Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Remember me, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 38 гласа)

Информация

Сканиране
Bridget (2012)
Разпознаване и корекция
beertobeer (2012)

Издание:

Мери Хигинс Кларк. Къщата

ИК „Обсидиан“, София, 1995

Редактор: Кристин Василева

Коректор: Петя Калевска

Художник: Кръстьо Кръстев

ISBN 954-8240-20-3

История

  1. — Добавяне

63

Джан Пейли се изненада приятно, че Помили Никълс й се обади. Помоли я да й покаже исторически къщи, свързани с легенди.

— Като казвам исторически, имам предвид добри образци на ранната архитектура, а думата „легенди“ предполага разкази за необяснимо чуждо присъствие, например за призрак — уточни Помили.

Джан с удоволствие се съгласи да стане неин водач. Веднага изготви списък на сградите, които възнамеряваше да й покаже.

Щяха да посетят къщата на рода Дилингъм в Брустър. Тя беше втора сред най-старите постройки на Кейп Код. През годините някои от хората, живели под наем в нея, твърдяха, че някаква жена минавала покрай вратата на една от спалните.

Кръчмата „Денис“ също си заслужаваше да бъде посетена. Собствениците й дори имаха прякор за палавия призрак, който вършел лудории в кухнята. Наричаха го Лилиан.

Можеха да отидат и при Сара Най, приятелката на Джан, за която тя спомена пред Помили на събирането у Елейн. Сара беше сигурна, че живее под един покрив с жената, за която е била построена къщата през 1720 година.

Ами къщата в Харидж, която се състоеше от два етажа на предната страна и един на задната? В нея сега се помещаваше ателие за вътрешно обзавеждане. Притежателите й бяха убедени, че от време на време им гостува момиче, живяло в къщата през деветнайсети век и починало само на шестнайсет години.

Джан проведе няколко телефонни разговора, уговори срещите и се обади на Помили.

— Всичко е наред. Ще дойда да ви взема утре сутринта към десет часа.

— Чудесно! Джан, чували ли сте нещо за една старинна кукла, която беше у Фийби Спрейг? Хенри казал на Адам, че според Фийби куклата била от къщата „Помни“.

— О, намерила ли я е? — възкликна учудено Джан. — Толкова се радвам! Том я откри на тавана. Един господ знае колко време е престояла там. Фийби искаше да я покаже на експерт по антики. Според проучванията й не е изключено куклата да е била на Мехитабел. Тогава още не бях разбрала, че Фийби започва да губи паметта си. Беше забравила къде я е сложила.

— Защо мисли, че е принадлежала на Мехитабел? — попита Помили.

— Прочела в някакви спомени, че след като съпругът на Мехитабел взел бебето със себе си, хората често виждали младата жена на „вдовишката площадка“ с кукла на ръце.