Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 56 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Boman (2008)

Издание:

Алън и Барбара Пийз

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния

Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта

Английска. Първо издание

 

Превод: Корнелия Стефанова Великова-Дарева

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Редактори: Анжела Кьосева, Елка Миленкова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Ани Господинова

 

Формат 60×90/16. Печатни коли 20. 6000 лв./6 лв.

Издателска къща „Сиела“, София, 1999

ISBN 954-649-227-2

История

  1. — Добавяне

Как хормоните упражняват своя контрол над нас

В миналото се смяташе, че хормоните оказват влияние на организма, но не и на мозъка. Сега вече знаем, че именно хормоните програмират човешкия мозък далеч преди раждането, че диктуват всичките ни мисли и цялото ни поведение.

Нивото на тестостерона при подрастващите момчета е 15 — 20 пъти по-високо, отколкото при момичетата на същата възраст, а разпределянето и протичането на хормоналния поток се контролира и регулира от мозъка, съобразно нуждите на тялото.

През пубертета тестостеронът нахлува в организма на момчето, като предизвиква рязко увеличаване на ръста и осигурява необходимата за тялото пропорция от 15% мазнини и 45% протеини. Постепенно тялото на момчето се променя физически, така че да отговаря на еволюционното му предназначение — жилеста, безчувствена машина за преследване и убиване на храна. Момчетата показват отлични резултати в спорта, защото телата им са хормонално изградени така, че да дишат ефективно и да имат отлично разпределяне на кислорода, посредством червените кръвни телца, което да им позволява продължително време да тичат, да скачат и да се катерят. Стероидите са мъжки хормони, които спомагат за бързото натрупване на мускулна маса и осигуряват на атлетите допълнителни „ловни“ способности, като им дават доста несправедливо предимство пред онези, които не приемат такива препарати.

Женските хормони оказват различно влияние върху подрастващите момичета. Тяхното разпределяне в организма не е регулирано според нуждите, както е при мъжките хормони, а става на редовни вълни, на цикли през 28 дни, което действително побърква хиляди момичета и жени поради придружаващите ги резки покачвания и спадания на емоционалния градус. Женските хормони променят тялото на момичето, като осигуряват пропорцията от 26% мазнини и 20% протеини — за голямо съжаление на жените по цял свят. Целта на допълнителното количество мазнина е да осигури необходимата енергия за кърмене и да бъде един вид хранителен запас, ако настанат времена на оскъдица.

Тъй като женските хормони допринасят за увеличаване на тлъстините по тялото, те се използват и при храненето на селскостопанските животни. Мъжките хормони намаляват мазнината и увеличават мускулната маса, поради което са неподходящи за хранене на селскостопански животни.