Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dolores, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 8 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
vens (2012)
Корекция
ganinka (2014)
Форматиране
hrUssI (2014)

Издание:

Джаклин Сюзан. Долорес

Американска. Първо издание

ИК „Колибри“, София, 1993

История

  1. — Добавяне

28
Сапун и вода

Отзивите бяха отлични и от време на време Долорес се виждаше с Майкъл. Веднъж отидоха на опера (докато Джун играеше в театъра), а следващия път се отбиха в „Сарди“ с Колин.

На петнайсети май Бари се върна. Втурна се в апартамента й загорял и по-хубав от всякога. За първи път не се съобрази с присъствието на децата и я прегърна пред тях, целуна я и рече:

— Божичко, колко ми липсваше. — Прегърна близнаците и целуна внезапно засрамената Мери Лу. — Пораснала си — отбеляза той. — Скоро ще станеш висока като мама.

— А ще стана ли хубава като нея?

— По-хубава — отсече Бари.

През нощта лежаха прегърнати, сякаш никога не бяха се разделяли.

— Ще можеш ли да останеш до сутринта? — прошепна тя.

— Не, тази вечер имам „заседание на Управителния съвет“.

— А на петнайсети юни жена ти ще замине ли както винаги?

— Да, и тогава в продължение на три месеца ще се разделяме само за събота и неделя.

— Добре. Аз пък ще изпратя близнаците на лагер.

— Какво искаш да кажеш?

— Мери Лу твърдо е решила да отиде на лагер в Мейн. Смятах да задържа близнаците, за уикенда да ходим във Вирджиния, а по някое време да ги оставя там до края на лятото. Но този път ще ги пратя на лагер. Така няма да имам никакви задължения и ще съм напълно свободна за теб. А при Бриджит ще ходя в събота и неделя.

Бари я целуна нежно.

— Толкова те обичам, Долорес.

— Не толкова, колкото аз теб.

Той се обърна и запали цигара.

— Имам чувството, че тази любов е наше право. Прекарах пет адски седмици с Констанс и Деби. Гледах ги как играят табла, лягах си рано с Констанс. Не, нямаше секс. В миналото го правехме само два пъти месечно, когато изчисленията й показваха, че е най-вероятно да зачене. Но, слава богу, с това е свършено. Ужасява се, че кръвното й може да се повиши от секса. Но пътуването беше убийствено. Единствената ми компания беше някакъв обратен плажен атлет, който Деби беше взела със себе си. Изтощавах се физически само като го гледах как всяка сутрин по двайсет минути прави лицеви опори. Сподели с мен, че е на двайсет и осем години и иска да се ожени за нея.

— Смяташ ли, че и тя иска?

Бари смачка цигарата си.

— Деби е прекалено умна. Другия месец навършва петдесет и шест и има достатъчно пари да си купува красиви сбъркани или не дотам сбъркани момчета, докато стане на сто и шест.

— Изглежда доста добре за възрастта си.

— А защо да не изглежда? Констанс ми каза, че всичко по нея е подлагано на козметични операции. Браво и на Констанс… Фигурата й е запазена и преди да се разболее, много я поддържаше. По двайсет минути на ден йогистки упражнения и никакви въглехидрати. Но сега напълня с няколко килограма и е страшно разтревожена. Дори се кани да пита лекаря ще може ли в това състояние да си позволи козметични операции.

Долорес се изтегна в леглото. Тялото й беше тъй стегнато.

— Смяташ ли, че и аз имам нужда?

Той се засмя.

— Ти си същинско дете.

— Аз съм на трийсет и девет години.

— Констанс ще навърши петдесет, но дори тя изглежда добре след козметична маска и с подходящ грим. А ти по-добре внимавай със слънцето.

— Какво искаш да кажеш?

— Ами Констанс има прекрасна кожа, защото никога не я излага на слънце. А ти обожаваш слънцето. Деби също стои само на сянка. Казва, че повечето от жените в Палм Бийч приличат на спаружени сини сливи. И знаеш ли, това е самата истина. Когато жените минат четирийсетте и продължат да поддържат загара си, нещо става с кожата им.

— И аз ли ти приличам на сушена синя слива?

— Приличаш на моята златна тигрица. Но през следващите десет години ще стане опасно. Тъй че по-кротко със слънцето. Искам винаги да си така красива.

— Още утре ще ида да ми опънат лицето.

Той се засмя и започна да се облича.

— Изсушената от слънцето кожа не може да се опъне.

— Откога си станал такъв експерт? — попита тя.

Бари пак се засмя.

— Мога да напиша книга за грижите за кожата и тялото след четирийсетгодишна възраст. Цели пет седмици на яхтата слушах само това. Дори „момчето на природата“ всеки път се мажеше с някакви мазнотии преди слънчевите си бани. И не просто се печеше — нищо подобно. Двайсет минути от едната страна, двайсет минути — от другата, след това чаша мляко…

— Мляко?

— Твърдеше, че слънцето предизвиква повишена киселинност в тялото и млякото я неутрализира. Искаш ли да научиш още нещо за тези занимателни разговори? Слушах ги по цял ден и по време на всяко хранене. А, най-новата мода е да викаш вкъщи човек, който да ти дърпа краката, а ти да се съпротивляваш.

Долорес се развесели.

— Божичко, единствените грижи, които полагам за себе си, са сапун и вода, каране на колело и дълги разходки.

— Браво!

Беше се облякъл, а тя лежеше гола под чаршафа. Лампите светеха и за първи път се побоя да стане от леглото. Дали бедрата й не бяха омекнали? Дали задникът й не бе поувиснал? Той я целуна, каза й, че ще намине да пийнат по чашка на следващия ден, и излезе. В момента, в който затвори вратата след себе си, тя скочи от леглото и изтича в банята. Там имаше високо трикрило огледало. Запали всички лампи и започна да се оглежда. Гърдите й бяха стегнати. Бедрата — хубави, стройни, тук-там се забелязваха малки стрии, но трябваше да се взира, за да ги забележи. Обърна се. Дупето й сякаш беше поомекнало, не беше ли и увиснало, или само си въобразяваше?