Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 56 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Неудобството да мислиш на глас

За жените мисленето на глас означава проява на приятелски чувства и споделяне, но мъжете го възприемат по съвсем друг начин. В лични взаимоотношения, мъжът подсъзнателно решава, че по този начин тя всъщност му връчва списък от проблеми и че от него се очаква да ги реши веднага, затова той или става неспокоен и напрегнат, или започва да й казва какво да прави. По време на делови срещи, ако една жена започне да мисли на глас, мъжете я възприемат като разпиляна, неорганизирана или неинтелигентна. За да впечатли мъжете в делови план, жената трябва да си държи мислите в главата и езика зад зъбите, а когато отвори уста и заговори — да предлага единствено решения. Относно взаимоотношенията в двойката, добре е двамата партньори да обсъдят различния начин, по който подхождат към проблемите. Необходимо е мъжете да разберат, че когато жената говори, това не означава, че тя очаква от тях непременно да й отвърнат с готови решения. А жените трябва да разберат, че когато мъжът не говори, това изобщо не означава, че нещо не е наред.

 

Жените говорят, а на мъжете им се струва сякаш ги прекарват „през мелница“

 

Изграждането на взаимоотношения посредством словото е приоритет на мозъка с женска ориентация. Жената е в състояние с лекота да изрича средно от 6000 до 8000 думи дневно. Освен това в общуването тя използва допълнително още 2000–3000 гласови звука, а също и около 8000–10000 жеста, изражения на лицето, движения на главата и други сигнали от езика на тялото. Тоест дневно тя си служи с около 20000 изразни средства за общуване, посредством които предава посланията си. Това обяснява едно съобщение, направено неотдавна от Британската медицинска асоциация, според което жените страдат четири пъти по-често от здравни проблеми, свързани с челюстта.

 

„Веднъж цели шест месеца не продумах на жена си. Не исках да я прекъсвам.“

 

А ето за сравнение и дневната доза „бъбрене“ на мъжа: той изрича около 2000–4000 думи и приблизително 1000–2000 гласови звука, а сигналите от езика на тялото, с които си служи, едва стигат до 2000–3000. Тоест средно на ден мъжът използва около 7000 изразни средства за общуване — приблизително 1/3 от женския арсенал.

Говорните различия стават особено очевидни в края на деня, когато мъжът и жената седнат заедно да вечерят. Той си е изрекъл неговите 7000 „думи“ и повече изобщо няма желание за общуване. Мълчаливото зяпане „в огъня“(чийто съвременен еквивалент е телевизорът) го прави истински щастлив. Нейното състояние зависи от това, какво е правила през деня. Ако е прекарала времето си в разговори с хора по един или друг повод, то е възможно тя също да си е изрекла нейните 20 000 „думи“ и да няма особено голямо желание за общуване. Но ако е прекарала деня вкъщи с малките деца, може да се смята за щастливка, ако е изрекла и 2000 — 3000 „думи“. Тоест, остават й още цели 15 000! Я кажете, не ви ли е до болка познат следният „диалог“ по време на вечеря?

 

Фиона: Здравей, скъпи… радвам се, че си отново тук, при мен. Как мина денят?

Майк: Добре.

Фиона: Брайън ми каза, че днес сте щели да приключите онази голяма сделка с Питър Госпър. Как мина?

Майк: Чудесно.

Фиона: Прекрасно. Защото той може да бъде и много труден клиент. Мислиш ли, че ще се вслуша в съветите ви?

Майк: Ъхъ.

…и т.н.

 

Майк започва да се усеща като на разпит и го обзема раздразнение. Не иска нищо друго, освен „тишина и спокойствие“. Опитва се да предотврати евентуално сдърпване, задето не иска да говори, и затова пита:

— А твоят ден как мина?

Е, и тя му разказва. Всичко. От игла до конец.

— О… ама че ден беше! Реших днес да не ходя в града, защото най-добрият приятел на братовчед ми работи на автогарата и той му казал, че днес щяло да има стачка и затова реших да не слизам в центъра, а просто да се поразходя. Прогнозата за времето беше, че денят ще е слънчев, затова реших да си облека синята рокля… знаеш коя… онази, дето си я купих в Америка… както и да е… та, както си се разхождах, изведнъж налетях на Сюзън и…

И Фиона устремно започва да изрича остатъка от дневната си доза думи и несловесни сигнали. А той седи и се чуди защо тя просто не млъкне и не го остави на мира! Чувства се така, сякаш е смлян, „изтерзан до смърт“! Навсякъде по света мъжете стенат: „Искам само малко тишина и спокойствие!“ Той е ловец. Цял ден се е трепал, за да осигури прехраната на семейството си. Сега не иска нищо друго, освен да седи и да зяпа в огъня. Но истинският проблем възниква, когато тя започне да се чувства пренебрегната и се обиди.

 

Когато мъжът млъкне и се зазяпа в огъня, жената лесно може да се почувства необичана.

 

Същината на женското говорене е самото говорене. Но мъжът възприема непрекъснатото приказване на жената относно проблеми като настоятелна молба от нейна страна да й предложи решения за тези проблеми. И тъй като има силно аналитичен ум, той непрекъснато я прекъсва.

 

Фиона: …и точно там се подхлъзнах и ми се счупи токчето на една от новите обувки, и тогава аз…

Майк: (прекъсва я): Чакай малко, Фиона… Слушай, не бива да ходиш с високи токчета в супермаркета! Имаше някаква статистика за нещастните случаи. Какво ли не става. По-добре си обувай маратонки — по-безопасно е!

Той си мисли: Е, тоя проблем е решен!

Тя си мисли: Ама защо не си мълчи и просто да ме слуша?

Фиона: (продължава): …а като се върнах обратно при колата, задната гума беше спаднала напълно и тогава аз…

Майк: (прекъсва я): Виж сега, просто трябва, когато зареждаш в гаража, да проверяваш налягането в гумите. Така няма пак да закъсаш като днес!

Той си мисли: Е, отървах я от още един проблем!

Тя си мисли: Ама защо той не може просто да мълчи и да ме слуша?

Той си мисли: Защо сега не млъкне и не ме остави на мира? Да не би да очаква аз да й реша всичките проблеми вместо нея? И какво сложно има, та не може да направи нищо като хората още първия път?

Тя не обръща внимание на прекъсванията му и продължава да говори.

 

По време на пътуванията си сме разговаряли с хиляди жени по целия свят. И всички те държаха съвсем ясно да подчертаят следното:

 

Когато вечерта жената изрича останалите й неизползвани през деня думи, тя не иска да я прекъсват и изобщо не й трябват никакви решения на проблемите.

 

Е, това поне е добра новина за мъжете — никой нито очаква, нито иска от вас да отговаряте, просто си седете и слушайте. Когато жената най-сетне изчерпи дневния си запас от думи, тя се чувства облекчена и щастлива. А за вас ще си мисли, че сте най-невероятният мъж на света, и то само задето сте я изслушали. И нищо чудно да прекарате незабравима нощ.

Карикатура — жена в ресторант говори на мъжки скелет — Надявам се, че не съм бъбрила прекалено много!

 

 

Говоренето за ежедневните проблеми помага на съвременните жени да се справят със стреса. За жената споделянето и изслушването означава да не бъде изолирана, да дава и да получава подкрепа. Затова и повечето посетители при консултантите по междуличностни и семейни проблеми са жени — както впрочем и повечето консултанти също са жени, специално обучени да изслушват.