Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 57 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

ПМН и сексуалното желание

Предменструалното напрежение (ПМН) е огромен проблем за съвременната жена — нещо, с което на нейните предшественички никога не им се е налагало да се справят. До преди две-три поколения, жените обикновено са били бременни през повечето време, тоест средностатистическата жена се е сблъсквала със слаби прояви на предменструални затруднения едва 10 — 20 пъти през целия си живот. Е, съвременната жена трябва да се справя с доста силни прояви на подобни проблеми дванадесет пъти годишно! Ако има средно 2,4 деца (според статистиката), това означава, че днешната жена ще страда 350 — 400 пъти от симптомите на предменструалното напрежение по време на плодовитите си години, тоест от 12 до 50-годишна възраст. А ако няма деца — около 500 пъти.

 

Защо толкова много жени с ПМН бяха изпратени да воюват в Персийския залив? Защото се бият като зверове, пък и нямат нужда от много вода, тъй като я задържат в продължение на четири дни.

 

До появата на противозачатъчните хапчета през петдесетте години, никой не си е давал сметка за цикличното повишаване и спадане на емоционалния градус при жените.

При повечето жени на предменопаузна възраст, през първите 21 дни след менструацията хормонът естроген създава чувство за добро разположение, общо усещане за щастие и положително отношение към света. Сексуалното желание постепенно нараства, така че в определен момент жената е напълно готова за оплождане — между 18-ия и 21-ия ден след менструацията, като по това време тестостеронът достига най-високото си ниво в кръвта й.

Природата е умна и предвидлива — при повечето женски животни времето и периодите са изчислени така, че към най-благоприятния момент за зачеване те да са най-склонни за полов акт. Това е съвсем очевидно при много женски животни. При конете например, когато е разгонена, кобилата мами и възбужда жребеца, но не му позволява да й се качи, буквално чак до секундата, в която яйцеклетката е заела най-благоприятното положение за оплождане. Човешките женски животни обаче не знаят, че съвършено същото прецизно разписание и ответни реакции са валидни и за тях самите.

Ето защо някоя жена съвършено неочаквано може да се озове в леглото с мъж, с когото току-що се е запознала на парти, а на другия ден да недоумява, да се чуди на акъла си и изобщо да не може да си обясни как или защо е станало така. „Просто не знам какво стана — сподели една жена. — Срещнахме се на купон и докато се усетя, вече бяхме заедно в леглото! Никога преди нищо подобно не ми се е случвало!“

Всъщност в станалото няма нищо неразбираемо. Както става и при другите женски животни, случило се е така, че тя е срещнала този мъж в подходящия ден и дори час от месеца и се е озовала с него в леглото в момента, когато е имало най-голям шанс яйцеклетката й да бъде оплодена. Подсъзнателно мозъкът й е анализирал скоростно генетичните дадености на мъжа, състоянието на имунната му система и всички други необходими характеристики. И тъй като те са се оказали подходящи спрямо съответните нейни женски характеристики, мъжът е събрал необходимите „точки“ от теста за подходящ потенциален баща и оттам насетне природата е взела нещата в свои ръце. Жените, изпитали подобно нещо, изобщо не могат да си го обяснят и често го описват като „съдба“ или „странно магнетично привличане“, вместо да се опитат да разберат, че в този момент всичко е било под контрола на собствените им хормони. В резултат на подобни моменти много жени се оказват обвързани за цял живот с неподходящи за тях партньори. И знайте, че повечето мъже биха дали мило и драго само и само да знаят кога настъпва хормоналният връх на жената!