Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 56 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Химия на влюбването

Току-що сте срещнали този толкова специален човек, сърцето ви бие учестено, дланите ви се потят, в стомаха ви сякаш пърхат пеперуди, цялото ви тяло е като изтръпнало и ви обливат горещи вълни. Излизате на вечеря с него и се усещате като зареяно в облаците хвърчило. На раздяла се целувате и това сякаш ви разтапя. Дни наред след това не слагате и залък в уста, но никога не сте се чувствали по-добре, а освен това и настинката ви е изчезнала като по чудо.

Различни научни изследвания доказват, че феноменът на влюбването е резултат от серия химични реакции, които протичат в мозъка и предизвикват съответни други умствени и физиологични реакции. Според приблизителни изчисления, в мозъка има около 100 милиарда неврони, които изграждат неговата съобщителна мрежа. Кандис Перт от Американския национален здравен институт пръв провежда изследване и открива невропептидите — свръзки от аминокиселини, които плуват из тялото и се прикрепят там, където открият подходящи приемници (рецептори). Досега са открити 60 различни невропептида и е доказано, че именно те отприщват емоционалните реакции в тялото, когато се прикачат към съответните приемници. Или с други думи, всички наши чувства — любов, мъка, щастие… — са резултат от биохимични реакции. Когато английският учен Франсис Крик и неговите сътрудници получиха Нобеловата награда за медицина за техния труд по разшифроването на кода на ДНК, който определя гените, той направо потресе медицинския свят, заявявайки: „Всички вие, вашите радости, съжаления, спомени, амбиции, самоусещане, свободна воля и любов не са нищо друго, освен израз на поведението на големи групи от нервни клетки“.

Основният химически елемент, чието освобождаване в организма води до приповдигнатите физиологически усещания на влюбеност, е фЕА (фенилетиламин). Той е от групата на амфетамините и се съдържа в големи количества в шоколада. Това е един от химическите елементи, които карат сърцето ви да бие учестено, дланите да се потят, зениците да се разширяват, а в стомаха ви да пърхат пеперуди. Наред с фЕА, в организма се освобождава и адреналин, който също учестява пулса, кара ви да бъдете нащрек и ви помага да се чувствате „върховно“. Освен това освобождават се и ендорфини, които укрепват имунната система и лекуват настинката. Когато двамата се целувате, мозъкът прави скоростен химически анализ на слюнката, от който си вади заключения за генетичната ви съвместимост. А женският мозък изследва и състоянието на имунната система на мъжа.

Цялата тази положителна химическа реакция обяснява защо здравословното състояние на влюбените е по-добро и защо при тях вероятността да прихванат някое заболяване е по-малка, отколкото при останалите хора. Изводът? Да си влюбен е здравословно.