Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 56 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Защо жените са верни

Хипоталамусът на жената е много по-малък от този на мъжа и освен това в нейния организъм има много по-малко тестостерон, който да го активира. Ето защо, като цяло, жените имат значително по-слабо желание за секс и са по-малко агресивни в това отношение. Но защо природата не е създала и жената като разгонена нимфоманка, за да подсигури още по-добре продължението на вида? Отговорът на този въпрос се крие в дългия период, необходим за износване на плода и за отглеждане на детето, докато то стане самостоятелно.

При животински видове като зайците например периодът на износване на плода е само шест седмици, а две седмици след раждането новородените зайчета вече са способни да се хранят сами, да тичат и да се крият. Не е необходимо мама зайка и татко заек да са непрекъснато около тях, за да ги хранят и защитават. Няколко дни след раждането си, новороденото слонче или сърне вече може да тича наравно със стадото. Дори човешкият братовчед, шимпанзето, ще оцелее, ако остане сирак шест месеца след раждането си.

През значителна част от деветмесечния период на човешката бременност дейността на повечето жени е физически ограничена, а на новороденото човешко дете са му необходими поне пет години хранене и грижи, преди да може поне малко от малко само да се изхранва и защитава. Ето защо жените, повече или по-малко подсъзнателно, внимателно анализират такива черти на потенциалния баща, като способността му да осигурява прехрана и покрив, а също и да отпъжда враговете.

 

Някои мъже си въобразяват, че бащинството приключва с оплождането на жената.

 

Женският мозък е програмиран така, че да търси мъж, който ще поеме отговорността да е достатъчно дълго край жената, за да може тя да отгледа децата си. Това намира отражение и в качествата, които жените посочват като водещи за евентуалния им дълговременен партньор.