Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 56 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Защо мъжете са агресивни

Тестостеронът е хормонът на успеха, постиженията и стремежа да се съревноваваш и да печелиш, но попаднал в лоши ръце (разбирай тестиси) той прави мъжете и мъжките животни потенциално опасни. Повечето родители са се сблъсквали с почти неутолимата страст на младите момчета към филмите с насилие и са се стряскали от способността на синовете си невероятно точно да си спомнят и да разказват и с най-малки подробности кървавите сцени. Момичетата обикновено изобщо не се интересуват от подобни филми. Едно проучване, осъществено в университета в Сидней, показва, че когато попаднат в потенциално агресивна ситуация, например сбиване в двора на университета, 74% от момчетата прибягват към словесна или физическа агресия, за да разрешат конфликта, докато 78% от момичетата или се отдръпват далеч встрани, или се опитват да помирят воюващите страни, предлагайки взаимни отстъпки й компромиси. Когато на кръстовището ви писнат ушите от нетърпеливо виещите клаксони на колите, знайте, че 92% от този звуков ад е дело на мъже. Мъжко дело са и 96% от въоръжените обири, както и 88% от убийствата. На практика всички сексуални престъпления се извършват от мъже, а тестове, проведени с жени, извършителки на сексуални престъпления, показват високи нива на мъжки хормони в кръвта им.

Всъщност най-вече мъжката агресивност е допринесла за налагането на човешкия вид като господар над останалите животински видове. Но ние не преподаваме на момчетата уроци по агресия дори се опитваме да ги предпазим от нея. Следователно агресивността е мъжка черта, която не може да бъде обяснена с обществената среда и с възпитанието.

Редица изследвания на спортисти показват, че при тях нивата на тестостерон са значително по-високи след края на спортна среща, отколкото преди началото й, тоест съперничеството може да повишава степента на агресивност. Преди самото начало на някоя спортна среща често може да видите новозеландските състезатели да изпълняват бойния танц на маорите, наречен хака. Това се прави с двойна цел — да вдъхне страх на противника, но и да повиши нивото на тестостерон в кръвта на играчите. Поради същата причина в много спортове, навсякъде по света, използват водачи на агитката, чиято задача е да повдигат нивата на тестостерон в кръвта на играчите и поддръжниците на отбора. Редица проучвания доказват, че най-големите насилия от страна на тълпата са ставали винаги по време на мачове, в които са били използвани водачи на агитките.