Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 56 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Защо мъжете са склонни към безразборен секс

Дали ще можете да посочите животински вид, чиито мъжки представители са биологично предопределени за безразборен секс, но при все това живеят в моногамен „брак“ с женската?

Безразборните полови контакти са програмирани в мъжкия мозък, като наследство от миналото му еволюционно развитие. През цялата човешка история войните чувствително са намалили броя на мъжете, затова от еволюционна гледна точка било необходимо оцелелите да допринасят за увеличаването на племето колкото се може повече и по-често. След края на битката мъжете били много по-малко, отколкото в началото й. Тоест, винаги имало голям брой вдовици, затова и за племето печелившата стратегия за оцеляване била завръщащите се от война мъже да живеят в харем.

Раждането на момчета било посрещано като забележително и радостно събитие, защото винаги имало глад за допълнителен брой мъже, които да защитават общността. Раждането на момичета пораждало разочарование, защото в племето обикновено винаги имало излишък от жени. И така стотици хиляди години наред. А да не забравяме, че съвременният мъж все още има голям хипоталамус и огромни количества тестостерон в организма си — наследство от древната необходимост да опложда непрекъснато. Истината е, че мъжете — както повечето примати и други млекопитаещи — биологично не са склонни да живеят в моногамна връзка.

Най-убедителното доказателство за това твърдение е ориентираната главно към мъжа разцъфтяваща сексиндустрия. На практика цялата порнография, еротичните видеофилми, проституцията и X-сайтовете по Интернет са предназначени за мъжете, а това показва, че дори да живеят в моногамно съжителство, мозъчната ориентация на повечето мъже изисква полигамно умствено стимулиране. Необходимо е все пак да подчертаем, че когато обсъждаме заложения в мъжете стремеж към безразборен секс, говорим за биологични наклонности. Не защитаваме и не оправдаваме безразборния секс при мъжете, нито пък им даваме удобно извинение за изневерите им. Днес живеем в свят, който е коренно различен от света в миналото, а собствената ни човешка биология често се разминава напълно с нашите очаквания и изисквания.