Включено в книгата
Оригинално заглавие
Playing For Pizza, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,3 (× 15 гласа)

Бележка на автора

Събирайки материал за друга книга, се натъкнах на информация за американския футбол в Италия. В тази страна имат НФЛ, провеждат редовно първенство с истински играчи, дори се борят за свой „Супербоул“. Тази книга описва обстановката относително реално, въпреки че не съм се колебал да обогатявам някои събития и случки.

„Пантерите“ на Парма съществуват в действителност. Лично съм присъствал на мача им срещу „Делфините“ на Анкона, игран под проливен дъжд на Стадио Ланфранки. Треньорът им се казва Андрю Папоча (от университетския отбор на Илиной). Куотърбек е Майк Соуза (също от Илиной), краен нападател е Крейг Макинтайър (Източен Вашингтон), а координатор на отбраната е Дан Милстен (от Университета на Вашингтон). Всички изброени имена са от голямо значение. Когато нещата опираха до детайлите на футболната игра, тези американци ми оказаха неоценима помощ. А когато опираха до храната и виното, помощта им ставаше още по-ентусиазирана.

Собственик на „Пантерите“ е Ивано Тира — човек със златно сърце, който направи всичко възможно за приятния ми престой в Парма. Опознах този прекрасен град благодарение на Давид Монтарези, който ме разведе навсякъде. Организацията в клуба е поверена на Паоло Боркини и Уго Бонвичини — и двамата бивши играчи. „Пантерите“ са яки мъжаги, които играят от любов към спорта и за традиционната пица след всеки мач. След една тренировка бях поканен в „Полипо“, където се смях до сълзи.

Героите в тази книга са плод на творческото ми въображение. Правех всичко възможно да се държа далеч от живите хора. Всяка прилика с тях е абсолютно случайна.

Искам да благодаря на Беа Дзамбелони, Лука Патуели, Ед Приколо, Лиана Янг Смит и Брайс Милър. Специални благодарности на кмета на Парма Елвио Убалди. Имах честта да бъда гост в ложата му в Театро Реджио и да се насладя на „Отело“.

27 юни 2007 г.