Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Where Are You Now?, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 48 гласа)

Информация

Сканиране
orlinaw (2011)
Разпознаване и корекция
asayva (2012)
Допълнителна корекция и форматиране
hrUssI (2013)

Издание:

Мери Хигинс Кларк. Къде си сега?

Американска, първо издание

ИК „Бард“, София, 2008

Редактор: Мария Василева

ISBN: 978-954-585-956-4

История

  1. — Добавяне

33.

Във вторник сутринта капитан Лари Ахърн и детектив Боб Гейлър, и двамата сравнително освежени след шестчасов сън, отново се върнаха в стаята на техниците в кабинета на окръжния прокурор и започнаха да преглеждат наново записите от охранителните камери от другите три нощни клуба, в които млади жени са били видени за последен път преди изчезването си.

Случаите на всичките три млади жени — Емили Вали, Розмари Къмингс и Вирджиния Трент — отново бяха отворени. Зърнистите снимки от случая на Емили Вали, вече на десет години, бяха направени по-отчетливи и по-ярки благодарение на най-новите постижения на фотографската технология. Сред тълпата от студенти, влезли в клуба на име „Сцената“, ясно се виждаха Мак Макензи и Ник Демарко.

— Когато започнахме да издирваме Емили Вали, всички тези хлапета от „Колумбия“ дойдоха накуп, след като се свързахме с платилите с кредитни карти — отбеляза Ахърн, мислейки на глас. — Само месец след като говорихме с всички тях, момчето на Макензи изчезна. Като се замисля за това сега, може би трябваше да приемем изчезването му за подозрително и да го свържем със случая „Вали“.

— Макензи не се вижда на записите от другите клубове, с другите две момичета. Разбира се, момичето на Къмингс изчезва едва три години по-късно, а Трент — само преди четири години. През това време може да е изменил външността си, и то много. В гимназията, както и в колежа, живо се е интересувал от актьорско майсторство — изтъкна Гейлър.

— Бих се заклел, че Демарко е нашият човек, но касетите, които са изчезнали от апартамента на онази учителка, и връзката с Деня на майката отново насочват нещата към Мак Макензи — рече Ахърн. В гласа му се долавяше раздразнение, както и в израза на лицето му. — Как е успял да се крие цели десет години? Как си изкарва прехраната? Как е възможно да се движи между Бруклин и Манхатън и да разнася мобилния й телефон, без някой да го разпознае? Всяко ченге в Ню Йорк разполага с негова снимка, и то компютърно състарена. И къде е държал Лизи, докато се е обадила в събота? И ако е още жива, къде я държи сега?

— И какво прави с нея? — вметна горчиво Рой Барът. Нито един от колегите му не го бе чул да влиза. И двамата погледнаха стреснато към него.

— Мислех, че си у вас и се опитваш да поспиш поне малко — рече Ахърн.

Барът поклати глава.

— Бях. Спах толкова, колкото имах нужда. Вижте, току-що бях при техниците. Привършили са с обработката на двете снимки, които съквартирантката на Лизи, Кейт, й е направила, включително онази, която използвахме за афиша. Щракнала ги е по-малко от минута след снимките, които е направила на Анджелина Джоли, Брад Пит и децата им. Сега можем да видим лицата на хората, които са на заден план.

— И какво намери там? — попита Ахърн.

— Погледни тази снимка. Мъжът отляво познат ли ти е?

— Това е Демарко! — възкликна Ахърн, а после го повтори, като че ли не можеше да повярва на очите си. — Демарко!

— Точно така — потвърди Барът. — Демарко не ни каза, че е бил в Гринич Вилидж една седмица преди Лизи да изчезне и че е бил от другата страна на улицата, когато Кейт я е снимала. Съобщи ни, че когато не е със своя джип, кара мерцедес с подвижен покрив, но изобщо не спомена за мерцедес седан с шофьор.

Ахърн се изправи.

— Мисля, че е време да повикаме този тип, за да му зададем още въпроси, и да го притиснем здравата — рече той. — Не би го затруднило да накара шофьора си да отведе Лизи от апартамента му посред нощ и да я скрие някъде. Нашите хора откриват все повече и повече информация за него. Демарко е купил много недвижими имоти и сега няма много свободни пари. Финансово стъпва по много тънък лед. Ако загуби разрешителното за сервиране на алкохол в тази модерна нова „Барака“, като нищо ще свърши в Куинс на някоя сергия за макарони. — Хвърли поглед към Боб Гейлър. — Повикай го.

— Залагам десет срещу едно, че ще доведе адвокат — вметна остро Барът. — Изненадан съм, че посмя да дойде сам миналата седмица.