Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Remember me, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 38 гласа)

Информация

Сканиране
Bridget (2012)
Разпознаване и корекция
beertobeer (2012)

Издание:

Мери Хигинс Кларк. Къщата

ИК „Обсидиан“, София, 1995

Редактор: Кристин Василева

Коректор: Петя Калевска

Художник: Кръстьо Кръстев

ISBN 954-8240-20-3

История

  1. — Добавяне

27

Нат Куган се отби у семейство Спрейг, без да им се е обадил предварително. Направи го нарочно. Беше сигурен, че Хенри Спрейг премълча нещо за Скот Коуви, и се надяваше елементът на изненада да го накара да отговори на въпросите, които възнамеряваше да му зададе.

Хладният поздрав на Спрейг му даде да разбере, че не се е лъгал. Разбра, че е трябвало да ги предупреди по телефона. Очакваха гости.

— Няма да ви отнема повече от една-две минути.

— В такъв случай заповядайте.

Хенри Спрейг забързано го поведе през къщата към терасата. Когато стигнаха, Нат схвана причината за нетърпението му. Спрейг беше оставил жена си навън и тя мигом беше тръгнала през моравата към къщата на Коуви.

Спрейг я настигна и я върна обратно.

— Седни, скъпа. Очакваме да ни посетят Адам и съпругата му.

Не предложи стол на Нат.

Нат реши да играе с открити карти.

— Мистър Спрейг, според мен Скот Коуви нарочно е изоставил жена си, докато са плували под водата, и аз ще направя всичко, което е по силите ми, за да го докажа. Онзи ден останах с впечатлението, че се чудехте дали да не ми кажете още нещо. Знам, че сте човек, който не се бърка в чуждите работи, но в случая трябва да го направите. Представете си колко се е уплашила Вивиан, когато е разбрала, че ще се удави. Как бихте се чувствали вие, ако някой преднамерено се опитва да въвлече жена ви в някаква опасна ситуация, а после я изостави?

От известно време Хенри Спрейг полагаше невероятни усилия да се откаже от пушенето. Сега усети, че посяга към вътрешния джоб на сакото, за да извади лулата, която всъщност беше оставил в чекмеджето на бюрото си. Реши, че ще я вземе, след като изпрати детектива.

— Да, прав сте — започна неохотно той. — Три седмици преди смъртта на Вивиан се отбих в „Чешир“. Скот Коуви беше там. Влезе млада жена, чието име е Тина. Сигурен съм, че си бяха уговорили среща. Той се престори на изненадан, тя разбра, че нещо не е наред, и изчезна. Беше непозната за мен. Днес отново я видях. Сервитьорка е в „Уейсайд“.

— Благодаря ви — тихо каза Нат.

— Има още нещо. Жена ми знае името й. Не мога да си обясня къде са се виждали, освен…

Той погледна към дома на Вивиан Карпентър Коуви.

— Няколко пъти вече Фийби се измъква и отива в къщата на Вивиан. Сградата няма климатична инсталация и прозорците обикновено са отворени. Навярно е видяла Тина там. Това е единственото обяснение, за което се сещам.