Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Этногенез и биосфера Земли, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,9 (× 8 гласа)

Информация

Сканиране
sir_Ivanhoe (2010)
Разпознаване и корекция
NomaD (2010)
Допълнителна корекция
NomaD (2018)

Можете да закупите хартиеното издание на книгата от книжарница „Сталкер“.

 

 

Издание:

Лев Гумильов. Етногенезисът и биосферата на Земята

Руска. Първо издание

 

Превод от руски, предговор, бележки и показалци: Милан Асадуров, 2007

Корица и оформление: Сталкер ООД, 2007

Коректор: Маргарита Асадурова

 

Дадена за печат: април 2007

Излязла от печат: май 2007

Печатни коли: 42. Формат: 60×90/16

Печат: Вулкан-4

ИК „Сталкер“, Варна, 2007

ISBN 978-954-8196-20-1

 

Л. Н. Гумилев. Этногенез и биосфера Земли (1976, 1989)

Под ред. д.г.н. проф. В. С. Жекулина. 2 изд. испр. и доп. Л.: Изд-во ЛГУ. 1989.

 

Russian text of Lev Gumilevs Work Copyright 2005 by Margarita Novgorodova

The rights for the Bulgarian edition are acquired via FTM Agency. Ltd. Russia, 2007.

История

  1. — Добавяне
  2. — Допълнителна корекция

2. Природата и историята

Как да съчетаем природознанието и историята?

В древността, когато на човека светът му изглеждал цялостен (въпреки видимото разнообразие) и взаимносвързан (въпреки белезите на разединение), проблемът за връзката между естествознанието и историята не би могъл дори да възникне. В аналите вписвали всички събития, за които хората решавали, че са достойни за увековечаване. Войните и потопите, превратите и епидемиите, раждането на гениите и полетът на кометите — всички те се смятали за равностойни по значение явления, от които потомците ще се интересуват. Тогава в научната мисъл господствал принципът на магията: „приликите пораждат прилики“, който позволявал по пътя на широките асоциации да се разкрива връзката между природните явления и съдбите на народите или отделните личности. Този принцип получил развитие в астрологията и мантиката (науката за гадаенето), но с натрупването на знания и развитието на отделните науки той бил отхвърлен като несъстоятелен и неоправдаващ себе си при практическото му прилагане.

През XVIII–XIX в. благодарение на диференциацията на науките било натрупано огромно количество сведения, което в началото на XX в. вече станало необозримо. Образно казано, могъщата река Наука била пусната в иригационни аръци[1]. Животворната влага оросявала обширна територия, но езерото, което по-рано се снабдявало с вода от нея, т.е. цялостният светоглед, пресъхнало. И ето че есенният вятър надигнал утайките от дъното и навял солената прах по рохкавата пръст в полето. Скоро на мястото на степта, макар и суха, но изхранваща стадата, възникнали солени земи и биосферата отстъпила място на мъртвата пустош, разбира се, не завинаги, но за дълго. Защото, когато хората напуснали обречената земя, аръците се затлачили с тиня, реката отново се върнала в коритото си и запълнила естествената падина. Вятърът засипал солените земи с тънък слой свеж прахоляк; докарал остатъците от тревата, която копитните животни не успели да изядат, и полека-лека я трупал. След няколко века в равнината се образувал хумусен слой, а в езерото се появил планктон; и дошли тревопасните, а водоплаващите птици пренесли в езерото рибния хайвер, полепнал по краката им… И животът отново възтържествувал в своето многообразие.

Така и в науката тясната специализация е полезна само като средство за натрупване на знания: диференцирането на научните дисциплини е необходим и неизбежен етап, който ще стане гибелен, ако продължи прекалено дълго. Натрупването на сведения, без те да се систематизират, за да станат предмет на широко обобщаване, е твърде безсмислено занимание. И чак толкова лъжовни ли са принципите на древната наука? Може би тя не е убедителна не заради постулатите си, а заради неумелото им използване? Та нали има взаимодействие между „историята на природата и историята на хората“, което може да бъде доловено, като се използва масата на натрупаните знания и методиката на изследване, които се развиват пред очите ни. Нека да се опитаме да тръгнем по този път и да формулираме задачата така: може ли изучаването на историята да е полезно при интерпретирането на природните явления?

Очевидно е, че социалните и природните явления не са идентични, но имат някъде точка на съприкосновение. Именно нея трябва да открием, защото това не може да бъде антропосферата като цяло. Даже ако възприемаме антропосферата като биомаса, това явление има две страни: а) пъстрота, защото различните човешки колективи си взаимодействат по различен начин с околната среда; ако вземем предвид добре познатата ни история през последните пет хиляди години, то това разнообразие и установяването на причините за него ще се окажат ключът към поставения проблем; б) многостранност на изучавания предмет — човечеството, която трябва да разбираме в смисъл, че всеки човек (или човечеството като цяло) е и физическо тяло, и организъм, и най-горно звено в някоя биоценоза, и член на обществото, и представител на народност и т.н.

Във всеки от изброените примери предметът (в дадения случай човекът) се изучава от съответната научна дисциплина, което не отрича другите аспекти на изследването. В нашия случай е важна именно етническата страна на човечеството като цяло. Да предприемем малка екскурзия в гносеологията. Нека си зададем въпроса кое е достъпно за непосредствено наблюдение? Оказва се, че това не е самият предмет, а неговите граници. Ние виждаме водата в морето и небето над земята, защото те граничат с бреговете, въздуха, планините. Но дънните риби биха могли да се досетят за съществуването на водата само когато бъдат уловени и извадени във въздуха. Така ние знаем, че времето като категория съществува, но тъй като не виждаме границите му, не можем да му дадем общоприето определение. И колкото по-силен е контрастът, толкова по-ясни са за нас предметите, които не виждаме, но достигаме до тях с ума си, т.е. въобразяваме си ги. Ние наблюдаваме постоянно историята като верига от събития. Следователно историята е граница… за щастие знаем на какво — на социалната форма на движение на материята и на четирите природни форми. А щом е така, то наред със социосферата и породената от нея техносфера има и някаква жива същност, намираща се не само около хората, но и вътре в тях. И тези стихии са толкова контрастни, че с лекота се долавят от човешкото съзнание. Именно заради това се оказаха ненужни или по-скоро недостатъчни хуманитарните концепции — те поставят въпроса за влиянието върху историческия процес на географските процеси, или на биологичните процеси, или на социалните, или (в идеалистическите системи) на духовните фактори, а не на свързването на едните и другите, благодарение на което стават достъпни и емпиричното наблюдение, и самият процес, и съставките му.

Предлаганият от нас подход не е нищо друго, освен анализ, т.е. „разпокъсване“, необходимо, за да бъдат „разплетени“ неясните места в историята, след което да преминем към синтез, когато ще вземем предвид резултатите от различните методики на изследване.

В историографията на XIX в. взаимодействието на социалното развитие с природата невинаги се е отчитало. [166, с. 227] Но днес динамиката на природните процеси е изучена дотолкова, че тяхното съпоставяне с историческите събития е очевидно.

Биоценологията показа, че човекът се включва в биоценозата на ландшафта като най-горно, последно звено, защото той е най-големият хищник и като такъв е подвластен на еволюцията на природата, което изобщо не изключва допълнителния момент — развитието на производителните сили, които създават техносферата, която не е способна сама да се развива, а само да се разрушава.

Общественият строй и етносите

Между другото, ако разгледаме цялата световна история, ще забележим, че съвпаденията между смяната на обществения строй и появата на нови народи са само редки изключения, докато в рамките на една обществена формация постоянно възникват и се развиват етноси, които доста се различават един от друг. Да вземем например XII в., когато феодализмът процъфтява от Атлантика до Тихия океан. Нима френските барони приличат на свободните селяни от Скандинавския полуостров или на робите-воини — мамелюците в Египет, на лудите глави от самоуправляващите се градове в Западна Русия през средните векове, или на бедните завоеватели на половината свят — монголските нухури[2], или пък на китайските земеделци от империята Сун? Всички те имали един, общ (феодален) начин на производство, но във всичко останало изобщо не си приличали. Отношението към природата било различно у земеделците и у номадите; възприемчивостта към чуждото или способността за културни заемки в Европа била много по-висока, отколкото в Китай, също както и стремежът към териториални завоевания, който поощрявал кръстоносните походи; руското земеделие, основано на изсичането и разчистването на горите, било по-просто и по-примитивно от отглеждането на лозя в Сирия и Пелопонес, но при по-малко положен труд носело грамадна реколта; езикът, религията, изкуството, образованието — всички те били различни, но в това разнообразие не царял безпорядък; всеки начин на живот бил достояние на определен народ. Това особено ясно се вижда в отношението към ландшафта, в който възниквали и който обитавали етносите.

Но не бива да мислим, че само природата определя степента на етническата оригиналност. Минавали векове и съотношението между етносите се променяло: едни изчезвали, други се появявали; и този процес е прието да се нарича етногенезис. В единната световна история ритмите на етногенезиса са свързани с пулса на социалното развитие, то тази връзка не означава, че те съвпадат, а още по-малко, че между тях съществува единство. Факторите на историческия процес са различни и нашата задача (да направим анализ) се заключава в това да открием в него феномените, които са непосредствено присъщи на етногенезиса, и по този начин да си изясним какво е това етнос и каква е неговата роля в живота на човечеството.

В началото трябва да се разберем какъв смисъл влагаме в термините и какви са границите на изследването. В речниците гръцката дума „етнос“ има много значения, от които ние сме избрали едно: „вид, порода“, разбира се, на хората. За нашата постановка на въпроса няма смисъл да се спираме на такива понятия като „племе“ или „нация“, защото ние се интересуваме от „общия член“, който можем да извадим пред скобите, с други думи, от онова общо нещо, което го има и у англичаните, и у масаите, и у древните гърци, и у съвременните цигани. И това общо нещо е способността на вида Homo sapiens да се групира така, че да може да противопоставя себе си и „своите“ (понякога близки, а често доста далечни хора) на целия останал свят.

Противопоставянето „ние“-„те“ е condicio sine gua non[3] и е характерно за всички епохи и всички страни: елините се противопоставят на варварите; юдеите — на необрязаните; китайците (хората от Средното царство) — на ху (варварите от периферията, включително и русите); арабите-мюсюлмани от епохата на първите халифи — на „неверниците“; европейците-католици от средните векове (общност, наричаща се „Християнския свят“) — на нечестивите, включително византийците и русите; „православните“ (от същата епоха) — на „неверниците“, включително католиците; туарегите — на нетуарегите; циганите — на всички останали и т.н. Това противопоставяне е универсално явление, което показва, че то има много дълбоки основи, но само по себе си е само пяна по повърхността на пълноводна река и на пас тепърва ни предстои да изучим неговата същност. Но направените досега наблюдения са достатъчни да установим колко сложен е ефектът, който можем да наречем етнически (в смисъл на „дължащ се на породата“) и който може да стане отправна точка за написване на етническа история на човечеството подобно на социалната, културната, политическата, религиозната и много други истории. Затова нашата задача се състои преди всичко в това да разкрием принципа на процеса.

Връзката между етническата история и географията е несъмнена, но с нея не може да се изчерпи цялата сложност на взаимоотношенията между различните природни явления и зигзазите в историята на етносите. Освен това тезата, според която всеки признак, положен в основата на класификацията на етносите, е адапционен по отношение на конкретната среда, отразява само едната страна от процеса на етногенезиса. Още Хегел пише, че „не е допустимо да посочваме климата на Йония като причина за творчеството на Омир“. [52, с.72] Обаче етносът, възникнал в определен регион, където е максимално приспособен към ландшафта, когато мигрира, съхранява много от първоначалните си черти, които го отличават от етноса на аборигените в новите земи. Така испанците, които се преселили в Мексико, не станали индианци — ацтеки или маи. Те създали за себе си изкуствен микроландшафт (градове и укрепени хасиенди) и съхранили своята култура — както материалната, така и духовната, въпреки че влажните тропически земи на Юкатан и полупустинните земи на Анауак твърде много се различавали от Андалусия и Кастилия. И отделянето на Мексико (или Нова Испания, както го наричали тогава) от Испания през XIX в. било до голяма степен дело на потомците на индианските племена, които възприели испанския език и католическата вяра, но били поддържани от свободните племена на команчите, скитащи на север от Рио Гранде.

Сега ще направим първия извод, който ще бъде основополагащ в по-нататъшното ни изследване. Пъстрата антропосфера, която постоянно се променя в историческото време и си взаимодейства с ландшафтите на планетата Земя, не е нищо друго, освен етносфера. Доколкото човечеството е повсеместно, но неравномерно разпространено по сушата на планетата и винаги, но по различен начин си взаимодейства с природната среда на Земята, е уместно да го разглеждаме като една от обвивките на Земята, но като отчитаме етническите различия. По този начин въвеждаме в нашето изследване термина „етносфера“. Както и останалите географски явления етносферата трябва да има свои закономерности в развитието, различни от биологичните и социалните. Етническите закономерности могат да бъдат открити в пространството (етнографията) и във времето (етногенезиса и палеографията на антропогенните ландшафти).

Можем ли да вярваме на историческите източници?

Виктор Яцунски, автор на прекрасни обзори на географската мисъл от XV–XVIII в., справедливо отбелязва: „Историческата география не изучава географските представи на хората от миналото, а конкретната география на миналите векове.“ [219, с. 3] Изходни данни за нея очевидно трябва да търсим в историческите съчинения от миналите епохи. Но как? За съжаление никой не посочва възможната методика на изследване. И ето защо.

Историческите материали като източник за възстановяване на древните климатични условия са се използвали и се използват много широко. На тази база се развила знаменитата полемика между Лев Берг [23] и Григорий Грум-Гржимайло [60] по въпроса за засушаването в Централна Азия през историческия период. Свързаният с него проблем за колебанията в равнището на Каспийско море в I хил.сл.Хр. учените също се опитвали да решат, като подбирали цитати от съчиненията на древните автори. [10; 11; 24; 216] Специално били избирани и сведения от руските летописи, за да се направят заключения за изменението на климата в Източна Европа. [28; 40] Но резултатите от многобройните изследвания, които погълнали толкова много труд, изобщо не оправдали очакванията. Понякога сведенията от източниците се потвърждавали, а понякога проверката по други пътища ги опровергавала. Оттук следва, че съвпадението на получените данни от историческите източници с истината било случайно, а това говори за несъвършенството на методиката. В действителност простото позоваване на сведения, почерпени от древен или средновековен автор, ще доведе до погрешен или, в най-добрия случай, неточен извод. Така и трябва да бъде. Летописците споменавали природните явления или между другото, или като се основавали на научните представи от тяхното време; те тълкували бурите, наводненията и сушите като предзнаменование или наказание за греховете. И в двата случая природните явления се описвали избирателно, когато това е било нужно за тезата на автора, и колко от тези явления изобщо не са били описани дори не можем да си представим. Един автор обръщал внимание на природата, а през следващия век друг я загърбвал, и може да се окаже, че в сушави години дъждът се споменавал по-често, отколкото в дъждовни. В този случай историческата критика не може да ни помогне, защото тя е безсилна по отношение на пропуските в събития, които не са свързани с причинно-следствена зависимост.

Древните автори винаги пишели своите съчинения с определена цел и обикновено преувеличавали значението на интересуващите ги събития. Много е трудно и невинаги е възможно да се определи степента на това преувеличение или пренебрежение. [66, с. 59-62] Така въз основа на историческите съчинения Лев Берг стигнал до извода, че културните земи се превърнали в пустини в резултат от водените войни. [23] Днес тази концепция се приема безкритично като за пример най-често ни се дава откритият от Пьотър Козлов мъртъв тангутски град Едзинай, известен под името Хара Хото[4]. [144, с. 56] Този пример е толкова показателен, че ще съсредоточим вниманието си върху един проблем — географското местоположение на този град и условията, при които е загинал.

Тангутското царство било разположено в Ордос и Алашан, в места, където днес има пясъчни пустини. Логично изглежда тази държава да е била бедна и слабо населена, но в действителност тя издържала армия от 150 хиляди конници, имала университет, академия, училища, действаща съдебна система и дефицит в търговския баланс, защото повече внасяла, отколкото изнасяла. Дефицитът отчасти се покривал със златния пясък от тибетските владения, но най-вече с износа на живи животни — главното богатство на Тангутското царство. [60]

Градът, открит от Пьотър Козлов, е разположен в низината Едзингол, в местност, която днес е безводна. Двете изсъхнали корита, които я заобикалят от изток и от запад, показват, че вода там е имало, но течението на реката (Жуошуй) се е преместило на запад и чрез два ръкава сега тя се влива в соленото езеро Гашуннор и сладководното — Согонор. Пьотър Козлов описва долината на Согонор като прекрасен оазис сред обкръжаващата го пустиня, но същевременно отбелязва, че тя не може да изхрани голямо население. А само крепостната стена на град Едзинай образува квадрат със страна 400 м. Наоколо има множество следи от по-малки градежи и фрагменти от керамика, които говорят, че и местността извън крепостта е била заселена. Разрушаването на града често е приписвано на монголите. Наистина в 1227 г. Чингис хан завладява тангутската столица и монголите жестоко се разправят с нейното население. Но градът, открит от Пьотър Козлов, продължава да съществува до XIV в., за което говорят множеството документи, открити от сътрудниците на възглавяваната от него експедиция. Освен това гибелта на града се свързва с промененото течение на реката, която по народните предания на тангутите е отведена от обсадилите ги монголи с помощта на бент от торби, пълни с пръст. Бентът се е запазил до ден-днешен във вид на вал. Очевидно, така и трябва да е било, само че монголите нямат нищо общо с тази работа. В описанията за превземането на град Урахай (монг.) или Хъйшуйчен (кит.) няма такива сведения. Пък и това било просто невъзможно, защото съответният шанцов инструмент не бил на въоръжение у монголската конница. Гибелта на града е приписвана на монголите по глупавата традиция, зародила се още в средните векове, според която всичко лошо се приписва на тях. В действителност тангутският град загинал в 1372 г. Той бил превзет от китайските войски на династията Мин, която водела по това време войни с последните Чингисиди, и бил разорен като опорна точка на монголите, заплашващи Китай от запад. [177, с. 244] Но защо след това той не възкръснал? Промененото течение на реката не е причина, защото градът би могъл да бъде преместен при другия ръкав на Едзингол. И на този въпрос можем да намерим отговор в книгата на Пьотър Козлов. С присъщата му наблюдателност той отбелязва, че количеството на водата в Едзин-гол намалява, езерото Согонор се смалява и обраства с тръстика. Преместването на течението на реката на запад играе известна роля за това, но не обяснява защо в XIII в. страната е изхранвала огромно население, а в началото на XX в. се е превърнала в пясъчна пустиня?

И така вината културните земи в Азия да запустеят не е на монголите, а на изменението на климата — явление, което сме описали в специални статии. [69; 70]

Можем ли да се осланяме на паметниците?

Но защо именно на Чингис хан и на неговите потомци се приписва опустошението на Азия, а в същото време историците пренебрегват други доста по-мащабни събития като разгрома на уйгурите от киргизите в 841–846 г. или повсеместното изтребване на калмиките от манджурския император Циен Лун[5] в 1756–1758 г.[6]

Отговорът на този въпрос трябва да търсим не в историята на народите, а в историографията. Талантливите книги по история не се пишат често и не по всякакъв повод, пък и не всички те са достигнали до нас. През XIV–XV в. литературата в Близкия Изток процъфтявала, а борбата с монголското иго и в Персия, и в Русия през този период била най-актуалният проблем и затова на нея били посветени много съчинения, които оцелели до наши дни. Сред тях има талантливи и ярки творби, някои от които са ни познати. Мнозина им подражавали и ги повтаряли, което увеличило общото количество на работите по този въпрос.

Изтребването на ойратите не намерило своя историк или той загинал в клането. Така се оказало, че събитията не са отразени равномерно и тяхното значение е изкривено, тъй като са представени в различни мащаби. Оттам възникнала и хипотезата, която приписвала на воините на Чингис хан почти тоталното избиване на населението на завоюваните от тях страни и пълното изменение на техния ландшафт, което изобщо не отговаря на истината.

Трябва да отбележим, че на най-голямо засушаване били подложени не разрушените от войните страни, а Уйгурия, където война изобщо нямало, и Джунгария, където никой не се канел да унищожава тревистите степи. Следователно историко-географските сведения в източниците не са надеждни.

И, накрая, съществува изкушението да определяме като миграции някои грандиозни исторически събития като например походите на монголите от XIII в. На него са се поддали видните учени Елзуърт Хънтингтън и Чарлс Брукс, но монголските походи не били свързани с миграция. Победите били спечелени не от пълчища конници, а от малки, чудесно организирани мобилни отряди, които след кампанията се връщали в родните степи.

Броят на изселилите се бил нищожно малък дори за XIII в. Така хановете от рода на Джучи — Бату, Орда и Шейбан — получили по завещанието на Чингис всичко на всичко 4 хил. конници, т.е. около 20 хил. души, които се разселили на обширната територия от Карпатите до Алтай. И обратно, истинската миграция на калмиките през XVII в. останала незабелязана от повечето историци, поради което не била отразена в подобаваща степен в трудовете по всеобща история.

Следователно за решаването на поставения проблем са ни нужни по-солидни знания по история от тези, които можем да извлечем от сборниците, и по-детайлни знания по география от тези, с които се задоволяват историците или специалистите по икономика на селското стопанство. И най-главното е да разграничим достоверната информация от субективните представи, присъщи на много автори на писмени източници от Херодот до наши дни.

Достоверна информация ние наричаме сведенията от източниците, преминали през чистилището на историческата критика и получили тълкувание, което не предизвиква никакво съмнение. Те са твърде много, но в преобладаващата част се отнасят до политическата история. Ние знаем добре много дати и подробности за сражения, за мирни преговори, за дворцови преврати, за велики открития, но как да използваме тези данни, за да обясним природните явления? Методиката за съпоставяне на историческите факти с измененията в природата започна да се разработва едва в XX в.

Историкът на климата Еманюел Льороа-Ладюри отбелязва, че стремежът възходът или упадъкът на стопанството в различните европейски страни да се свързва с повишаването или намаляването на влажността, или пък със затоплянето или захлаждането, се основава на игнорирането на икономиката и социалните кризи, чиято роля не подлежи на съмнение. Така увеличаването на доставките на прибалтийско (т.е. руско) жито в средиземноморските страни и намаляването на броя на овцете в Испания през XVI и особено XVII в. по-лесно може да се съпостави с разрушенията, нанесени на европейските страни от Реформацията и Контрареформацията, отколкото с незначителните изменения на годишните температури. [136, с. 14-15]

Той е прав! Достатъчно е да отбележим, че не само в Германия, на чиято територия вилняла опустошителната Трийсетгодишна война (1618–1648), но и в такава страна като Испания, която не била подложена на опустошения, през тези векове имало отрицателен прираст на населението: в 1600 г. населението на Испания било 8 млн., а в 1700 г. — 7,3 млн. Това се обяснява просто с факта, че по-голямата част от младите мъже били мобилизирани в Америка или в Нидерландия, в резултат от което в страната не достигала работна ръка за поддържане на стопанството и семейството.

„Какво ще си помислите за историк, който започва да обяснява икономическото развитие на Европа от 1850 г. насам с отстъплението на ледниците, което несъмнено беше установено за Алпите…“ — пише Еманюел Льороа-Ладюри и не можем да не се съгласим с него. Следователно нашият автор смята, че просто е необходимо да се натрупват фактите, те да се датират грижливо и точно и да се избягват произволните тълкувания. С други думи, трябва да сме сигурни, че обяснението на интересуващия ни фактор за сметка на икономическите, социалните, етнографските фактори или просто на случайността е изключено.[7]

В географията няма точна методика за определяне на абсолютни дати. Грешка от хиляда години се смята за напълно допустима. Лесно може да се установи например, че в даден район наносите от тиня са препокрили песъчливо-глинестия слой почва и следователно да се установи, че районът е бил напояван, но не е възможно да се каже кога е станало това — преди 500 години или преди 5 хил. години. Анализът на цветния прашец например може да покаже, че на това място, където сега има влаголюбиви растения, някога са виреели сухоустойчиви, но няма никаква гаранция, че долината не заблатяла поради изместване на коритото на близката река, а не заради промяната на климата. В степите на Монголия и Казахстан са открити остатъци от горички, за които не може да се каже дали са загинали от засушаване или са били изсечени от хората, а дори ако може да се докаже, че са били изсечени, пак не става ясно в коя епоха човекът се е разправил с ландшафта.

Може би археологията ще помогне? Паметниците на материалната култура ярко характеризират периодите на разцвет и упадък на народите и се поддават на доста ясно датиране. Предметите, които намираме в земята или в древните могили, не се стремят да заблудят изследователя или да изкривят фактите. Но същевременно предметите мълчат и предоставят пълна свобода на въображението на археолога. А нашите съвременници също нямат нищо напротив да си пофантазират и макар техният начин на мислене да е доста по-различен от средновековния, изобщо не можем да бъдем сигурни, че той е доста по-близо до действителността. През XX в. понякога се срещаме със сляпата вяра в могъществото на археологическите разкопки, основана на наистина успешните находки в Египет, Вавилон, Индия и дори в планините на Алтай, благодарение на които бяха открити и изследвани забравени страници от древната история.

Да, но това са изключения, а през по-голямата част от времето археологът трябва да се задоволява с чирепи, намерени сред облаците прах в знойната степ, с отломки от кости в разграбените могили или с останки от стени, високи една тухла. И при това не бива да се забравя, че намереното е нищожна част от загубеното. В повечето райони на Земята не могат да се съхраняват почти всички неустойчиви материали: дървото, кожите, тъканите, хартията (или нейният заместител — брезовата кора) и т.н. Никога не е известно какво точно се е затрило, а да смятаме, че изгубеното никога не е съществувало и да го пренебрегваме при разсъжденията си е грешка, която съзнателно води до неправилни изводи.

С две думи, археологията без историята може да въведе изследователя в заблуждение. Да се опитаме да достигнем до решаването на проблема по друг път.

Бележки

[1] Арък (тюрк.) — изкуствен канал за напояване в Средна Азия и Кавказ. Б.пр.

[2] Нухури (монг.) — редови монголски воини, членове на конен отряд. Б.пр.

[3] Condicio sine gua non (лат.) — условие, без което не може. Б.пр.

[4] Хара Хото (букв. Черният град) — столица на тангутската държава Си Ся (982–1227), чиито развалини са открити от експедицията на Пьотър Козлов през 1908 г. в днешната провинция Шиндзян, Северозападен Китай. Б.пр.

[5] Императорът на Китай Циен Лун (Гао Дзун) предприел масово изтребване на ойратите, като манджурите преследвали и избивали жените, децата и старците, без да щадят никого. Официалната китайска история се ограничила с простата справка: „Били избити повече от милион ойрати.“ Грандиозното събитие потънало в административната бюрокрация и нима само то? Уви, подробностите от историята на човечеството ни са известни и различна степен, а това е равносилно географът да има на единия си планшет карта в мащаб 1:200 000, а на другия — 1:100. Б.а.

[6] Освен родното си име, което рядко се споменава, китайските императори имали още две официални имена — това, под което царували (в случая Циен Лун), и посмъртно, с което влизали в официалната история (в случая Гао Дзун). Б.пр.

[7] „Миграцията е вследствие на изключително сложни човешки подбуди и движещи сили. Глад възниква, когато се създават тежки условия за отглеждане на зърнени култури, и никога не може a priori те да бъдат разгадани климатически, защото може да става дума… за метеорологични събития, които понякога са твърде кратковременни и незначителни в климатичен смисъл.“ (136, с. 17) Б.а.