Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Этногенез и биосфера Земли, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,9 (× 8 гласа)

Информация

Сканиране
sir_Ivanhoe (2010)
Разпознаване и корекция
NomaD (2010)
Допълнителна корекция
NomaD (2018)

Можете да закупите хартиеното издание на книгата от книжарница „Сталкер“.

 

 

Издание:

Лев Гумильов. Етногенезисът и биосферата на Земята

Руска. Първо издание

 

Превод от руски, предговор, бележки и показалци: Милан Асадуров, 2007

Корица и оформление: Сталкер ООД, 2007

Коректор: Маргарита Асадурова

 

Дадена за печат: април 2007

Излязла от печат: май 2007

Печатни коли: 42. Формат: 60×90/16

Печат: Вулкан-4

ИК „Сталкер“, Варна, 2007

ISBN 978-954-8196-20-1

 

Л. Н. Гумилев. Этногенез и биосфера Земли (1976, 1989)

Под ред. д.г.н. проф. В. С. Жекулина. 2 изд. испр. и доп. Л.: Изд-во ЛГУ. 1989.

 

Russian text of Lev Gumilevs Work Copyright 2005 by Margarita Novgorodova

The rights for the Bulgarian edition are acquired via FTM Agency. Ltd. Russia, 2007.

История

  1. — Добавяне
  2. — Допълнителна корекция

36. След края

Мемориалната фаза

Споменът за миналото надживява инерцията на пасионарните импулси, но отделните хора не са в състояние да го задържат. Усилията им не срещат подкрепата на техните съвременници, макар и да не са съвсем безрезултатни. Творбите на поетите се запазват като фолклор, шедьоврите на художниците стават мотиви в народното изкуство, историите за подвизите на защитниците на родината се превръщат в легенди и героични епоси, където точността на описанията е противопоказна за жанра.

Такава картина виждаме в Алтай. Този край се обитава от шест племена, от които трите северни са потюрчени угри, а трите южни — останки от древните тюрки. Телесите — потомци на тюркютите, теленгите и телеутите — са от племенната група теле, към която принадлежат и уйгурите, а алтай-кижите са клон на найманите, попаднали в Алтай през XII в. Всички те притежават богати сбирки от героични епоси, много от сюжетите на които произхождат от времето на тюркютския каганат през VI–VIII в., погубен в борба с империята Тан. [55; 73, с. 346-348; 100; 142; 203] Спасилите се от клането тюркюти се скрили в долините на Горен Алтай и чакали там да настъпи времето на тяхното възраждане, но не го дочакали. [62] Те преминали в състояние, близко до хомеостазиса, но запазили своята героична поезия като спомен за миналото.

Такива спомени за не чак толкова древни, но сравнително отколешни събития запазили киргизите в Тиеншан, джунгарските ойрати (за войната с китайците през XVII в.), индианците пуебло (тева) и много други, някога могъщи етноси, които са се превърнали в малобройни „племена“. Изкуството като изкристализирала пасионарност ги спасило от опасността да се разтворят сред съседите, от асимилацията и от свързаните с нея унижения. Етносите, които се намират в тази фаза на етногенезиса, винаги са предизвиквали чувството на дълбоко уважение у учените-етнографи и у „хармоничните“ (от гледна точка на пасионарността) колонисти, които намирали общ език с аборигените. Но у субпасионариите и настървените пасионарии пламвала дива и неудържима омраза, която изключвала всякаква възможност за мирен контакт. Особено ярко този процес може да се проследи в историята на Северна Америка.

Повечето индиански племена, които обитавали територията между брега на Атлантическия океан и прерията, преживели своя динамичен период още до появата на европейците. Изключение правели само ирокезите, които се преселили край басейна на езерото Онтарио от запад малко преди европейците да се появят там, и може би семинолите. И едните, и другите все още запазвали известна доза пасионарност и предизвиквали лютата омраза на белите колонисти. Затова пък древните обитатели на този край, алгонкините и културните натчези, безжалостно изтребени от французите в Луизиана, манданите и кри (крийките), станали образец на мъжество, честност, вярност и още много други добри качества в европейската литература. Така ги описвали Фенимор Купър и Шатобриан. Но щом европейците се натъкнали на пасионарните индианци (апачите, навахите, команчите…), образът на индианците помръкнал. А кротките и трудолюбиви индианци пуебло изобщо не си спечелили уважение. Европейските автори повече се интересували от традиционната им архитектура, отколкото от самите тях. И това не е случайно. Индианските земеделци били много древен народ, който пропилял доста от културата си. Алгонкините опазили много от нея, но не успели да съхранят пасионарното напрежение, без което било невъзможно да останат независими и се наложило да се сприятеляват с французите и англичаните. А ирокезите умеели да бранят своите интереси; тях ги погубило разделението, което възникнало по времето на въстанията в колониите. Една част от тях застанали на страната на Англия, друга част се били за американците… и накрая и едните, и другите били изклани.

Етноси-изолати, които помнят и ценят отколешната култура, се срещат доста често, но се оказва, че има субетноси, които превратностите на историческата съдба е отстранила от постъпателното движение, и те съзнателно предпочитат да консервират стереотипа на своя бит, само и само да съхранят спомена за „прекрасното минало“. Още в началото на XIX в. в Руската империя по този начин живеели староверските общини. При Екатерина II спрели да гонят староверците заради вярата им и те успели да запазят своите обреди, които смятали за „стари“.

Това било искрена заблуда. Съхраняваните от тях обичаи не били от епохата на Андрей Рубльов и Нил Сорски, а се оформили в средата на XVII в., когато след Смутното време и полско-шведската интервенция хората започнали да гледат с много лоши очи на всичко чуждестранно. Като фиксирали трайно именно този момент от интелектуалния и естетическия живот на Русия, те не искали да се откажат от него. И те биха могли неограничено дълго да живеят по този начин, ако не ги размивало тяхното обкръжение — живата кипяща действителност на реално протичащия процес на етногенезиса.

Противниците на основателите на староверството — скоморохите[1] — се оказали в същото положение. Изселени през XVII в. на Север за това, че със своите песни, танци, маскаради и сценки, вдъхновени от героичния епос (билините), карат хората да забравят постите и църковните обреди, тези нещастни артисти предавали своето изкуство на децата си, докато на тях не се натъкнали фолклористите, т.е. до средата на XIX в. И слава богу, все още не било късно. Много било записано и публикувано.

Така благодарение на съприкосновението с малката конвикция (даже не със субетнос), която се намирала в мемориалната фаза, ние знаем, че нашите предци не са били диви и неграмотни глупаци, които чакали да бъдат просветени от Европа. Защото неграмотността настъпила по-късно, когато старата традиция била изместена от полуобразованието, т.е. през XIX в.

Тези примери показват, че след края на динамичните фази на етногенезиса оцелелите хора съвсем не са по-лоши, т.е. по-слаби и по-глупави от тези, които дотогава представлявали преобладаващото мнозинство от етноса. Всъщност не хората се променят, а етническата системна цялост. По-рано наред с мнозинството имало и пасионарни „дрожди“ — размирни, пречкащи се люде, но вдъхващи на системата, т.е. на етноса, способността да се съпротивлява и стремежа към промени. Тогава идеалът или по-точно далечната прогноза била развитието, а сега — консервацията. Естествено, агресивността на етническата система изчезвала, резистентността й спадала, а законът за пасионарната ентропия продължавал да действа. В резултат от това, вместо придобивки, системата търпяла загуби. И те до голяма степен зависели от характера на етническото обкръжение.

Субетносът, загубил инерцията в своето развитие, разбира се, е обречен, но хората, които го формират, имат възможност да се смесят с другите субетноси вътре в своя етнос. Там те са свои и никой няма да тръгне да ги убива. Но когато беззащитният етнос е обкръжен от представители на други суперетноси, възниква положение, от което човек изтръпва от ужас. Англичаните не смятали тасманийците за хора и устройвали хайки за тях. Аржентинците отстрелвали като яребици индианците теуелче (патагонците), а на населението на Огнена Земя продавали одеяла, заразени с едра шарка. Негрите банту залавяли бушмените, за да ги използват за тежка физическа работа, а те самите били поробвани от бурите. За да отблъсне безмилостния враг, на етноса му се налагало да изразходва и последните остатъци от пасионарност; та нали се съпротивлявали най-смелите, т.е. най-енергичните. А субпасионариите се криели, където могат, и по този начин продължавали да живеят, но без всякаква надежда за победа. Такъв е механизмът на трагедията на онези етноси, които етнографите-еволюционисти са нарекли „примитивни“.

Но даже ако тези островчета на култура в морето на невежеството и яростта били в състояние да устоят и да не се потопят в хаоса, който унищожавал самия себе си, то те били безсилни срещу последната реликтова фаза, предшестваща хомеостазиса. В нея потомците на членовете на обхванатите от най-голяма апатия конвикции, които отдавна били загубили пасионарното си напрежение, се ръководели от императива: „Бъди доволен от себе си, троле!“, защото вече не били членове на етноса като система, а приличали на тролове, т.е. на свръхестествените същества, които обитавали гъсталаците и клисурите, според вярванията на древните норвежци.

Всъщност зад този императив се крие фраза от Хенрик Ибсен[2], която много подхожда в случая. Тя означава: „Старай се да не пречиш на другите, не им досаждай, а самият ти не тъгувай и не съжалявай за нищо.“

Изтребването на такива мили, безобидни, честни, гостоприемни и доброжелателни хора е като убийството на деца. За такова престъпление не може да има никакво оправдание.

Преходът наникъде

На пръв поглед изглежда, че е възможен и друг изход: изолацията. Можем да си помислим, че при благоприятни условия, без натиск отвън, етносът би могъл безкрайно дълго време да опази своята оригинална култура и създадения стереотип на поведение. Нека всичко наоколо да става на прах и пепел или да се троши от пасионарните тласъци, но само да има мир и етносът постоянно би се възпроизвеждал. Така мислят мнозина наивни хора.

Но работата е там, че наред със спомена за миналото хората от последната фаза на етногенезиса губят и самото усещане за времето в началото отвъд границите на своята индивидуална и семейна биография, т.е. отвъд „живата хронология“. [За подробности вж. 83] В крайните етапи те се ограничават с констатацията за годишния сезон или дори просто дали е ден или нощ. Това авторът е виждал със собствените си очи при чукчите — те изобщо не обръщаха внимание на смяната на годишните времена. В същото време чукчите са прекрасни ловци, притежават богата митология, те са много смели и съобразителни. Липсата на хронология изобщо не им пречи да живеят.

Подобна картина описват европейците, които са общували по-отблизо с пигмеите в Централна Африка. Пигмеят не знае колко е годишен, защото годината е твърде дълъг отрязък от време за него и защото той не чувства необходимост да пресмята своите години. По отношение на всичко останало пигмеите никак не са глупави, те прекрасно се ориентират в тропическата гора, където обикновено тутакси се загубват не само европейците, но и негрите банту.

Банту живеят в тесен контакт с пигмеите, използват ги за водачи в джунглата, като им се отплащат за това с железни изделия, защото банту са великолепни ковачи. И ето кое е важно за нашата тема — на пигмеите трябва да се заплаща за услугата веднага щом тя е извършена, не бива да се плаща авансово, защото те работят само за да удовлетворяват насъщната в момента нужда или прищявка.

Ето един нагледен пример. Пигмеите умеят да правят нещо, което никой друг в света не може да прави — те строят от лиани мостове над широките реки. Тесните реки лесно се прекосяват, но широките реки са опасни заради крокодилите. За това трябва да бъде изграден мост, а за материали служат лианите и две дървета — по едно на всеки бряг. Ето какво правят пигмеите — те завързват лиана за подходяща палма на брега, някой дребосък се хваща за лианата и го разлюляват така, че в един момент да долети до отсрещния бряг и там да се хване за другата палма; ако пропусне, лианата стремглаво се завръща обратно и той може да се пребие при сблъсъка със ствола на дървото. Това е много опасна работа, но пигмеите великолепно се справят с нея. После по първата лиана прекарват други лиани и изграждат чудесен висящ мост. Един американски кинооператор искал да заснеме тази операция и се обърнал към познат пигмей, като му обещал солидно възнаграждение. Но пигмеят отвърнал: „Не, нищо няма да правя, не желая нищо от тебе, аз вече работих за теб, ти ми даде нож и аз имам нож, ти ми даде казан и аз имам казан, ти ми даде и длето — чудесно, благодаря. На мен нищо повече не ми трябва, защо трябва да рискувам?“ — „Ами ще си направиш запаси.“ — „Какво? Какви запаси? Не те разбирам какво говориш, глупави бели човече.“ Тогава американецът все пак се досетил как да го накара да свърши работата. Той узнал, че този пигмей иска да се ожени, а жената трябвало да се купи. Жената е голяма ценност за пигмеите, за нея се плаща, за нея човек трябва да се грижи, изобщо жената е голяма работа. Американецът му казал: „Ще ти купя жена, ти само направи мост.“ И пигмеят направил мост, и получил своята съпруга.

Но такива понятия като „запаси“ и „бъдеще“ са чужди на пигмеите, също както и миналото до деня на раждането на дадения пигмей. И едното, и другото него просто не го интересуват. Контактът с банту поддържа пигмеите, стимулира ги, като при това не ги лишава от обичайната географска среда, защото никой никога не е посягал на тропическите дебри. Благодарение на оформилата се симбиоза пигмеите живеят така от векове.

По този начин се оказва, че етносите, които са загубили някогашната си пасионарност, могат да съществуват за сметка на пасионарността на съседен етнос, която дори не е предавана по естествен път, а чрез системни връзки. Симбиозата е усложнена система, изгодна и за двете страни. Единствената опасност при нея се крие в опитите етническият контакт да прерасне в асимилация, но това е традиционната „болест на напредналата възраст“ на финалните фази, когато, вместо да изучават обкръжаващата ги действителност, хората започват да си я измислят. Все още никой не е успял да открие по-сполучлив вариант от съществуващия в природата.

И така, дори за финалните фази на етногенезиса е нужна пасионарност, макар и заимствана. Ето защо пасионарните тласъци не само погубват, но и спасяват етносите, които живеят в съседство с ареала на тласъка.

Но ако етносът в тази фаза се намира в пълна изолация и пасионарният тласък минава покрай местата, които той обитава, то настъпва още по-тъжен край. Нека да хвърлим поглед на фактите, защото никой не иска да вярва на логиката.

На остров Малък Андаман сред чудесната природа и чудния климат живее малкото негроидно племе онге (онгхи). Тях никой никога не ги е обиждал с нищо. Там е създаден резерват и в него не пускат дори туристи. Жителите на острова са мирни, приветливи, честни и много чистоплътни. Те се изхранват, като събират даровете на природата и ловят риба. Болестите там са рядкост, а, ако се появи някоя, управата на резервата оказва помощ. Човек би си помислил, че е попаднал в рая, но населението на острова намалява. Него просто го мързи да живее.

Понякога хората предпочитат да погладуват, отколкото да си потърсят храна; жените не искат да раждат; децата се учат само на едно нещо — да плуват. Възрастните пък искат от цивилизования свят само едно — тютюн. [42] При все това обаче онге са много чувствителни по отношение на справедливостта и не понасят обидите. Жените им са целомъдрени и, когато преминаващ през острова бирманец се опитал да ги ухажва, те го убили, а след това съобщили на началника на резервата, но не за своята вина, а за необходимостта да се въведе ред на острова, като, разбира се, изобщо не ставало дума някой да бъде наказан. И правилно! Каква работа имал бирманецът да си пъха носа в чужд етнос.

Но ето какво е странно. Директорът на отделението в департамента по антропология, образованият индус Чоудхури казал на автора на пътеписа: „… онге живеят така, както е живяло човечеството преди 20 хиляди години. За тях нищо не се е променило. Те се хранят с това, което им дава природата, а топлината им осигуряват слънцето и огънят.“ [42, с. 326]

Ето каква хипнотична сила притежава безкритичното възприемане на еволюционната теория за етногенезиса. А как според индийския учен са попаднали на Андаманските острови предците на онге? Та нали техните мореплавателни умения трябва да са били по-големи, отколкото е нужно за крайбрежното плаване, защото те едва ли са плавали наслуки през доста бурния Индийски океан. Също така те би трябвало да са изобретили или да са заимствали от съседите лъковете и стрелите. Брачните обичаи, които забраняват дори на младите вдовици повторно да се омъжват и които ограничават браковете между близки роднини, съвсем не са примитивни. Езикът на онге не е известен, защото индийските етнографи още не са го изучили. Но когато това стане, навярно где се окаже, че онге имат спомени за предците си, митове и приказки, които още не са напълно забравени. Но жизненият тонус на онге е спаднал. Една четвърт от младите жени са безплодни. Ако нещата са стояли така преди 20 хиляди години, то предците на онге отдавна щяха да са изчезнали.

Не, онге и подобните на тях етноси не са деца, а старци. Без пасионарността хората са по-малко приспособени към живота на Земята от животните. В стабилни и благоприятни условия животните не измират. Когато на същите тези Андамански острови се появили ловци с огнестрелни оръжия, крокодилите се научили да се крият. А от аборигените с лъковете те не се страхували. [42, с. 346, 350]

На това равнище на пасионарност завършват етногенезисите. Но освен преките процеси на етногенезис, които протичат в биосферата и затова не предизвикват феномените на разрушението, има и нарушения в развитието, при които възниква необратимо опростяване на екосистемата. На него ще спрем вниманието си сега.

Бележки

[1] Скоморохи — странстващи артисти (певци, свирачи, дресьори, акробати, изпълнители на сатирични куплети, сценки и др.) в Русия; появяват се през XI в. и изкуството им процъфтява през XV–XVII в. Б.пр.

[2] Реплика на Стареца от VI сцена във II действие на пиесата на Хенрик Ибсен „Пер Гинт“ (Henrik Ibsen. Peer Gynt, 1866). Б.пр.