Джон Гришам

(автор)

Невинният
Убийство и несправедливост в един малък град

Джейк Бриганс (Jake Brigance)

Теодор Буун (Theodore Boone)

Сваляне на всички:

Романи

Сваляне на всички:

Разкази

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Джон Гришам от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джон Гришам
John Ray Grisham
John Grisham crop.jpg
Роден 8 февруари 1955 г. (64 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1989–досега
Жанр роман
Известни творби Време да убиваш,
Версия Пеликан
Съпруга Рене Гришам (1981–досега)
Уебсайт jgrisham.com
Страница в IMDb
Джон Гришам в Общомедия

Джон Рей Гришам (на английски: John Ray Grisham) е известен американски писател на съдебни трилъри. Той е сред най-високотиражните съвременни писатели. Романите му освен с изключително умело изградени сюжети се отличават и със солидните си фактологически проучвания. Това им придава особено информативен характер. Според някои критици това е най-ценното им качество. Върху няколко от неговите романи са направени изключително успешни филми (например „Фирмата“).

Биография

Джон Гришам е роден на 8 февруари 1955 г. в Джоунсбъроу, щата Арканзас. Има 4 братя и сестри. Баща му работи в строителството, а майка му е домакиня. Семейството често се мести, докато накрая през 1967 г. се установяват в Саутхейвън, Мисисипи, където Гришам завършва гимназия. Той играе като куотърбек във футболния отбор на училището. Насърчаван от майка си, той чете много книги, като любимият му автор е Джон Стайнбек.

Образование

През 1977 г. Гришам се дипломира в щатския университет в Мисисипи. Докато учи там, той започва да си води дневник, който по-късно много му помага за писането на романи. Той завършва право в Мисисипи през 1981 г. В университета авторът започва да се интересува от наказателно и гражданско право. Той практикува в Саутхейвън, където поема предимно случаи, касаещи гражданското и наказателното право, като представлява разнообразни клиенти. Като млад юрист той прекрава доста време в съда.

Произведения

Романи

Поредица с главен герой Теодор Буун

Сборник с разкази

Външни препратки