Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Нокът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Talon, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
aisle (2019)
Разпознаване и корекция
Epsilon (2019)

Издание:

Автор: Джули Кагава

Заглавие: Нокът

Преводач: Боряна Даракчиева

Година на превод: 2016

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Pro Book

Година на издаване: 2016

Тип: роман

Националност: американска

Излязла от печат: 07.06.2016

Редактор: Николина Петрова

Коректор: Георги Иванов

ISBN: 978-954-2928-85-0

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10382

История

  1. — Добавяне

27
Ембър

Да, официално обявявам, че тази нощ беше абсолютно откачена.

Мислех си, че знам какво искам. Преди да ида на партито, Лекси почти ме убеди, че Гарет ще е там. За рождените дни на Кристин се носеха легенди, вероятно половината град бе разбрал за купона. И когато изтъкнах, че може да не дойде и нямам друг начин да се свържа с него, това не я обезкуражи. Тя вече кроеше планове как всеки ден ще обикаляме по плажовете и из местните свърталища, докато не го открием.

Когато с Данте дойдохме с колата и паркирахме в края на дългата редица автомобили на алеята, надеждите ми посърнаха. Мислех, че Гарет вероятно няма да е там; той не изглеждаше купонджия. Подготвих се за разочарование, казах си, че утре може да го потърсим. Не всичко бе загубено, ако не се появеше тази вечер.

В края на двора Данте видя група от като че ли безбройните му приятели, забърза към тях и ме заряза. Извъртях очи и продължих по стълбите. Мислех да намеря Лекси, за да обиколим заедно. Но той беше там — седеше на дивана и изглеждаше ужасно смутен, когато Лекси му хвърли нещо, което много се надявах да не е презерватив. Стомахът ми се сви, щом тръгнах към него. Въпреки ужаса мислех само, че искам да го целуна отново, да усетя сърцето му под дланта си и да вдъхна аромата му. Ако това бяха чисто човешки чувства, тогава за малко щях да бъда човек. „Нокът“ нямаше да одобрят, но „Нокът“ можеха да вървят по дяволите. Те вече и без това отнеха голяма част от лятото ми. Тази си беше моя.

Той щеше да ме целуне, видях го в очите му. Усетих го в ръцете му, които се притиснаха към гърба ми, по ускорения му пулс, по внезапното намерение в металния поглед. Драконовите ми инстинкти изсъскаха и се свиха, това не им харесваше, макар че сърцето ми бумтеше в ушите и пригласяше на неговото.

И тога усетих някаква промяна, едва доловима промяна, която драконът ми веднага осъзна. Още преди да чуя гласа му, косъмчетата по тила ми настръхнаха и в тялото ми се разля жега.

Обърнах се и срещнах погледа на дракона отцепник.

— Райли? — казах смаяна. Едва не го нарекох Кобалт, но се усетих навреме. Моят дракон веднага потръпна от вълнение, изпрати огън и облекчение по вените ми. Той беше добре! Все още беше тук. — Какво правиш тук?

Той се усмихна с просветващи очи. Не отговори на въпроса ми, а се вгледа престорено любопитно в Гарет, макар че всъщност виждах как драконът гледа човека, сякаш възнамерява да го изпече насред дневната.

— Нещо против да ви прекъсна?

Гарет се скова, ръцете му се превърнаха в стоманени ленти на кръста ми, но външно не изглеждаше притеснен. Гласът му бе хладно любезен:

— Всъщност имам.

Райли продължи да се усмихва, но очите му проблеснаха. По всичко личеше, че съпротивата на човека го забавляваше, което малко ме изнерви. Райли беше отцепник; той не играеше по правилата на „Нокът“. Не мислех, че е толкова глупав да се Преобрази тук, сред десетки свидетели, и да изпепели Гарет, но нямаше как да съм сигурна.

Освен това трябваше да говоря с него. Исках отговори на много въпроси, много неща за „Нокът“ чакаха обяснение, а той се появи изневиделица точно на партито на Кристин. Разбира се, напълно в негов стил — изникваше в най-неподходящия момент, и не можех да го оставя да си тръгне. А и моят дракон напираше под кожата, развълнуван от появата му. Не беше забравила онази нощ, когато се носеше по вълните с Кобалт, аз също не я бях забравила.

— Гарет — казах тихо, за да привлека вниманието му. — Познавам го. Нека поговоря с него за секунда.

Не остана доволен. Стисна зъби и очите му станаха безизразни, но кимна рязко и отстъпи. Обърна се и изчезна в тълпата, без да погледне назад. А аз останах сама с отцепника.

Поех си дъх и тъкмо щях да му предложа да идем някъде да поговорим, когато започна друга песен, този път по-бърза, и дансингът се превърна в кипящо море. Райли се ухили, приближи се и започна да танцува с предизвикателна усмивка. След миг колебание се присъединих, уж неохотно, но усещах вълнението на дракона в мен. Райли продължи да се усмихва, гледаше ме подигравателно.

— Е, огнено момиче, ето ни пак заедно. — Гласът му бе нисък и студен, само аз можех да го чуя. Не се докосвахме, но усещах топлината, която се излъчваше от него, сякаш под кожата му гореше огън. — И виждам, че се адаптираш доста добре. Осъзнаваш, че това е човек, нали? В случай че си забравила, ти не си точно като него.

— Говори по-тихо — изсъсках, но при тази гърмяща музика и нехаеща тълпа, нямаше голям шанс някой да ни обърне внимание. Все пак „Нокът“ ми бяха набили добре в главата никога, никога да не говоря за свързани с природата ми неща в компанията на човеци. — Освен това не е твоя работа. Как изобщо разбра, че ще съм тук?

Той се ухили.

— Казах ти, че ще те намеря, нали? — И се приближи още. — Изглеждаш изненадана. Забрави ли ме? — Гласът бе подигравателен, но тялото му се движеше плавно, красиво и уверено. Със сигурност не му беше първият купон. Стомахът ми затанцува и драконът се надигна като жадуващ за свобода пламък.

— Къде беше, между другото? — попитах го. Той само изви вежда, явно нямаше намерение да отговаря на въпроса, и аз се намръщих. — Те те търсят — казах и се наведох още повече към него. — Миналия месец са изпратили агенти, защото някой те е издал. — Данте — добавих, но наум. Обземе страх. Данте беше тук, ако забележеше Райли…

Отдръпнах се притеснена.

— Трябва да си вървиш. Тук е опасно за теб. Ако брат ми ни види…

Райли се плъзна почти невидимо зад мен. Преди да се усетя какво става, ме хвана през кръста и коремът ми пламна, а той се наведе към мен.

— Не се тревожи за мен, огнено момиче — каза в ухото ми, докато се колебаех дали да се облегна на него, или да го избутам. — Мога да се грижа за себе си. Въпросът е дали още искаш да научиш истината за „Нокът“? Кои са всъщност? Какво искат? — Устните му докоснаха бузата ми, дъхът му гъделичкаше кожата ми. — Мога да ти кажа, ако още те интересува.

Сковах се. Той се изсмя и плъзна ръка в джоба ми, само за миг, и я извади.

— Това е номерът ми — рече, когато бръкнах в джоба си и напипах сгъната няколко пъти хартия. — Когато искаш да поговорим — продължи сериозно, — когато те покажат истинското си лице — а ще го направят, огнено момиче, не се заблуждавай, — аз съм тук. Винаги можеш да дойдеш при мен. Искам да дойдеш при мен.

Не знаех какво да отвърна. Райли ме гледаше, златните му очи светеха и разпалваха огъня в мен. По дяволите, защо ми действаше така? Дали защото беше отцепник? Дракон, който се бе осмелил да отхвърли властта на „Нокът“ и да живее така, както само можех да мечтая? Или беше нещо друго, нещо по-дълбоко? Нещо, на което инстинктите ми реагираха на съвсем първично ниво? Като човек Райли беше чаровен, мистериозен и да, трябва да го призная, ужасно готин. Но погледнех ли го, виждах само дракона.

Движение в другия край на стаята привлече вниманието ми. Видях стройното тяло на Гарет да се насочва към изхода.