Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Имението Кавендън (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Secrets of Cavendon, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
Regi (2022)
Разпознаване, корекция и форматиране
NMereva (2022)

Издание:

Автор: Барбара Тейлър Брадфорд

Заглавие: Тайните на Кавендън

Преводач: Нина Рашкова

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо (не е указано)

Издател: ИК „Плеяда“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2018

Тип: роман (не е указано)

Националност: английска

Печатница: Симолинѝ94

Излязла от печат: 23.04.2018

Редактор: Лилия Анастасова

Художник: Димитър Стоянов — ДИМО

ISBN: 978-954-409-385-3

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/17649

История

  1. — Добавяне

Персонажи

Фамилията Ингам през 1949-а

Майлс Ингам, седми граф на Мобри, на 50. Собственик и попечител на Кавендън Хол. Обръщение по етикет — лорд Мобри.

Сесили Суон, негова съпруга и седма графиня на Мобри.

Децата на графа и графинята

Дейвид Ингам, наследник на графството, на 20. Обръщение по етикет „Ваше Благородие“. Уолтър на 18, Вениша на 16 и Гуен на 8.

Лейди Дидри Ингам Лоусън, сестра на графа, на 56. Съпруг — Уилям Лоусън, на 56. Живеят в Лондон с нейния син Робин Драмънд, на 22. Тя работи в Министерството на войната. Почивните дни в края на седмицата прекарват в имението Кавендън в тяхната къща Литъл Скел.

Лейди Дафни Ингам, сестра на графа, на 53. Омъжена е за Хюго Ингам Стентън, на 68. Живеят в Кавендън Хол в южното крило. Имат пет деца, които живеят в Лондон и ги посещават в края на седмицата. Децата им са: Алиша, на 35; Чарлс, на 31; близнаците Томас и Андрю, Анабел, на 25.

Лейди Дулси Ингам, най-малката сестра на графа, на 41. Живее в Лондон и в къщата Скелдейл в имението Кавендън. Съпруг — сър Джеймс Брентууд, на 56, един от най-големите английски актьори, посветен в рицарство от крал Джордж VI. Имат три деца: близначките Розалинд и Джулиет, по на 20, и син Хенри, на 17.

Прислугата и днес нежно нарича трите сестри на графа „трите Д“.

Втората фамилия Суон

Родът Суон е на служба при рода Ингам почти от двеста години. Техните жизнени пътища са се преплитали по различни начини. Поколения Суон са живели в селото Литъл Скел, граничещо с парка на имението Кавендън, и още живеят там. В днешни дни семейство Суон са така предани и верни на семейство Ингам, както техните предшественици, и са готови да защитават всеки член от рода Ингам с живота си. Ингамови им вярват безрезервно, както и Суонови на тях.

Други Суон

Пърси, по-малкият брат на Уолтър, на 68. Главен пазач на дивеча в Кавендън.

Една, съпруга на Пърси, на 69. При специални случаи работи в Кавендън. Джо, техен син, на 48. Работи с баща си като негов помощник.

Бил, първи братовчед на Уолтър, на 63. Главен градинар в Кавендън. Вдовец.

Тед, първи братовчед на Уолтър, на 74. Майстор по вътрешната поддръжка на Кавендън и дърводелец. Вдовец.

Пол, син на Тед, на 50. Работи с баща си. Ерген.

Ерик, брат на Тед и първи братовчед на Уолтър, на 69. Главен иконом в Кавендън Хол. Ерген.

Шарлот, леля на Уолтър и Пърси, на 81. Вдовстваща графиня на Мобри. Шарлот е глава на родовете Суон и Ингам. Всички се отнасят към нея с много обич и уважение. Някога Шарлот е била секретарка на петия граф Дейвид Ингам до смъртта му. Омъжва се за шестия граф през 1926-а, който умира по време на Втората световна война.

Дороти Пинкертон, по баща Суон, на 66, братовчедка на Шарлот. Живее в Лондон със съпруга си Хауард Пинкертон, детектив в Скотланд Ярд, на 66. Работи в модната къща на Сесили „Сесили Суон“.

Прислуга

Ерик Суон — иконом

Пеги Суифт Лейн — икономка

Луис Уотърс — готвачка

Мери Лоудън — главна камериерка

Вира Гоуър — камериерка

Филип Карлтън — шофьор

Други служители

Госпожица Анджела Чембърс — бавачка на Гуен, дъщерята на Сесили. Наричат я „Нани“ или „Нан“.

Външни работници

В грамадно имение като Кавендън с хиляди акра земя и обширни ловни участъци се наемат много работници от местното население. По този начин се осигуряват дом и прехрана за голямо семейство. Предлага се работа на селяните и земя на арендаторите. Селата около Кавендън са построени от графовете Мобри, за да имат подслон техните работници. Построили са също така църкви, училища, пощенски станции и магазинчета. Селата около Кавендън са Литъл Скел, Мобри и Хай Клиф.

Има много външни работници — главен пазач на дивеча и петима помощници: викачи и помагачи по фланговете, които работят, когато започне сезонът за лов на пернати. Наемат се и други външни работници, които се грижат за околните гори и за ловния сезон в низината в определено време през годината. Паркът се поддържа от главния градинар и още петима негови помощници.

Ловният сезон за пернати започва на Великия двайсети, както е известна датата. Завършва през декември. Сезонът на яребиците започва през септември. По това време се ловуват и патици, и диви кокошки. Сезонът на фазаните започва на първи ноември и продължава до декември. Мъжете, които обикновено идват на лов в Кавендън, са аристократи, наричани „стрелците“, т.е. „мъжете с оръжие“.