момиче. Разбрахме се за покривките на леглата и за пердетата. Майка й ще помогне да ги изберат, а аз ще платя половината от цената.

— А помислила ли си за тоалетите?

— Елейн каза, че някой ден ще идем с колата до Бостън и ще… Чакайте, как всъщност се изрази тя? „Двете момичета ще прекарат един чудесен ден заедно.“ Не е ли отвратително?

— Ейми, не бъди във война с нея — посъветва я Помили. — Елейн ще се омъжи за баща ти.

— Защо? Тя не го обича.

— Разбира се, че го обича.

— Помили, исках да кажа мисис Никълс, баща ми е страшно досаден мъж.

— Ейми!

— Аз наистина смятам така. Той е мил, любезен, добър и преуспяващ, но не за това става дума. Елейн не го обича. Той й прави сантиментални подаръци или поне й ги поднася по сантиментален начин, а тя се преструва, че е страшно доволна. Ще го накара да се чувства нещастен и осъзнава, че на мен всичко ми е ясно. Ето защо не може да ме понася.

— Ейми, надявам се, че един ден Хана няма да говори така за баща си — отбеляза Помили и поклати глава, понеже признаваше, че Ейми е права.

— Вие се шегувате. Мистър Никълс е точно от този тип мъже, които жените харесват. И ако искате да знаете, Елейн е начело на списъка.

 

 

Когато Ейми си тръгна, Помили обходи къщата и заключи навсякъде. Пусна радиото на местната станция, за да чуе прогнозата за времето. Разбра, че се задава буря, която ще стигне до Кейп Код в късните следобедни часове или вечерта на следващия ден. Трябва да проверя дали тук има фенерче и свещи, в случай че се наложи да ги използваме, помисли си тя.

Точно когато сядаше на бюрото си в библиотеката, телефонът иззвъня. Беше Джан Пейли.

— Вчера, докато бяхте у Скот Коуви, страшно ми липсвахте — заяви Джан. — Исках да ви съобщя, че Фийби отново повдигна въпроса за Тобаяс Найт. Помили, според мен сте права. Тя се опитва да ни каже нещо за него.

— Вчера, след като закарах Адам на летището, се отбих в къщата в Истхам, която той е построил — отвърна Помили. — Жената, която беше на рецепцията, ми показа негов портрет. Джан, Тобаяс изглежда като подлец и конте. Не мога да си представя, че Мехитабел се е занимавала с него. Друг интересен момент е, че според данните, с които разполагаме, е била бременна в третия месец от Андрю Фриман, когато са я осъдили за прелюбодеяние. — Тя замълча. — Струва ми се, че разсъждавам на глас. Изкарала съм две бременности и любовната връзка е последното нещо, за което бих се сетила през първите три месеца, а дори и по-късно.

— В такъв случай какво мислите?

— Тобаяс Найт е бил един от хората, които са ограбвали претърпелите корабокрушение плавателни съдове. Разпитвали са го за изчезналия товар на „Танкфул“ приблизително по същото време, когато е бил видян да посещава Мехитабел в неподходящо време. Ами ако не е посещавал нея? Ако тя въобще не е знаела, че той се навърта около къщата? Ако не си е признал, че се среща с Мехитабел, хората са щели да потърсят друга причина, поради която е бил там. Не е изключено да е укривал част от плячката си от кораба „Танкфул“ в имението, а дори и в самата къща.

— О, в къщата едва ли — изказа несъгласието си Джан.

— Стаите на долния етаж тук са по-малки, отколкото в къщата в Истхам. Но погледнати отвън, двете къщи са еднакви. Ще се поогледам по-внимателно.

— Едва ли би било от полза. Ако е съществувало някакво помещение, което се е използвало за склад, то сигурно е било зазидано най-малко преди двеста години. Но все пак не е изключено.

— Някой някога споменавал ли е, че в къщата има скривалище?

— Пред мен не. Но последният предприемач свърши огромна работа. Казва се Ник Бийн и е от Орлиънс.

— Ще възразите ли, ако му се обадя по телефона утре?

— Не, естествено. И спокойно можете да огледате къщата. Лека нощ, Помили.

След като остави слушалката, Помили се облегна на стола и впери поглед в портрета на Мехитабел и Андрю. Изглеждаха толкова щастливи на кораба.

Мехитабел умряла, кълнейки се, че е невинна. Една седмица по-късно Андрю отплавал в океана, въпреки че се задавала буря, изгарящ от желание да й върне бебето, изплаквайки любовта си към своята съпруга. Дали е бил убеден, че Мехитабел е невинна, и затова е обезумял от скръб?

Интуицията на Помили й подсказваше, че е на прав път.

Седна отново на бюрото си, но вече не й беше интересно да преглежда папките. Трябваше да свикне с мисълта за онова, което Ейми спомена. Елейн беше сгодена за друг мъж, но обичаше Адам. Усетих го на онази вечеря, разсъждаваше Помили. Не е забравила, че касетата е у нея. Задържала я е нарочно, защото е знаела, че ние не притежаваме копие. За какво друго би й потрябвала, освен за да може да гледа Адам?

Дали пък не е открила нещо друго, за което да я използва?

В десет часа се качи на горния етаж, облече си нощницата, наметна халата и се обади на Адам в апартамента им в Ню Йорк.

— Тъкмо се канех да ти позвъня, за да ти пожелая лека нощ — заяви Адам. — Как са моите момичета?

— Добре сме. — Помили се поколеба, но беше сигурна, че трябва да зададе въпроса, който не й излизаше от главата. — Ейми остана да вечеря с мен и изказа интересно мнение. Смята, че Елейн е влюбена в теб, и аз съм съгласна с момичето.

— Това е абсурдно.

— Така ли? Адам, моля те, разбери, че след смъртта на Боби в продължение на една година не бях добра съпруга. Миналото лято те помолих да се разделим. Ако не бях забременяла с Хана, сега вероятно щяхме да сме разведени. Междувременно с Елейн станахте доста близки, нали?

— Зависи какво разбираш под близки. От деца сме приятели.

— Адам, престани с тази изтъркана история. Нима и преди не си разчитал на Елейн? Твърдеше, че е била истинска опора за теб след смъртта на баща ти. И винаги когато не си имал друга сериозна приятелка, си я търсил. Права ли съм?

— Помили, не мисли, че миналата година между мен и Елейн е съществувало нещо.

— А сега?

— За бога, Помили, не!

— Не можех да не попитам. Лека нощ.

Адам чу изщракването в ухото си. Когато влезе в апартамента, той разбра какво го тормозеше. През зимата веднъж Помили беше излязла и той гледа касетата със записа на Боби. Откри я в чекмеджето на бюрото си — там, където я беше оставил. Значи наистина я беше върнал вкъщи миналото лято. Защо Елейн бе направила копие, без да му каже?