Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 57 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Номерът с топките

„Яки топки се искат, за да го направиш!“ — този доста груб, но широко разпространен жаргонен израз показва, че подсъзнателно ние признаваме взаимовръзката между размера и здравината на тестисите и постигането на успех. Почти в целия животински свят, размерът на тестисите — спрямо цялата телесна маса на техния собственик — е основният фактор за определяне нивата на тестостерон. И все пак не винаги големината на тестисите съответства на големината на тялото. Горилата например тежи четири пъти повече от шимпанзето, но пък неговите тестиси са четири пъти по-тежки от тези на горилата. Тестисите на врабчето са осем пъти по-големи, спрямо телесната му маса, в сравнение с тези на орела (а това го нарежда сред най-темпераментните юначета край нас). Важното в случая е следното: размерът на тестисите определя до каква степен мъжът ще е верен или моногамен. Африканското шимпанзе бонобо притежава най-големите тестиси сред приматите и непрекъснато има полови контакти с всяка женска, която му се изпречи на пътя, докато голямата горила, с нейните относително малки топки, сигурно е щастлива, ако го направи поне веднъж в годината, макар че живее в свой собствен харем. Като се има предвид съотношението тестиси-обща телесна маса, в света на приматите човешките мъжкари имат средни по размер топки. А това означава, че организмът на мъжете произвежда достатъчно тестостерон, за да ги подтиква към безразборен секс, и никакъв друг хормон, който да поддържа тяхната моногамност, съобразно строгите правила, наложени от жените, религията или обществото, в което живеят.

 

Рей гледа видеофилма от сватбата си, но го е пуснал отзад напред. Обяснява, че го гледа така, защото иска да се види как излиза назад от църквата, отново свободен.

 

В светлината на гореказаното, бихме могли да предположим, че топките на политически лидери като Бил Клинтън, Джон ф. Кенеди, Боб Хоук и Садам Хюсеин са по-големи от средностатистическия размер при мъжете, въпреки че не сме имали възможността да попаднем достатъчно близко до тях, за да се уверим лично. Но пък ако действително е така, то следва, че и желанието им за секс ще е съответно по-силно от това на средностатистическия мъж и съвсем естествено ще се стреми да намери отдушник. Обществото издига на кормилото на властта индивиди с големи топки и високи нива на тестостерон, а после очаква от тях да се държат като кастрирани котараци. В действителност, именно високите нива на тестостерон (и желанието за много секс) ги е извело нагоре по стълбата към властта, но по ирония на съдбата, пак то може и да ги срути оттам.

Има само едно, наистина гарантирано средство, което би решило веднъж завинаги проблема с мъжките изневери — кастрацията. И тогава мъжът не само ще бъде моногамен, но вече няма да има нужда и да се бръсне много-много, няма да оплешивява, а и ще живее по-дълго. Изследвания на мъже в клиники за душевноболни показват, че кастрираните живеят средно 69 години, докато непокътнатите, в чиито организъм продължава да се отделя тестостерон, живеят само 56 години. Същият принцип е валиден и за вашия котарак.

Очаква се следващите поколения мъже да са по-малко потентни от нашите съвременници. От няколко поколения насам се наблюдава постепенно, но непрекъснато намаляване на големината на тестисите и на количеството произвеждана от тях семенна течност. Има доказателства, че нашите предци са имали много по-големи топки от съвременните мъже, а в сравнение с другите примати, мъжът произвежда значително по-малко количество сперма на грам тъкан, отколкото братовчедите си — горилата и шимпанзето. Понастоящем средното количество сперма, произвеждано от съвременния мъж, е два пъти по-малко, отколкото това на средностатистическия мъж през четиридесетте години, тоест днешните мъже са по-малко мъжествени от своите дядовци.