Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 56 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Защо мъжете искат „само едно нещо“

Мъжете искат секс; жените — любов. И това е известно от хилядолетия, макар че рядко се обсъжда защо именно е така и какво можем да направим по въпроса. А тази разлика неизменно става извор на оплаквания и караници между мъжете и жените. Попитайте жените какво харесват във външния вид и какви изисквания имат към характера на мъжа и повечето обикновено ще ви отговорят, че харесват мъже с широки рамене, тънка талия и добре развити ръце и крака — все физически качества, необходими на мъжа, за да улавя и да се преборва с едри животни. Освен това той трябва да бъде грижовен, внимателен, чувствителен към нуждите на жената и да умее да разговаря — все типично женски качества. За съжаление на повечето жени, съчетанието между мъжествено тяло и женска ценностна система обикновено се среща само при хомосексуалистите или женствените мъже.

Налага се мъжът да бъде обучен в изкуството да умее да се харесва на жената, тъй като това не му е присъщо. Той е ловец — програмиран е да решава проблеми, да лови и убива семейната прехрана и да воюва с враговете. А в края на деня единственото му желание е да зяпа в огъня и да пораздвижи малко таза си, за да поддържа числеността на своето племе. Но за да има желание за секс, на жената й е необходимо да се почувства обичана, обожавана и значима за мъжа. И именно тук е уловката, която повечето хора никога не осъзнават. За да може да осмисли и изяви чувствата си, на мъжа му е необходимо първо да се разтовари от сексуалното напрежение. За жалост, на жената пък й е необходимо той първо да изяви чувствата си към нея, за да я настрои за секс. Мъжът е програмиран за лов. И тялото му е пригодено да изпълнява тази дейност, независимо от студ и пек. Кожата му е дотолкова нечувствителна, че да издържа на наранявания, изгаряния или измръзвания. От историческа гледна точка, светът на мъжа е бил изпълнен с битки и смърт. В него е нямало място за каквато и да било отзивчивост към нуждите на ближния, за общуване или чувства. Всяко време, което мъжът би отделил за общуване и изявяване на съпричастност, би означавало да се разконцентрира и да не забележи приближаваща към племето му заплаха. Жената трябва да разбере, че именно такава е биологичната програма на съвременния мъж и да си изработи подходящи стратегии, за да се справя със съществуващото положение.

Жените научават от майките си, че мъжете искат „само едно нещо“ — секс, но това не е съвсем вярно. Мъжете искат и любов, но са способни да я получат единствено чрез секса.

Сексуалните приоритети на мъжете и на жените са толкова различни, че е напълно безсмислено те да се обвиняват и наказват взаимно. И за мъжете, и за жените е невъзможно да се променят — просто такива ги е създала природата. Освен това, противоположностите се привличат. Единствено при партньорите, хомосексуалисти или лесбийки, сексуалното желание обикновено съвпада, затова и при тях има много по-малко караници за любов (секс), отколкото при хетеросексуалните двойки.