Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Дневник Коли Синицына, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Eternities (2010 г.)
Разпознаване и корекция
filthy (2010 г.)

Издание:

Николай Николаевич Носов. Дневникът на Коля Синицин

Библиотека Смехурко

Повести за деца. Дневникът на Коля Синицин. Веселото семейство

Руска, второ издание

Редактор: Добринка Савова-Габровска

Художник: Георги Чаушов

Художествен редактор: Венелин Вълканов

Технически редактор: Петър Балавесов

Коректори: Мина Дончева, Христина Денкова

Индекс № 11 9537545332 6154-8-77

Дадена за набор 15. VI. 1977

Подписана за печат 20. I. 1978

Излязла от печат 30. II. 1978

Формат 16/60/90

Издателски коли 12

Печатни коли 12

Цена 0,98 лв.

Държавно издателство „Отечество“

ДПК „Димитър Благоев“

София, 1978

История

  1. — Добавяне

10 юли

Цялото ни звено се събра от заранта на пчелина. Скоро дойде Нина Сергеевна и взе да разказва как пчелите отглеждат своето пило. Оказа се, че пчелите строят восъчни килийки, не само за да слагат в тях запаси от мед, но и за да отглеждат в тях пилото си. Всяко пчелно семейство има по една майка — тя е най-голямата пчела. Майката на пчелите не върши нищо в кошера, само снася яйца. Другите пчели не могат да снасят яйца, те само работят и затова се наричат пчели работнички. Майката на пчелите може да снесе дневно по две хиляди яйца. Тя снася яйца в празните восъчни килийки. Всяка килийка е същинско гнезденце, в което има яйца.

Нина Сергеевна ни накара да отхлупим кошера и извади от него една рамка. Ние започнахме да разглеждаме килийките. Отначало ни се стори, че те са празни, но Нина Сергеевна каза, че в тях има яйца. Ние се взряхме и видяхме, че на дъното на всяка килийка се намира по едно мъничко яйце. Всяко яйце е колкото едно маково зрънце, но маковото зрънце е черно, а яйцето бяло.

Никак не можехме да разберем как от такива мънички яйца излизат пчели, но Нина Сергеевна каза, че от яйцата излизат не пчели, а личинки, тоест такива мънички червейчета или гъсенички, само че без крачка. Нина Сергеевна намери на питите килийки, в който яйцата бяха станали вече на личинки, и ни ги показа. Едни личинки бяха съвсем малки, други по-големи. Те бяха свити на кравайче и лежаха на дъното на килийките.

— Ето тия именно личинки са пилото на пчелите — каза Нина Сергеевна.

Ние се зачудихме. А Толя каза:

— А какво е това пило? Като пораснат, от тях ще излязат някакви червеи или гъсеници. Какво ще ги правят пчелите?

Нина Сергеевна каза:

— Когато личинката порасне, тя се превръща в какавида, а от какавидата след няколко дена вече излиза истинска голяма пчела.

Нина Сергеевна ни разказа още, че освен пчели работнички в килийките се отглеждат млади майки и търтеи. За младите майки пчелите правят големи, просторни килийки. Когато наближи време младата майка да снася, част от пчелите заедно със старата майка излитат от кошера и се получава рой. Ако роят се постави в друг кошер, ще се получи ново пчелно семейство. Търтеите са малко по-големи от пчелите работнички. Работничките пчели — това са женските, а търтеите — мъжките. Търтеите не събират мед, а ядат за четирима. Когато идва зима, пчелите изгонват от кошера всички търтеи, за да не унищожават запасите с мед.

Тая вечер аз дълго мислих за пчелите. Отначало реших, че пчелите — все едно, че са птици: птиците имат крила и пчелите имат крила; птиците носят яйца и пчелите също снасят яйца. Само че от яйцата на птиците веднага се излюпват пиленца, а у пчелите отначало се излюпват някакви личинки или гъсеници. Значи, пчелите не са птици. Но какво са пчелите? Аз мислих, мислих и реших, че пчелите — това все едно, че са пеперуди. И пеперудите имат крила, и пеперудите снасят яйца, а от яйцата се излюпват гъсеници, а гъсениците стават на какавиди, а какавидите наново се превръщат на пеперуди. Това зная, че е точно тъй, защото миналата година в моето чекмедже живя една голяма мъхната гъсеница, която в един прекрасен ден се превърна на какавида. И ето тази какавида лежа, лежа и пак в един прекрасен ден от нея излезе голяма, необикновено красива пеперуда. Значи и пчеличките са такива мънички пеперудки.