Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 56 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Защо мъжете работят толкова много

Професор Джеймс Дабс от Щатския университет в Джорджия изследва проби от слюнката на силно изявени в своята област мъже — бизнесмени, политици, спортисти, свещеници и затворници. Той открива, че водещите представители от всяка група имат много по-високи нива на тестостерон в кръвта от редовите мъже, работещи в същата област, като най-ниски стойности са отбелязани при свещениците, което несъмнено се дължи на техния, като цяло, по-умерен и сексуално неактивен живот. Професор Дабс открива също, че най-преуспелите жени, например адвокатки и бизнесдами, имат много по-високи нива на тестостерон в кръвта от средностатистическата жена. Изследването доказва и още нещо — не само че по-големите количества тестостерон в кръвта водят до по-високи постижения, но и че по-високите постижения предизвикват производството на допълнителни количества тестостерон в организма.

Самите ние наблюдавахме поведението на различни групи животни — от Африка до джунглите на Борнео — и лично се убедихме в това, което доказват и многогодишните научни изследвания — мъжките животни с най-много тестостерон в кръвта обикновено са водачи на стадото. При някои животни, например петнистите хиени, тестостеронът е толкова много, че те се раждат с пълен набор зъби и са толкова агресивни, че често малките им се изяждат едни други.

 

Животните с най-високи нива на тестостерон в кръвта управляват животинското царство.

 

Най-изявените кучета, котки, коне, кози и маймуни са онези, в чиято кръв се откриват най-високи нива на мъжки хормон. Мъжете с най-много тестостерон са управлявали човешката раса през цялата нейна история и напълно оправдано можем да предположим, че изтъкнатите жени в историята на човечеството — например Маргарет Тачър, Жана д’Арк и Голда Майер — са получили допълнително количество мъжки хормон между шестата и осмата седмица от зародишното си развитие.

И все пак постоянно високите нива на неизгарян, посредством някаква активност, тестостерон имат сериозен обратен ефект. Това бе доказано неотдавна от едно задълбочено изследване, проведено в Америка. Проучването започва преди тридесет години в Минесота, когато 118 студенти по право се включват доброволно в научното т. нар. „многофазово изследване на личността“. В продължение на тридесет години техният личен, професионален и обществен живот е бил следен и регистриран отблизо и най-подробно. Изводите са наистина забележителни: за даден период от време вероятността хората с най-високи нива на враждебност и агресивност да умрат е четири пъти по-голяма от тази за средностатистическите хора. Напълно основателна причина, за да се опитаме да изграждаме в младите момчета непоклатим житейски навик за редовно физическо натоварване.