Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сигма Форс (13)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Demon Crown, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
3 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2018 г.)
Разпознаване и корекция
danchog (2018 г.)

Издание:

Автор: Джеймс Ролинс

Заглавие: Короната на демона

Преводач: Венцислав Божилов

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2018

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Алианс Принт“ ЕООД

Излязла от печат: 21.05.2018

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 978-954-655-844-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5984

История

  1. — Добавяне

Исторически бележки

smith.png

Централата на „Сигма“ е заровена под Смитсъновия замък — огромна постройка с кули от червен пясъчник, построена през 1849 г. до Националната алея. От тази внушаваща респект сграда се появил обширният комплекс от музеи, изследователски центрове и лаборатории, известен като Смитсънов институт. Но преди всичко това и по време на Гражданската война тази сграда помещавала всички колекции на института.

Но какво е истинското начало на това блестящо свидетелство на науката?

Колкото и да е странно, основателят на института не е американец, а един доста ексцентричен британски химик и минералог на име Джеймс Смитсън. Преди смъртта си през 1829 г. той завещал половин милион долара на Съединените щати (около дванайсет милиона долара днес, или 1/66 от федералния бюджет по онова време) за основаването на „институция за увеличаване и разпространяване на знанията сред хората“.

Въпреки това и до днес съществува мъгла от загадки около този благодетел. Първо, Джеймс Смитсън никога не е стъпвал на американска земя, но въпреки това оставил състоянието си и богатата си колекция минерали на тази държава. Нещо повече, приживе Смитсън никога не е споменавал за намерението си да дари такова богатство на Съединените щати и е странно, че след смъртта му племенникът му го погребал не в Англия, а в италианския град Генуа. Една от причините да знаем много малко за този човек е, че през 1865 г., в края на Гражданската война, в Замъка избухнал опустошителен пожар. Долните етажи оцелели (понесли поражения единствено от водата при гасенето), но горните изгорели напълно. По-голямата част от архива на Смитсън, включително дневниците и научните му записки, била унищожена. Така трудът на целия му живот бил погълнат от пламъците и останал изгубен за историята.

Но загадките около Смитсън не приключват със смъртта му. През зимата на 1903 г. прочутият американски изобретател Александър Греъм Бел заминал за Италия въпреки открито заявеното несъгласие на Управителния съвет на института и разкопал гроба на Смитсън в Генуа. Прибрал костите му в цинков ковчег и избягал обратно в Съединените щати с параход. След завръщането си Бел погребал останките на Смитсън в Замъка, където те остават и до днес.

Защо изобретателят на телефона не се подчинил на желанието на колегите си от съвета и откраднал костите на Смитсън? Дали причината била, че гробът на благодетеля бил застрашен от близка каменоломна, както твърдят повечето историци? Или около ексцентричния Джеймс Смитсън е имало нещо повече — първо, най-неочакваното му дарение, после загадъчният пожар, унищожил наследството му, и накрая странното пътуване на Александър Греъм Бел до Италия с цел да изрови костите му?

Ако искате да научите шокиращата истина за една мрачна американска загадка, продължете с четенето…