Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Remember me, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 38 гласа)

Информация

Сканиране
Bridget (2012)
Разпознаване и корекция
beertobeer (2012)

Издание:

Мери Хигинс Кларк. Къщата

ИК „Обсидиан“, София, 1995

Редактор: Кристин Василева

Коректор: Петя Калевска

Художник: Кръстьо Кръстев

ISBN 954-8240-20-3

История

  1. — Добавяне

53

В сряда късно следобед областният прокурор се обади на Греъм и Ан Карпентър. Бяха излизали да играят голф, но скоро се отказаха, понеже Ан не се чувстваше добре.

Греъм осъзна, че може би е сгрешил, като е упражнил натиск върху властите да отправят открито обвинение срещу Скот Коуви по повод смъртта на Вивиан. Журналистите с радост приеха крайно интересната новина и поместиха в изданията си всяка подробност за живота на Вивиан, която успяха да открият.

Сега във вестниците тя се описваше като „нещастното малко богато момиче“, „отхвърленото от обществото същество“, „непокорницата, която пушела марихуана“. Фактите от личния им живот бяха изкривени, за да звучат по-любопитно и да развихрят фантазията на читателите.

Ан се чувстваше сломена, унижена и огорчена.

— Може би не трябваше да се занимаваме повече с това, Греъм. Няма да я върнем обратно, а сега оскверняваме паметта й.

Поне предварителното следствие ще прочисти атмосферата, мислеше си Греъм, докато приготвяше мартинито, което пиеха в пет часа, и носеше подноса в остъклената веранда, където Ан си почиваше.

— Малко избърза, нали? — попита тя.

— Само малко — съгласи се Греъм. — Обади се областният прокурор. Съдията в Орлиънс е назначил предварителното следствие за понеделник следобед. — В отговор на тревожното изражение на лицето й той добави: — Поне ще се изяснят обстоятелствата. Разпитът на свидетелите ще бъде при открити врати и след като бъдат представени всички факти, ще настояваме съдията да постанови дали наистина липсват доказателства за преднамерено нехайство или дори предумишлено убийство.

— А ако съдията постанови, че няма такива доказателства? — попита Ан. — Тогава ще излезе, че сме раздухали безпочвени опасения.

— Не е така, скъпа, и ти го знаеш.

Чуха, че телефонът отново звъни. След малко икономката донесе апарата.

— Обажда се мистър Стивънс, сър. Настоява да говори с вас.

— Това е човекът, който бе назначен от застрахователната компания да направи разследване на Скот — обясни Греъм. — Настоявах да ме информира незабавно, ако открие нещо, свързано със случая.

Ан Карпентър наблюдаваше как съпругът й известно време слуша внимателно, а после започна бързо да задава въпроси. Когато остави слушалката, Греъм изглеждаше въодушевен.

— Стивънс е в Бока Рейтън, Флорида, където Скот е прекарал миналата зима. Оказа се, че е бил посещаван на няколко пъти от ефектна брюнетка на име Тина. За последен път е била при него една седмица, преди той да дойде отново тук и да се ожени за Вивиан!