Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Legacy of Ashes: The History of the CIA, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 2 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
VeGan (2018)

Издание:

Автор: Тим Уайнър

Заглавие: Наследство от пепелища

Преводач: Борис Шопов

Издание: първо

Издател: Оксиарт

Година на издаване: 2009

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: „Багра“

Редактор: Татяна Рашкова

Коректор: Виолета Борисова

ISBN: 9789547040242

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4985

История

  1. — Добавяне

3. „На силата със сила“

Вашингтон е малък град, управляван от хора, които вярват, че живеят в центъра на Вселената. Техният град в града е Джорджтаун, територия от една квадратна миля калдъръмени улици, нагъсто засадени с магнолии. В сърцето му, на улица 3327-P, се възправя хубава четириетажна къща, построена през 1820 г., с английска градина отзад и официална трапезария с високи прозорци. Франк и Поли Уизнър я превръщат в свой дом. В неделните вечери на 1947 г. сградата става средище на изграждащия се елит на американските служби за национална сигурност. Външната политика на Съединените щати се оформя на трапезата на господин и госпожа Уизнър.

Те слагат началото на една джорджтаунска традиция: неделната вечеря от тип „каквото Бог дал.“ Главното блюдо са напитките, като всички участници във вечерите са приключили участието си във Втората световна война на гребена на алкохолната вълна. За най-големия син на Уизнърови, съименник на Франк, който с течение на времето израства до върховете на американската дипломация, неделните вечери са „извънредно важни събития.[1] Това не бяха просто банални светски вечеринки. Те осигуряваха на правителството енергията да мисли, да се бори, да работи, да разменя мнения, да взема решения и да стига до консенсус“. След ядене, по британския обичай, дамите се оттеглят, господата остават и дръзките идеи и опиянените приказки се носят до късно през нощта. Всяка вечер сред гостите може да се намерят близкият приятел на Уизнър Дейвид Брус, ветеран от ССО, който е на път да стане американски посланик в Париж; Чип Болън, юридически съветник на държавния секретар и бъдещ посланик в Москва; държавният подсекретар Робърт Лъвет и бъдещият държавен секретар Дийн Ачесън; станалият наскоро изтъкнат специалист по Кремъл Джордж Кенан. Тези мъже вярват, че е в тяхна власт да променят хода на събитията, а големият им дебат е как да спрат съветското завземане на Европа. По това време Сталин консолидира своя контрол над Балканите. Левите партизани се сражават с монархията, подкрепяна от дясното крило, в планините на Гърция. Гладни бунтове избухват в Италия и Франция, където комунистическите политици призовават към общи стачки. Британските войници и шпиони се оттеглят от постовете си из целия свят, изоставяйки широки сектори от картата открити за комунистите. Слънцето над Британската империя вече залязва — Министерството на финансите не може да я поддържа. Съединените щати ще водят свободния свят сами.

Уизнър и гостите му слушат внимателно Кенан. Попили са „дългата телеграма“ от Москва и гледат като него на съветската заплаха. Това се отнася и за секретаря на флота Джеймс Форестол, който скоро ще бъде първият министър на отбраната — момче чудо от Уолстрийт, виждащо в комунизма фанатична вяра, срещу която трябва да се бориш с още по-дълбоко убеждение. Форестол е станал политически покровител на Кенан, настанил го е в генералско жилище в Националния военен колеж и е направил работата му задължително четиво за хиляди офицери. Директорът на разузнаването Вандерберг заедно с Кенан блъска главата си над проблема как да се шпионира работата на Москва в областта на атомните оръжия. Новият държавен секретар Джордж С. Маршал, началник-щаб на американската армия по време на Втората световна война, решава, че нацията трябва да промени външната си политика, и през пролетта поставя Кенан начело на новия Щаб за планиране на политиката на Държавния департамент.

Кенан съставя боен план за току-що получилата името си Студена война. В течение на шест месеца идеите на този малко познат дипломат[2] създават три сили, които ще формират света: Доктрината Труман — политическо предупреждение към Москва да спре с подривните действия срещу чуждите нации; Планът Маршал — твърдина на американското влияние срещу комунизма; и тайната служба — Централното разузнавателно управление.

„Най-голямата разузнавателна служба в света“

През февруари 1947 г. британският посланик предупреждава временно изпълняващия длъжността държавен секретар Дийн Ачесън, че военната и икономическа помощ на Англия за Гърция и Турция ще бъде прекратена в срок от шест седмици. Гърците ще се нуждаят от около милиард долара за следващите четири години, за да се борят със заплахата от комунизма. От Москва Уолтър Бидъл Смит изпраща преценката си, че британските войски са единствената сила, която не позволява на Гърция да попадне в съветската орбита.

У дома червената заплаха се надига. За първи път от времето преди Голямата депресия републиканците контролират и двете камари на Конгреса, като се засилва влиянието на мъже като сенатора Джоузеф Маккарти от Уисконсин и конгресмена Ричард Никсън от Калифорния. Популярността на Труман пада; одобрението за него според проучванията на общественото мнение е намаляло с 50 пункта от края на войната. Той е променил мнението си за Сталин и Съветите. Сега вече е убеден, че те са зло, което вилнее на воля по света.

Труман и Ачесън призовават сенатор Артър Ванденберг, републикански председател на Комисията за външни отношения (в този ден вестниците отбелязват, че племенникът на сенатора, Хойт, скоро ще бъде освободен от поста си директор на разузнаването след само осем месеца във властта). Ачесън обяснява, че комунистически плацдарм в Гърция ще заплаши цяла Западна Европа. Съединените щати ще трябва да намерят начин да спасят свободния свят — и Конгресът ще трябва да плати сметката. Сенатор Вандерберг се прокашля и се обръща към Труман. „Господин президент — казва той, — единственият начин въобще да го постигнете, е да държите реч и да стреснете страната.“[3]

На 12 март 1947 г. Труман държи речта, предупреждавайки съвместната сесия на Конгреса, че светът ще се изправи пред катастрофа, докато Съединените щати не започнат да се борят с комунизма извън границите си. Стотици милиони долари трябва да бъдат изпратени да стабилизират Гърция, „заплашена от терористичната дейност на няколко хиляди въоръжени мъже“ — казва президентът. Без американска помощ „безредие може да се разпространи из Близкия изток“, отчаянието на европейските нации да се задълбочи, а мракът да се спусне над свободния свят. Неговото кредо е нещо ново: „Вярвам, че политиката на Съединените щати трябва да е насочена към подкрепа на свободните народи, които се съпротивляват на опити да бъдат подчинени от въоръжени малцинства или външен натиск.“ Всяко нападение, предприето от неприятел на Съединените щати срещу която и да е държава по света, е нападение и срещу тях. Това е Доктрината Труман. Конгресът става на крака за овации към президента.

Милиони долари потичат към Гърция — заедно с бойни кораби, войници, стрелково оръжие, амуниции, напалм и шпиони. Скоро Атина става един от най-големите американски разузнавателни постове в света. Решението на Труман да се бори с комунизма вън от страната е първото пряко указание, което американските разузнавачи получават от Белия дом. На тях все още им липсва силен командир. Генерал Ванденберг брои дните до поемането на командата над току-що създадените военновъздушни сили, но в последните си дни като директор на разузнаването той заявява тайно пред неколцина членове на Конгреса, че нацията е изправена пред външни заплахи както никога досега. „Океаните се свиха до такава степен, че днес и Европа, и Азия граничат със Съединените щати, почти както Канада и Мексико“ — казва той по начин, повторен със зловещ нюанс от президента Буш след 11 септември.[4]

Ванденберг твърди, че „по време на Втората световна война трябваше да се доверяваме сляпо и изцяло на превъзхождащата разузнавателна система на британците“, но „Съединените щати не бива никога да искат като смирени молители от което и да е чуждо правителство очите — външното разузнаване, — с които да виждат“. ЦРУ обаче винаги ще зависи от други служби за проникване в чужди и неразбираеми страни и езици. Ванденберг завършва, като заявява, че поне още пет години ще трябват, за да се изгради професионален кадър от американски шпиони. Поличбата е повторена дума по дума половин век по-късно, през 1997 г., от директора на Управлението Джордж Тенет и изречена пак от него при напускането на поста му през 2004 г. Както се вижда, голямата разузнавателна служба винаги е пет години отвъд хоризонта.

Наследникът на Ванденберг, третият човек, който заема длъжността в рамките на петнайсет месеца, е контраадмирал Роско Хиленкьотер, положил клетва на 1 май 1947 г. Хили, както го наричат всички, е човек, комуто е предложена неподходяща роля. Той излъчва незначителност. Както и предшествениците си, никога не е искал да бъде директор на разузнаването — „и вероятно никога не би трябвало да бъде“, казва една от историите за периода, съставена в Управлението.[5]

На 27 юни 1947 г. конгресна комисия организира тайно изслушване, което довежда до формалното създаване на ЦРУ в края на лятото. Най-красноречив е фактът, че не Хиленкьотер, а Алън Дълес — адвокат на частна практика — е назначен да води таен семинар върху разузнаването за няколко подбрани членове на Конгреса.

Алън Дълес притежава усещане за патриотичен дълг от типа „Напред, християнски войни“. Роден е в най-доброто семейство на Уотъртаун, Ню Йорк, през 1893 г. Баща му е презвитерианският пастор на градчето; дядо му и чичо му са служили като държавни секретари. Президентът на неговия колеж, Принстън, е Удроу Уилсън, по-късно президент и на Съединените щати. Дълес е бил младши дипломат след Първата световна война и уолстрийтски адвокат по време на Депресията. Благодарение на внимателно изгражданата като директор на ССО в Швейцария репутация на американски шпионин — виртуоз, ръководството на републиканците го разглежда като директор на разузнаването в изгнание, точно както брат му Джон Фостър Дълес, главният говорител на партията по външната политика, е смятан за държавен секретар в сянка. Алън е изключително мил човек с играещи очи, гърлен смях и една почти палава непочтеност. Но той е също така и двуличен, хроничен прелюбодеец, безмилостно амбициозен. Няма колебания да подведе Конгреса, колегите си или дори своя главнокомандващ.

Кабинет 1501 на сградата Лонгуърт е изолиран от въоръжена охрана; всички работещи там са положили клетва да пазят тайна.[6] Издухвайки дим от лулата си, в позата на отегчен учител, наставляващ буйни ученици, Алън Дълес описва ЦРУ, което ще бъде „ръководено от относително малък, но елитен корпус от мъже с влечение към анонимността“. На директора му ще са нужни „разсъдителен темперамент във висока степен“, „дълъг опит и дълбоки познания“ — тоест човекът трябва да е нещо като самия Дълес. Главните му довереници, в случай че са военни, ще „се откажат от своите звания на войници, моряци или авиатори и при това положение ще надянат униформата на разузнавателната служба“.

Американците имат „суровината за създаване на най-голямата разузнавателна служба в света — казва той. — Личният състав не бива да е твърде многоброен.“ Няколкостотин кадърни хора ще свършат работата. „Дейността на Управлението не трябва нито да е шумна, нито да е прекалено забулена в тайнствеността и абракадабрата, с които се кичи детективът — аматьор“, успокоително твърди Дълес на членовете на Конгреса. „Това, което е нужно за успеха, е само яка работа, проницателно съждение и здрав разум.“

Той обаче никога не казва какво наистина желае — да съживи военновременните тайни операции на ССО.

Създаването на новата американска тайна служба е съвсем близо. С подписването на Закона за национална сигурност от 26 юли 1947 г. президентът Труман тържествено открива новата архитектура на Студената война. Законът създава Военновъздушните сили като отделен род войски, командвани от генерал Вандерберг, а новият Съвет за национална сигурност трябва да е разпределителното табло на Белия дом за президентски решения. Създава се и длъжността държавен секретар по отбраната; първият й титуляр, Джеймс Форестол, получава заповед да обедини американските военни. („Тази служба — пише Форестол няколко дни по-късно — вероятно ще бъде най-голямото съществувало в историята гробище за провалени политици.“)[7]

Най-накрая, в няколко кратки и повърхностни параграфа, на 18 септември Законът създава Централното разузнавателно управление.

Управлението е родено с ужасни дефекти. От началото срещу него са изправени яростни и неумолими врагове в Пентагона и Държавния департамент — службите, чиито доклади, предполага се, ЦРУ трябва да координира. Управлението обаче не е техен надзирател, а само осиновено дете. Властта му е зле очертана. За следващите почти две години ЦРУ няма да получи формален устав или одобрени от Конгреса средства. През въпросния период главната квартира на ЦРУ ще оцелее за сметка на фонд за насъщния, поддържан от няколко конгресмени.

Секретността на Управлението пък винаги ще е несъвместима с откритостта на американската демокрация. „Имах най-лоши предчувствия за тази организация[8] — пише Дийн Ачесън, бъдещ държавен секретар — и предупредих президента, че както е устроена, нито той, нито Съветът за национална сигурност (СНС), нито който и да е друг ще е в положение да знае какво тя върши или да я контролира.“

Законът за национална сигурност не казва нищо за тайни операции в чужбина. Той инструктира ЦРУ да съпоставя, оценява и довежда до знанието на когото трябва разузнавателна информация — и да изпълнява „други функции и задължения, свързани с разузнавателна информация, засягаща националната сигурност“. В тези единайсет думи е запечатана властта, която генерал Магрудър е запазил при своя опит да заобиколи президента две години по-рано. С течение на времето стотици големи тайни операции — 81 от тях по времето на втория мандат на Труман[9] — ще бъдат преведени през тази вратичка.

Извършването на секретни акции изисква прякото или косвено разрешение на Съвета за национална сигурност. Тогава СНС включва президента Труман, държавния секретар и военните командири. Но съветът е незначителна институция. Събира се рядко, а когато все пак се събере, Труман рядко присъства.

Той пристига на първата среща на 26 септември, като същото прави и един много предпазлив Роско Хиленкьотер. Юридическият съветник на ЦРУ Лорънс Хюстън[10] е предупредил директора за увеличаващите се искания за тайни акции. Той заявява, че Управлението няма правото да ги провежда без изричното одобрение на Конгреса. Хили желае да ограничи задграничните дейности на ЦРУ до събирането на разузнавателна информация. Не успява. Важните решения се вземат тайно, често на закуските всяка сряда сутрин в дома на държавния секретар по отбраната Форестол.

На 27 септември Кенан изпраща на Форестол подробен документ, в който се настоява за създаването на „корпус за партизанска война“. Кенан смята: въпреки че американският народ може никога да не одобри подобни методи, „за нашата сигурност би могло да бъде от първостепенно значение да противодействаме на силата със сила“.[11] Форестол ревностно одобрява предложението. Заедно двамата пускат в действие американските тайни служби.

„Началото на организираната политическа война“

Форестол поканва Хиленкьотер в Пентагона, за да обсъдят „широко разпространената понастоящем вяра, че нашата Разузнавателна група е самата неспособност“. Основанието на държавния секретар по отбраната е достатъчно сериозно. Несъответствието между възможностите на ЦРУ и мисиите, които е призвано да изпълнява, е невероятно.

Новият командир на Службата за специални операции на ЦРУ, полковник Доналд Галоуей — Объркания, е наперен дребнав военен, достигнал връхната точка на таланта си като кавалерийски офицер в Уест Пойнт, преподаващ етикет на кадетите. Заместникът му Стивън Пенроуз, който е управлявал близкоизточния отдел на ССО, подава оставка, потиснат от своето безсилие. В една горчива паметна бележка[12] до Форестол Пенроуз предупреждава, че „ЦРУ губи професионалистите си и не се сдобива с нов квалифициран персонал“ точно по времето „когато, както никога по-рано, правителството се нуждае от ефективна, експанзивна, професионална разузнавателна служба“.

Въпреки това на 14 декември 1947 г. Съветът за национална сигурност издава първите си строго секретни заповеди до ЦРУ. Управлението трябва да осъществи „тайни психологически операции[13], предназначени да противодействат на съветски и вдъхновени от Съветите действия“. Следвайки този призивен барабанен бой, ЦРУ си поставя за цел да бие червените на италианските избори, насрочени за април 1948 г. ЦРУ заявява на Белия дом, че Италия може да стане тоталитарна полицейска държава. Ако комунистите спечелят при избирателните урни, те ще завземат „най-древния център на западната култура[14], в частност преданите католици по света ще бъдат много притеснени за безопасността на Светия престол“. Перспективата на едно безбожно управление, държащо папата на близък прицел, е прекалено ужасна, за да бъде просто обмисляна. Кенан например смята, че започването на военни действия е по-добро от това комунистите да бъдат оставени да вземат властта легално — но щом това не може да се направи, остават тайните операции по образеца на комунистическите подривни техники.

Ф. Марк Уайът от ЦРУ, който дебютира в посочената операция, си спомня, че тя започва месеци преди Съветът за национална сигурност да я одобри формално. Конгресът, разбира се, никога не е разрешавал нещо подобно. Мисията е незаконна от самото си начало. „В ЦРУ, в главната квартира, се страхувахме ужасно, бяхме направо уплашени до смърт — казва Уайът, и с основание. — Надхвърляхме правомощията си.“[15]

За да бъдат победени комунистите, ще са нужни пари в брой, и то много. Най-изгодната предварителна сметка, представена от шефа на римската резидентура на ЦРУ Джеймс Дж. Енгълтън, е за сума от 10 милиона долара. Енгълтън, отчасти отгледан и възпитан в Италия, е служил там за ССО и е останал на поста си; отделно заявява на главната квартира, че е проникнал в италианските тайни служби до степен да ги ръководи на практика. Смята да използва персонала им като разносвачи, които да разпределят парите. Но откъде ще се вземат самите пари? ЦРУ все още няма самостоятелен бюджет и фонд за непредвидени разходи, с който да се обезпечават тайните операции.

Джеймс Форестол и добрият му приятел Алън Дълес измолват пари от своите приятели и колеги от Уолстрийт и Вашингтон — бизнесмени, банкери и политици, — но полученото все не достига. Тогава Форестол отива при стария си приятел Джон У. Снайдър, министър на финансите и един от най-близките съюзници на Хари Труман. Форестол убеждава Снайдър да източи нещо от Фонда за стабилизация на валутата, учреден по време на Депресията за поддържане стойността на долара в чужбина посредством краткосрочни валутни сделки, а по време на войната превърнат в хранилище за плячка, заловена от страните от Оста. Фондът разполага с 200 милиона долара, определени за възстановяването на Европа. Той прехвърля милиони в банковите сметки на богати американски граждани, много от тях италиано-американци, които след това изпращат парите на новосформирани политически обединения, създадени от ЦРУ. Дарителите са инструктирани да поставят специален код на формулярите си за плащане на данък общ доход точно до сумата на „благотворителното дарение“. Милионите са доставени на италиански политици и на свещеници от „Католическо действие“ — политическо оръдие на Ватикана. Пълни с пари куфари минават от ръце в ръце в четиризвездния хотел „Хаслер“. „Щеше ни се да го бяхме направили по по-изискан начин — казва Уайът. — Да подаваш черни чанти, за да повлияеш на изборен резултат, всъщност не е нещо изключително привлекателно.“ Само дето нещото проработва: християндемократите в Италия печелят с достатъчна разлика и създават правителство без комунисти. Ето как между спечелилата партия и Управлението започва дълъг любовен роман. Практиката на ЦРУ да се купуват избори и политици с торби пари също ще се повтаря в Италия — и много други страни — през следващите двайсет и пет години.

Но през седмиците преди изборите комунистите бележат още една победа. Те слагат ръка на Чехословакия и започват жестока серия арести и екзекуции, която продължава почти пет години. Шефът на пражката резидентура Чарлз Катек[16] се заема да спаси около трийсет чехи — своите агенти и семействата им, като ги прекара през границата до Мюнхен. Главната фигура сред тях е началникът на чехословашкото разузнаване. Катек урежда да го изведат тайно от страната, натъпкан между радиатора и скарата на спортен автомобил.

На 5 март 1948 г., докато чехословашката криза пламва, вдъхваща ужас телеграма е получена в Пентагона от генерал Лусиъс Д. Клей, командир на американските окупационни сили в Берлин. Генералът заявява, че според неговото предчувствие съветското нападение може да се случи във всяка минута. Пентагонът допуска телеграмата да изтече и Вашингтон е обзет от страх. Въпреки че берлинската база на ЦРУ изпраща доклад, с който уверява президента, че няма признаци за предстояща атака, никой не обръща внимание. На следващия ден Труман се появява пред обща сесия на Конгреса и предупреждава, че Съветският съюз и агентите му заплашват да предизвикат катаклизъм. Той поисква и получава незабавно одобрение на голямото начинание, което става известно като Планът Маршал.

Планът предлага милиарди долари на свободния свят за възстановяване на щетите, нанесени от войната, и за създаване на американска икономическа и политическа преграда срещу Съветите. В деветнайсет столици — шестнайсет в Европа и три в Азия — Съединените щати ще помогнат за възстановяването на цивилизацията по американска скица. Джеймс Форестол и Джордж Кенан са сред главните автори на плана. Алън Дълес е консултант.

Заедно помагат да се сътвори тайно допълнение, което дава на ЦРУ възможността да води политическа война. Документът позволява на Управлението да изцежда безброй милиони долари от плана.

Механизмът е изненадващо прост. След като Конгресът одобрява Планът Маршал[17], той отпуска приблизително 13,7 милиарда долара за срок от пет години. Всяка държава, която получава помощ по плана, трябва да сложи настрана съответната сума в своя валута. Пет на сто от тези средства — 685 милиона долара като цяло — стават достъпни за ЦРУ с помощта на чуждестранните представителства на плана. Това е глобална схема за пране на пари, която остава секретна доста след края на Студената война. В районите на Европа и Азия, в които планът разцъфва, ще процъфтяват и американските шпиони. „Правехме се, че не виждаме нищо, и им даваме малко помощ — казва полковник Р. Алън Грифин, който ръководи далекоизточния отдел на Планът Маршал. — Казвахме им да пъхнат ръка в джоба ни.“[18]

Тайните фондове са сърцето на секретните операции. А ЦРУ вече има несекващ източник на пари, които не могат да бъдат проследени.

В една свръхсекретна бележка, изпратена вероятно до двайсетина души в Държавния департамент, Белия дом и Пентагона на 4 май 1948 г., Кенан обявява „началото на организирана политическа война“[19] и призовава за създаването на нова тайна служба, която да провежда секретни операции по целия свят. Той ясно заявява, че Планът Маршал, Доктрнната Труман и секретните операции на ЦРУ са взаимносвързани части на една цялостна стратегия срещу Сталин.

Парите, които ЦРУ източва от Планът Маршал, ще финансират мрежа от прикрития — фасада от обществени комитети и съвети начело с изтъкнати граждани. Комунистите имат прикриващи организации в цяла Европа: издателства, вестници, студентски групи, профсъюзи. Сега и ЦРУ ще създаде свои. Те ще вербуват чуждестранни агенти — емигрантите от Източна Европа, бежанците от Русия. Чужденците, под контрола на ЦРУ, трябва да създадат нелегални политически групи в свободните европейски страни, а нелегалните да възпламенят „всеобщи освободителни движения“ отвъд Желязната завеса. Така, ако Студената война се превърне в гореща, Съединените щати ще разполагат с бойна сила по фронтовите линии.

Идеите на Кенан се възприемат бързо. Плановете му биват одобрени в секретна заповед на Съвета за национална сигурност (СНС) на 18 юни 1948 година. Директива 10/2 на СНС изисква тайни операции срещу Съветите по целия свят.[20]

Ударната сила, която според замисъла на Кенан трябва да води тази тайна война, получава възможно най-дружелюбното име — Служба за координиране на политиката (СКП). Това е параван, прикриващ дейността на групата. Службата е в рамките на ЦРУ, но началникът й трябва да докладва на секретаря по отбраната и на държавния секретар, понеже директорът на разузнаването е твърде слаб. Държавният департамент желае службата да се заеме с „разпространение на слухове, корумпиране, организиране на некомунистически фронтове“, според доклад на Съвета за национална сигурност, разсекретен през 2003 г.[21] Форестол и Пентагонът искат „партизански движения… нелегални армии… саботажи и убийства“.

„Един човек трябва да е шеф“

Най-голямото бойно поле е Берлин. Франк Уизнър се труди непрестанно, за да формира американската политика в окупирания град. Той пришпорва началниците си в Държавния департамент да приемат стратегема, която да отслаби Съветите с въвеждането на нова германска валута. Москва със сигурност ще отхвърли идеята, така че следвоенните споразумения за Берлин ще рухнат. Новата политическа динамика ще отблъсне руснаците.

На 23 юни западните сили въвеждат новата валута. В отговор Съветите незабавно блокират Берлин. Докато САЩ организират въздушен мост, за да провалят блокадата, Кенан прекарва часове в кризисната стая — двойно заключен център за комуникации с чужбина на петия етаж на Държавния департамент — в състояние на агония, заливан от телеграмите и телексите от Берлин.

Берлинската база на ЦРУ повече от година опитва безуспешно да се сдобие с разузнавателна информация за Червената армия в окупирана Германия и в Русия, да проследи напредъка на Москва в областта на ядрените оръжия, реактивните изтребители, ракетите и биологическата война.[22] Все пак служителите на базата имат агенти сред политиците и полицията на Берлин и — което е най-важно — връзка в главната квартира на съветското разузнаване в Карлсхорст в Източен Берлин. Връзката е осъществена от Том Полгар, унгарски беглец, който ще се окаже един от най-добрите разузнавачи на ЦРУ. Полгар има иконом, а икономът му има брат, който работи за офицер от Съветската армия в Карлсхорст. Материални блага като солени фъстъци текат от Полгар към Карлсхорст. Информацията тече в обратната посока. Полгар има и втори агент — телетипистка в съветския отдел за свръзка в берлинската полицейска управа. Сестра й е метреса на близък до руснаците полицейски лейтенант. Любовниците се срещат в апартамента на Полгар. „Това ми донесе слава и триумф“ — спомня си той. Полгар предоставя съдбоносна разузнавателна информация, която достига до Белия дом. „По време на берлинската блокада бях напълно сигурен, че Съветите няма да се активизират“ — казва той. Докладите на ЦРУ никога не се отклоняват от тази преценка — нито съветските военни, нито техните новопоявили се източногермански съюзници се подготвят за битка. Така през онези месеци берлинската база изиграва ролята си за запазване на Студената война студена.

Уизнър е готов за гореща война. Той заявява, че Съединените щати трябва да си пробият път до Берлин с танкове и артилерия. Идеите му са отхвърлени, но войнственият му дух е възприет напълно.

Кенан настоявал, че тайните операции не могат да бъдат управлявани от комитет. Те изискват високопоставен командир, ползващ се с пълната подкрепа на Пентагона и Държавния департамент. „Един човек трябва да е шеф“ — пише той. И Форестол, и Маршал, и Кенан са съгласни, че човекът е Уизнър. Тогава е почти на четирийсет години, заблуждаващо любезен на външен вид. На младини е бил красавец, но косата е започнала да оредява, а лицето и торсът — да се наливат поради жаждата му за алкохол. Има по-малко от три години опит като военновременен шпионин и таен дипломат. Сега трябва да създаде тайна служба от нищо.

Ричард Хелмс отбелязва, че Уизнър гори с „жар и сила[23], които, вън от всяко съмнение“ му налагат „необичайно натоварване“. Страстта му към тайните операции завинаги ще промени мястото на САЩ в света.

Бележки

[1] Уизнър, цитиран у С. David Heymann, The Georgetown Ladies Social Club (New York: Atria, 2003), pp. 36–37.

[2] По-късно Кенан ще се откаже от интелектуалните си построения за Доктрината Труман и ЦРУ. Доктрината Труман, пише той след две десетилетия, изгражда „рамката на универсална политика“ от един-единствен проблем: „Всичко, което някоя страна трябваше да направи, за да стане получател на американска помощ, беше да покаже наличието на комунистическа заплаха. Понеже почти не съществуваше държава без комунистическо малцинство, това допускане отвеждаше нещата твърде далеч.“ Но доктрината е четена от повечето американци през 1947 г. като гръмко възвание към силите на свободата. Американският разузнавач Джеймс Маккаргар работи в Будапеща в деня, в който Труман прочита речта си. В продължение на месеци духът в американската легация „падаше непрекъснато, понеже ние видяхме как руснаците имаха успех в това, което искаха, а то беше да подчинят Унгария напълно“. Същата история се повтаряше на Балканите и — кой знае — може би в цяла Европа: „Изобщо не ставаше въпрос, че това ще бъде съперничество, истинска конфронтация между Съединените щати и Съветския съюз. Ние бяхме все по-потиснати — до деня, в който Доктрината Труман бе провъзгласена. Всички излязохме на улицата тази сутрин с високо вдигнати глави — казва Маккаргар. — Ние щяхме да подкрепим демократичните сили, доколкото можем, по целия свят.“ George F. Kennan, Memoirs 1925–50 (New York: Pantheon, 1983), p. 322; устен разказ на Маккаргар, FAOH; интервю на автора с Маккаргар; бележка на Ванденберг, „Относно: специален консултант към директора на разузнаването“, 27 юни 1946 г., CIA/CSI.

Произходът на Доктрината Труман може да се проследи до страха от война от 1946 г. В късния петъчен следобед на 12 юли 1946 г., когато първата нелегална операция и първите военни планове срещу Съветите започват да се оформят, Хари Труман изпива един-два бърбъна със своя съветник Кларк Клифърд в Белия дом. Клифърд, вече леко замаян от близостта си до властта, решава сам да поеме работата. Никой от близките до Труман хора не е по-неподходящ. „Нямах истинска подготовка във външната политика или националната сигурност — заявява Клифърд. — Трябваше да се уча в процеса на работа; това си беше истинска борба без правила.“ Труман не е първият президент, създал своя аматьорска разузнавателна служба в Белия дом. Няма да е и последният. Трудът на Клифърд, създаден заедно с довереника на Труман Джордж Елси, е готов в началото на септември 1946 г. Текстът заема от думите на Кенан и е изграден върху тях, след което прави дълъг скок в непознатото. Устна история на Клифърд, HSTL. „Обединеният комитет по разузнаването“, CIA/CSI, 2000.

Съединените щати трябва да допуснат, че Съветите могат да атакуват навсякъде и по всяко време, ето защо президентът трябва да е готов да започне „атомна и биологическа война“ срещу Съветския съюз, тъй като „езикът на военната сила е единственият език“, който Съветите разбират, твърди докладът. Единствената истинска алтернатива би била американско усилие от световен мащаб за „подкрепа и помощ на всички демократични страни, заплашени или изложени на опасност по какъвто и да е начин от СССР“. За да извърши това, страната трябва да изгради единна система от външна политика, военни планове, програми за икономическа помощ и разузнавателни операции, за да спре Съветите. Съединените щати трябва да водят западната цивилизация „в опит да изградим наш свят“.

Директорът на разузнаването Ванденберг подочува за старанието на Клифърд. За да не бъде надминат, седмица след като Труман възлага доклада на Клифърд, Ванденберг нарежда на Лъдуел Лий Монтагю, своя главен докладващ служител, да произведе голям хит за военната и външната политика на Съветския съюз и да го сложи на бюрото му във вторник. Монтагю, без никакви компетентни служители, свършва цялата работа сам. С много малко сън по време на следващите сто часа той представя в срок първия анализ за Съветите, издаден от разузнавателното управление. Стига до заключението, че докато Москва предвижда сблъсък с капиталистическия свят и ще се стреми да заздрави контрола си над страните зад Желязната завеса, тя все пак няма да провокира следващата война и не може да си позволи директен конфликт със Съединените щати в обозримото бъдеще. Това предположение е толкова добро, колкото всяко друго. Докладът е първата преценка за Съветския съюз, първата от стотици, една от най-трудните и неудовлетворителни работи, предприемани от ЦРУ. Подобно на следващите, и този доклад е основан на малко истински факти и потвърждава мъдростта на Шърман Кент, че „предполагането е това, което правиш, когато не знаеш какво правиш“. Самият доклад потъва като камък във вода. Той дава разнообразни нюанси на сивото, докато исканото от Белия дом е черно-бяло. И основната му слабост е, че армията, флотът и Държавният департамент не споделят разсъжденията си и още по-малко тайните си е парвенютата в разузнаването. Sherman Kent, „Estimates and Influence“, Foreign Service Journal, April 1969. Виж също и Ludwell Lee Montague, General Walter Bedell Smith as Director of Central Intelligence (University Park, PA: Penn State University Press, 1992), pp. 120–123 (оттук нататък цитирана като CIA/LLM, Това е отчасти разсекретена история на ЦРУ Ludwell Lee Montague, „Production of a «World Situation Estimate».“, CIA, FRUS Intelligence, pp. 804–806.)

Ударът е парализиращ. Както пише Монтагю, през следващите четири години разузнаването постоянно не успява да предостави исканото от Труман: информация от всички известни източници. Непреодолимото препятствие са военните. Те желаят да мислят, прогнозират и да анализират заплахите сами, както е и днес. Трудът на Монтагю е последният голям опит да се разсъждава за Съветския съюз, който разузнаването представя на президента за почти две години. Горчивият урок ще се усвои с времето: ЦРУ ще упражнява власт във Вашингтон само след като е събрало собствените си тайни.

Клифърд има липсващото на разузнаването влияние. Той разполага с най-хубавия кабинет в Западното крило на Белия дом и се среща с президента шест пъти дневно. Притежава достъп до президентското ухо. Клифърд изисква и получава тайните на Държавния, Военния и Военноморския департамент от името на президента. Представеният от него и Елси през септември доклад черпи щедро от работата на разузнавателната служба на Обединения комитет на началник-щабовете. Но и той има една фатална слабост: никой в американското правителство няма начин да разчете акуратно военните възможности и намерения на Москва. Най-добрата достъпна тогава за американското правителство информация за Съветите, размишлява Ричард Хелмс петдесет години по-късно, се намира в хранилищата на Библиотеката на Конгреса. Но Клифърд, работейки без подготовка, е свършил точно това, което е трябвало да върши разузнаването. Той събира на едно място идеите на правителството. Паметна бележка Клифърд — Елси, чернова, септември 1946 г., CIA/DDRS. Виж също и James Chace, Acheson (New York: Simon and Schuster, 1998), p. 157; и Clark M. Clifford with Richard Holbrooke, Counsel to the President (New York: Anchor, 1992), pp. 109–129.

[3] Chace, Acheson, pp. 162-165; Dean Acheson, Present at the Creation: My Years at the State Department (New York: W. W. Norton, 1969), p. 219.

[4] Твърдение на генерал-лейтенант Хойт С. Ванденберг, S. 758, Закон за националната сигурност от 1947 г., NARA: „Изисква се известно време — казва Ванденберг, — за да започнеш нещо, в което сме назад от днешното време с 400 години“.

[5] CIA/LLM, p. 4. Сауърс, Ванденберг и Хиленкьотер са сред дузината от общо деветнайсет директори на разузнаването, които са били неподготвени или неподходящи за длъжността. „Това назначение определено не бе търсено от мен — пише Хиленкьотер на Бил Донован-Дивия на 21 май 1947 г. — Тъй като сте някогашният майстор в това изкуство, позволявам си да попитам дали бихте споделили с мен някои съвети, както и идеите си по въпроса.“ Хили има нужда от всякакъв вид помощ. Писмо до Донован, документи Форган, Институт Хувър, Университет Станфорд.

[6] Показанията на Дълес са записани при изслушване пред Комисията по разходите в Административното министерство на 27 юни 1947 г. През 1982 г. конгресмените Джак Брукс, председател на Комисията по правителствените операции, и Едуард Боланд, председател на Постоянната комисия за разузнаването, нареждат на подчинените си да намерят записа и да го отпечатат с въведение относно необикновената му история. Конгресменът Клеър Е. Хофман от Мичиган, републиканският председател на Комисията по разходите в Административното министерство, е водил заседанието през 1947 г. Свидетелите дават показания под кодови имена (г-н А, г-н Б, г-н В). Хофман запазва единствения запис на изслушването; през октомври 1947 г. го дава назаем на законодателния съветник на ЦРУ Уолтър Пфорцхаймер, който прави копие, заключва го в един сейф и връща оригинала. Хофман унищожава оригинала през 1950 г. Единственото оцеляло копие е открито в архивите на ЦРУ трийсет и две години по-късно.

Другите важни свидетели при изслушването са директорът на ЦРУ Ванденберг и Джон Громбак-Презерватива, шеф на Водоема, шпионската служба, създадена от военното разузнаване през 1942 г. „Ние не си играем на топчета — казва Громбак на комисията. — Ние играем с националната си сигурност и с живота си“, оставяйки на разузнаването да направлява тайните операции. Нека армията шпионира за Съединените щати, твърди той, а разузнаването да пише доклади. Всяко друго разрешение би било „погрешно и опасно“.

Ванденберг отвръща на удара. „Истинската опасност — заявява той — е Водоемът“, „една синекура“, едно „търговско предприятие“, пълно с наемници — аматьори, които издрънкват тайни из баровете. Нелегалното събиране на тайна информация е трудна работа, която трябва да се извършва от строго контролирани професионалисти.

Ванденберг продължава и обяснява как трябва да се изгради истинска разузнавателна служба. „Секретната сфера, сър, е много сложна работа — потвърждава той. — Тя работи така: имате експерт в същото това поле, или просто каквото може да се нарече експерт в Съединените щати, когото можем да наемем за парите, които можем да платим… Тогава той изгражда верига от хора, които познава. След това трябва да поставим друг човек, комуто се доверяваме напълно и който изгражда паралелна верига и само наблюдава… за да е сигурно, че първият не ви дава информация и не получава пари от чуждо правителство… Човекът, който е създал веригата в началото, привидно няма връзка с никое лице или отдел на правителството.“ Ванденберг предупреждава: „Вероятността американското правителство да бъде въвлечено в ужасни трудности в мирно време ни принуждава да държим всичко под контрол; а вие не можете да държите всичко под контрол, ако наемате (чрез договор) някой симпатяга, който пристига в офиса и ви казва, че ще е много доволен, ако му давате 500 000 долара годишно… Напълно е възможно този човек да приема пари от друго правителство и да ви захранва с информацията, която въпросното правителство би искало вие да получите.“

Това е акуратно описание на предизвикателствата, пред които е изправено ЦРУ при създаването си — по-точно от изреченото от Алън Дълес, който казва: „Аз не вярвам в голямо управление. Трябва да го поддържате малко. Ако се превърне в някакъв голям октопод, няма да функционира добре. В чужбина ще ви трябват известен брой хора, но не бива да са твърде много. Трябва да са десетки, не стотици.“ Той наследява почти 10 000 души при встъпването в длъжност през 1953 г. и ги докарва до над 15 хиляди, близо 20 хиляди, като повечето от тях са натоварени с тайни операции зад граница. Тайните операции са работа, за която Дълес така и никога не се наканва да спомене.

[7] Walter Millis (ed.) with E. S. Duffield, The Forrestal Diaries (New York: Viking, 1951), p. 299.

[8] Acheson, Present at the Creation, p. 214.

[9] Броят им е публикуван в „Координация и преценка на политиката на тайните акции“, съвместен документ на ЦРУ и СНС с дата 23 февруари 1967 г., разсекретен след дълга борба през 2002 г.

[10] Хюстън заявява на Хиленкьотер, че законът не дава на ЦРУ правна санкция за каквото и да е действие, наподобяващо тайна операция. Отделно Конгресът не действа с подразбиращото се намерение нещо такова да се чете между редовете на закона. Ако СНС издаде заповед за мисия от такъв вид и ако ЦРУ отиде в Конгреса и получи разрешението и парите за тайна операция, работата вече е друга. Трийсет години ще минат, преди този съвет да бъде взет под внимание. Хюстън до Хиленкьотер, „Право на ЦРУ да изпълнява пропагандни и диверсионни функции“, 25 септември 1947 г., FRUS Intelligence, pp. 622–623.

[11] Кенан до Форестол, 26 септември 1947 г., Record Group 165, ABC files, 352:1, NARA.

[12] Пенроуз до Форестол, 2 януари 1948 г., FRUS Intelligence, pp. 830–834.

[13] NSC 4/A, 14 декември 1947 г.

Що е психологическа война? — чудят се първите служители в ЦРУ. Война на думите? Ако думите са оръжия, те истински ли трябва да са или лъжливи? Дали ЦРУ ще продава демокрацията открито, или ще я внася контрабанда в Съветския съюз? Дали ще излъчва радиопредавания, или ще пуска листовки отвъд Желязната завеса? Или пък е група, която да осъществява секретни операции с предназначението да пречупят духа на противника? Потайните умения на стратегическата измама са изпаднали в забвение след деня на десанта в Нормандия. Никой не е разработил нова доктрина за воденето на война без оръжия. От командния си пост в Европа генерал Айзенхауер призовава офицерите „да поддържат уменията на психологическата война“. Паметна бележка на Айзенхауер, 19 юни 1947 г., RG 310, Армейски операции, Р & О 091.412, NARA; паметна бележка от директора на разузнаването, „Психологическа война“, 22 октомври 1947 г., FRUS Intelligence, pp. 626–627.

Но бригаден генерал Робърт А. Макклуър, бъдещият баща на американските специални сили, открива, че американското „невежество… за психологическата война… е смайващо“. Макклуър до Пропагандния отдел, MID War Department, Record Group 319, box 263, NARA; Colonel Alfred H. Paddock, Jr., „Psychological and Unconventional Warfare, 1941-1952“, U.S. Army War College, Carlisle Barracks, PA, November 1979.

Хиленкьотер търси началник за новото Отделение за специални процедури, който да може да се промъква през мрака. Кенан и Форестол искат Алън Дълес за тази работа. Дават им Томас Г. Касади, стар кадър на ССО, брокер и банкер от Чикаго. Касади е провал. Той опитва да създаде радиостанция за предавания оттатък Желязната завеса и печатница за пропаганда в Германия, но никой не може да излезе с точните думи, които да спечелят сърцата и умовете на потиснатите. Голямата му идея е Проектът Решителен: изпращане на високо летящи балони в Съветския съюз с листовки, съдържащи послания за братска любов. А защо не и доставка на часовници с Мики Маус, пита един скептик в Държавния департамент.

[14] „Последици от идване на комунистите на власт в Италия по легален начин“, CIA, Служба за проучване и прогнози, 5 март 1948 г.

[15] Интервю на автора с Уайът. Виж също и интервюто му за сериала на Си Ен Ен Студената война, 1998. Копието от Архива за национална сигурност е достъпно онлайн на адрес: http://www.gwu. edu/-nsarchiv/coldwar/interview/episode-3/wyatt1.html.

Италианската операция се превръща в една от най-скъпите, дълги и плодоносни политически операции за първите двайсет и пет години на Управлението. През ноември 1947 г., в началото на операцията, Джеймс Дж. Енгълтън се връща от поста си на шеф на резидентура в Рим, за да организира съветски отдел в тотално ангажираната Служба за специални операции на Галоуей. Енгълтън е привлякъл значителен брой агенти в Италия, донякъде с предлагането на имунитет от преследване за военни престъпления на някои доста проблемни лица, помислил е за предстоящите избори и е планирал в продължение на месеци. Неговият изпълнителен служител в Рим Рей Рока, италиано-американец от Сан Франциско, е оставен да ръководи първите фази на операцията. В ретроспектива Уилям Колби разбира, че в самата операция няма магия; тя е открито предлагане на пари в брой. Тя ще си остане предлагане на пари в брой за четвърт век. Чудото на 1948 г. е, че политическият център издържа и ЦРУ може да претендира за победата. В предизборния период десноцентристките християндемократи, съюзени с Ватикана и водени от Алчиде де Гаспери, са наравно с Комунистическата партия, чиито водачи разчитат на Москва и декларират два милиона лоялни редови членове. „Това бяха големите партии — твърди Марк Уайът от ЦРУ. — Неофашистите бяха без значение. Монархистите бяха мъртви.“ Остават три малки партии: републиканците, либералите и социалдемократите. През март ЦРУ решава да подели гласа си, подкрепяйки кандидати от малките партии и християндемократи. Прегледи на операцията има при Ray S. Cline, Secrets, Spies and Scholars: Blueprint of the Essential CIA (Washington, DC: Acropolis, 1976), pp. 99–103, и Peter Grose, Operation Rollback: America’s Secret War Behind the Iron Curtain (Boston: Houghton Mifflin, 2000), pp. 114–117. Клайн е заместник-директор на разузнаването в ЦРУ от 1962 до 1966 г.; Гроуз открива впечатляващи свидетелски показания пред Конгреса, които описват използването на Фонда за стабилизация на валутата към финансовото министерство.

Няма документи относно цената на италианската операция, при все че приблизителните оценки варират от 10 до 30 милиона долара. Черните чанти с пари са отчасти напълнени и с приятелски връзки и доверие. Финансовият министър Снайдър е близък приятел с А. П. Джанини, италиано-американски финансист начело на „Транс Америка Корпорейшън“, холдингова компания, контролираща Американската банка и около двеста по-малки банки. Джанини на свой ред поддържа контакти с Уайът, земляк от Сан Франциско. „Имах много връзки с видни италиано-американци в тази страна: банкери, индустриалци, които бяха пълни с идеи, някои от които бяха твърде необикновени“, като например държавен преврат в случай на провал на тайния план — твърди Уайът. Джанини е сред неговите контакти, както и „влиятелни политически водачи в страната, не само от типа на «Тамани Хол» или окръг Кук, Илинойс, но изключителни фигури, които знаят как да спечелят избори“. (Тамани Хол е един от най-старите политически клубове на демократите в Ню Йорк; през XIX и началото на XX век името му става нарицателно за политическа корупция в САЩ. — Бел.прев.) Тук играят както пари, така и мускулна сила. Според една апокрифна история за италианската операция от 1948 г. трима агенти на ЦРУ отиват в Палермо, за да направят нещо във връзка със ситуацията на доковете, и се обръщат към хора от местната мафия, които да подходят към проблема. Последните успяват да прекарат американските оръжейни доставки покрай комунистическите пристанищни работници, но управата не е доволна от методологията им. Да се прецени точно колко важно е било ЦРУ за американската кауза при изборите през 1948 г., е като да се възстановят яйцата от някой омлет. Потокът американски оръжия към Италия, американските кораби, доставящи тонове храни, и морето от международни новини, усилени от шока от падането на Чехословакия, допринасят за победата и за, циментирането на продължителната връзка между ЦРУ и все по-корумпирания италиански политически елит. Джо Грийн, който разделя времето си между Държавния департамент и Службата за координиране на политиката, си спомня: италианците „обявиха, че искат да поднесат на САЩ знак за признателност за всичко, направено от американците от края на войната, когато са променили съюзника си, до началото на 50-те години. Те предложиха огромните бронзови конни статуи, които са на северозападния край на «Мемориал Бридж» във Вашингтон. Де Гаспери пристигна специално за това и Труман присъстваше на церемонията по предаването. Беше голямо шоу.“ Конете са си още там. Устна история на Грийн, FAON.

[16] Измъкването на чешките агенти на Катек бе описано в интервюта от Том Полгар и Стив Танер, и двамата служители на ЦРУ в Германия през 1948 г. Но ЦРУ се представя по-малко внушително, когато е призовано да спаси живота на Михаил Шипков, българин, служещ като главен преводач в американската легация в тази отскоро сталинистка държава. Легацията поисква от армията помощ за извеждането на Шипков от страната, твърди Реймънд Кортни, американски вицеконсул: „Те излязоха с един наистина детински, неизпълним план: той да потегли през нощта и да се придвижи, но не по пътищата, а през планините, покрити с пет или шест фута сняг, до гръцката граница и да опита да проведе тайна среща в някакво гробище. Изкарах Шипков на пътя в 3 часа сутринта и изпратих горкия човек. Той стигнал успешно първата и втората квартира, но след това куриерите не се появили и той не желаел да компрометира допълнително домакините си, тъй че се опитал да се отправи сам, без никакво упътване или помощ. Милицията го залови. По-късно разбрахме причината куриерите да не се появят — и двамата се разболели от грип и лежали повече от 24 часа в копа сено. Залавянето на Шипков бе разтръбено по държавното радио с голям шум. Той си изпати много, много зле. Беше освободен от затвора след петнайсет години.“ Устна история на Кортни, FAOH.

[17] Използването на фондовете на Планът Маршал от ЦРУ е описано в „А Short History of the PSB“, December 21, 1951, NSC Staff Papers, White House Office Files, DDEL. Отклоняването на средства от Плана Маршал за тайни операции е уточнено в предназначена за Франк Уизнър, шеф на Службата за координиране на политиката, паметна бележка от 17 октомври 1949 г.: „CIA Responsibility and Accountability for ECA Counterpart Funds Expended by OPC“, засекретена и препечатана от Michael Warner (ed.), CIA Cold War Record: The CIA Under Harry Truman (Washington, DC: CIA History Staff, 1994). Това е необичайно счетоводство: по силата на „общи и специфични споразумения“, изработени тайно от шепа запознати, „5% партньорски средства на Администрацията за икономическо сътрудничество (АИС) са на разположение на ЦРУ“ за тайни операции според документа на Управлението. АИС администрира Планът Маршал.

Винаги има много пари. „Разбира се, имахме пари — казва Мелбърн Л. Спектър, администратор на Планът Маршал в Париж. — Партньорските средства просто течаха от ушите ни.“ Устна история на Спектър, FAON.

[18] Устна история на Грифин, FAON.

[19] Неподписана паметна бележка на Кенан, 4 май 1948 г., FRUS Intelligence, pp. 668–672.

[20] Изцяло цитирани, войнствените думи звучат така:

„Съветът за национална сигурност, вземайки предвид престъпните тайни операции на Съветския съюз, сателитните му страни и комунистически групи, насочени към дискредитиране и противопоставяне на целите и активностите на Съединените щати и на другите западни сили, определи, че в интерес на световния мир и на американската национална сигурност откритите външни дейности на американското правителство трябва да бъдат допълнени от тайни операции… планирани и изпълнени по такъв начин, че всякаква отговорност на американското правителство за тях да не бъде видима за външни лица, а в случай на разкриване американското правителство да може достоверно да отрича всякаква отговорност за тях. По-точно, такива тайни операции трябва да включват всички секретни дейности, свързани с: пропаганда, икономическа война; превантивни преки действия, включващи саботаж, анти саботаж, разрушаване и евакуационни мерки; подривни действия срещу враждебни държави, включително подпомагане на нелегални съпротивителни движения, партизани и емигрантски групи за освобождение и подкрепа на местни антикомунистически елементи в застрашени страни от свободния свят.“

Кенан безспорно е главният интелектуален творец на директивата. Трийсет години по-късно той се разкайва дълбоко, заявявайки, че натискът за политическа война е бил най-голямата му грешка, че тайните операции противоречат на американските традиции, че „излишната секретност, лицемерието и тайното мошеничество просто не са нашият специалитет“. Малцина от овластените хора са говорили по този начин навремето. Общоприетата сред познавачите мъдрост е ясна. Ако САЩ трябва да спрат Съветите, те ще се нуждаят от армия тайни войници. Кенан съумява да напише повече от хиляда страници мемоари без никакво споменаване на ролята си като родоначалник на тайните акции. Ето как справедливо хвалената му работа е едновременно малък шедьовър на лицемерието и великолепна дипломатическа история. Виж и неговата статия „Morality and Foreign Policy“, Foreign Affairs, Winter 1985-1986; виж и твърдението му, че инициативата за политическа война е била „най-голямата грешка, която съм правил“, в свидетелските показания пред Комисията Чърч, 28 октомври 1975 г., цитирани в окончателния й доклад, том 4, с. 31.

Директорът на разузнаването Хиленкьотер е ужасен от самата идея за новата тайна служба. Той не крие мнението си, че Съединените щати никога не бива да се ангажират с тайни операции в мирно време. А и не е единственият, който се пита за разходите на тайната подривна дейност. Шърман Кент, най-големият от анализаторите на ЦРУ от периода на Студената война, е изложил в писмен вид следната мисъл: да се изпратят „секретни оперативни сътрудници в чужда държава, с която Съединените щати не са във война, и да се инструктират въпросните агенти за извършване на «черни» операции не само противоречи на принципите, върху които е основана страната ни, но и на тези, за които съвсем наскоро водихме война.“ Robin Winks, Cloak and Gown: Scholars in the Secret War, 1939–1961 (New Haven, CT: Yale University Press, 1987), p. 451.

[21] Edward P. Lilly, „The Development of American Psychological Operations, 1945-1951“, National Security Council, Top Secret, DDEL., p. 1953.

[22] Интервюта на автора със Зихел и Полгар; „Относно: цели на немската мисия, 10 януари 1947 г.“, CIA/CREST. За достоверен преглед на берлинската операционна база на ЦРУ виж David Е. Murphy, Sergei A. Kondrashev, and George Bailey, Battleground Berlin: CIA vs. KGB in the Cold War (New Haven, CT: Yale University Press, 1997). По-късно Мърфи е служил като началник на берлинската резидентура.

[23] Похвалното слово на Хелмс на възпоминателната служба за Уизнър в центъра на ЦРУ, 29 януари 1971 г. Той използва няколко реда от Някога край Пасифика на Робърт Фрост, когато си припомня война от Студената война:

И сякаш идваше тъмна нощ

или даже век.

По-добре бе да си готов за стихията…

Уизнър е описан като „най-добрия кандидат за изграждането на секретна организация от нулата“ в неподписан и недатиран документ на „Служба за координиране на политиката, 1948–1952 г.“ (СКП), разсекретен с редакции през март 1997 г., CIA/CREST. Автор е Джералд Милър, шеф на западноевропейските операции на Уизнър.