Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Remember me, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,9 (× 39 гласа)

Информация

Сканиране
Bridget (2012)
Разпознаване и корекция
beertobeer (2012)

Издание:

Мери Хигинс Кларк. Къщата

ИК „Обсидиан“, София, 1995

Редактор: Кристин Василева

Коректор: Петя Калевска

Художник: Кръстьо Кръстев

ISBN 954-8240-20-3

История

  1. — Добавяне

55

Утрото в четвъртък беше облачно и хладният, режещ вятър накара хората в Чатам бързо да отворят гардеробите си и да извадят ризи с дълги ръкави и якета. Денят беше от онези, за които Мардж, помощничката на Елейн, твърдеше, че я „изпълват с енергия“.

Агенцията за недвижими имоти „Аткинс“ се беше сдобила с няколко нови предложения и Елейн лично се зае да направи снимки на къщите. Прояви негативите и увеличи снимките, преди да ги занесе в кабинета си.

Когато се събуди, Мардж усети хладния въздух, реши да отиде по-рано на работа и да се възползва от възможността да подреди витрините, необезпокоявана от никого. Пристигна в агенцията в седем и половина и започна да сваля снимките.

В девет без десет вече беше приключила и стоеше отвън на тротоара, оглеждайки критично творението си. Много е красиво, помисли си тя, докато се наслаждаваше на постигнатия ефект.

Снимките бяха невероятно добри и показваха къщите в най-хубавия им вид. Имаше стара къща в традиционния за Кейп Код стил, която се намираше на Кокъл Коув, великолепна сграда с два етажа на предната страна и един на задната, разположена в Дийп Уотър Лейн, съвременна постройка на Санди Шус Лейн и още десетина не толкова впечатляващи, но очарователни жилища.

Най-важното предложение беше имението на крайбрежието в Уичмир Харбър. За него Елейн нае фотографа, който винаги използваше, за да прави въздушните снимки. Мардж я сложи в центъра на витрината, където досега стоеше снимката на къщата „Помни“.

Мардж чу одобрителни възгласи зад гърба си и бързо се обърна.

— Ще ги купя всичките — заяви Елейн и слезе от колата си.

— Продадени са! — Мардж я изчака да се приближи и попита: — Кажи ми честно, как ти се струва?

Елейн разгледа внимателно експонатите.

— Мисля, че са наредени прекрасно. Май вече беше време да свалим любимката ми, снимката на къщата „Помни“.

— И аз смятам така, особено след като си толкова сигурна, че семейство Никълс възнамеряват да я купят.

Елейн вървеше отпред, докато влизаха в агенцията.

— Боя се, че може да се откажат — отвърна със сериозен тон Елейн. — Останах с впечатлението, че Помили Никълс не е добре.

— Не я познавам — отбеляза Мардж, — но Адам Никълс е хубав мъж. Спомням си колко беше тъжен миналата година, когато пристигна тук сам и ти го доведе в агенцията. Нае Спарк Котидж близо до твоята къща, нали?

— Да. — Елейн забеляза снимката на къщата „Помни“, подпряна на един стол. — Имам идея — каза тя. — Хайде да я изпратим на Скот Коуви. Дано всичко се оправи. Тогава не бих се изненадала, ако реши да остане на Кейп Код. Двамата с Вивиан бяха луди по това имение. Така поне ще има предвид къщата, ако семейство Никълс се откажат да я купят.

— Ами ако вече не се интересува от нея? Ако отново трябва да я обявим за продан, ще съжаляваш, че си му я дала.

— Запазила съм негатива. Мога да направя копия.

Елейн влезе в кабинета си. Мардж започна да прибира снимките, които беше свалила, в големия албум на масата в приемната. Звънът на камбанката извести за пристигането на първия посетител.

Беше момчето, което доставяше цветя по поръчка. Носеше ваза с рози на дълги дръжки.

— За мис Аткинс са — каза то.

— Не бих си и помислила, че са за мен — отбеляза Мардж. — Занеси ги в кабинета й. Знаеш как да стигнеш до него, нали?

След като момчето си тръгна, Мардж влезе при Елейн, за да се полюбува на розите.

— Невероятно красиви са. Напоследък често се случва. Но не разбирам какво е това. — Тя посочи към панделката в букета, върху която беше залепена цифрата 106. — Знам, че още не си станала на толкова години.

— Джон се е разнежил. Цифрата означава колко дни остават до сватбата ни.

— Той е твърде романтичен и бог ми е свидетел, че почти не останаха такива като него. Елейн, смяташ ли, че вие двамата е него ще искате да си родите дете?

— Джон вече има едно. Радвам се, че двете с Ейми все повече се сближаваме.

— Но Ейми е на седемнайсет години. Започва да учи в колеж. Щеше да бъде различно, ако беше бебе.

Елейн се изсмя.

— Ако тя беше бебе, аз нямаше да се омъжа за Джон. Не съм чак толкова привързана към домашните задължения.

Телефонът иззвъня.

— Аз ще се обадя — заяви Елейн и вдигна слушалката. — Агенция за недвижими имоти „Аткинс“. — Тя се заслуша, а после възкликна: — Адам! Дотам ли се е стигнало? Имам предвид, че „предварително следствие“ звучи доста смущаващо. Естествено, че ще дам показания. Би било чудесно да обядваме заедно. В един часа става ли? Довиждане.

След като затвори телефона, тя каза на Мардж:

— Като че ли новините са добри. Ще се проведе предварително следствие за причините за смъртта на Вивиан Коуви, което означава, че ще присъстват и много журналисти. В такъв случай всички ние ще получим възможността да защитим Скот. — Тя се изправи. — Къде е снимката на къщата „Помни“?

— До бюрото ми — отвърна Мардж.

— Хайде да му я изпратим с бележка.

Елейн взе лист, върху който имаше нейния монограм, и набързо нахвърли няколко реда с ясния си делови почерк.

Скъпи Скот,

Току-що разбрах за предварителното следствие и с удоволствие ще съобщя на хората колко щастливи бяхте двамата с Вивиан през онзи хубав следобед, когато разглеждахте къщата „Помни“. Тя толкова ви хареса, че на мен ми се иска тази снимка да е при теб, за да не я забравиш никога.

Твоя Елейн