Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 56 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Как ловуват съвременните мъже

Спортът е съвременният заместител на лова. Повечето спортни дейности започват да се развиват обособено след 1800 година. Преди това болшинството мъже все още са ходели на лов, за да си осигуряват прехраната или за забавление. Индустриалната революция от края на XVIII век и развитието на селскостопанските технологии отнема водещата роля на лова за прехранването на семейството. Но ето че мъжете, хилядолетия наред програмирани да излизат ежедневно на лов, изведнъж били лишени от това си занимание и вече нямало къде да ходят.

Спортът се зародил като алтернатива на лова. Над 90% от съвременните спортове били създадени между 1800 г. и 1900 г., като през XX век се появяват само няколко нови спорта. Повечето спортове включват бягане, преследване и улучване на цели, което позволява на индивидите с високи нива на тестостерон в кръвта да изгарят излишните количества хормони. Проучвания показват, че физически активните момчета, практикуващи някакъв спорт, проявяват по-малка склонност да се замесват в престъпления или агресия, докато младежите с криминално досие са сред най-малко практикуващите някаква спортна дейност. Или с други думи, ако тестостеронът не бъде изгорен на някое игрище, той може да доведе до обществено-опасни прояви. По пътищата и магистралите агресивните „подвизи“ са почти изцяло мъжко дело. По шосетата мъжете се състезават едни с други, докато жените случайно попадат там по същото време.

Преди да се запишете към някой спортен клуб, проучете целите, ценностната система, кумирите и лидерите на хората в него. Ако тяхното мото е „всичко в името на играта“ и ако те поставят победата над всичко останало, знайте, че тези хора все още са роби на своята биология — по-добре ги зарежете и станете член на някое риболовно дружество. Съществуват много клубове — например по йога и бойни изкуства, където все още запознават хората с принципите на здравословния начин на живот, грижа за здравето, релаксация, истинските стойности в живота. Избягвайте клубовете, където наблягат върху евентуалните финансови облаги, които могат да получат техните членове.