Е. Антонов
Тяхната борба (14) (Или как евреите завладяха света)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
1,1 (× 32 гласа)

Информация

Сканиране и корекция
андре15 (2021)

Издание:

Автор: д-р Е. Антонов

Заглавие: „Тяхната борба“

Издател: Лаков Прес

Град на издателя: София

Година на издаване: 1999

Редактор: Васил Лаков

Коректор: Стефан Стефанов

ISBN: 984-483-029-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/15817

История

  1. — Добавяне

Глава 6
Разбитият кивот, или как филистимляните спират Юда за 200 години

„Жителите на Балканите, Илирия и Егейските острови вълна след вълна се устремили на юг… Те преминали през Мала Азия, Сирия и Ханаан… и достигат до делтата на Нил през 1191 г. пр.н.е. Оказва се, че тяхното превъзходство се основава на това, че те са донесли със себе си тайната на обработката на желязото… в страните, които се намират още в бронзовата епоха[1].“

„Библейски сказания“, за филистимляните [с. 255, 258]

Триумфалния ход на Израел неочаквано е спрян, а част от местното ханаанско население е спасено от пълно унищожение, благодарение на филистимляните, организирали могъщ съюз на гръцки, тракийски и илирийски народи от Балканите. Те завладяват Мала Азия, Сирия и Ливан, след което разгромяват евреите, разбиват кивота със скрижалите и разгонват жреците на Господа, Бога Израелев от храма им в Сихем.

Открили технологията за производство на желязото и носители на новата желязна ера, филистимляните построяват редица модерни индустриални градове по средиземноморското крайбрежие и дават името си на цялата околна земя — Палестина, където налагат ценностите на новата цивилизация.

Победените юдеи са принудени да плащат данъци и нямат право да носят оръжие, с което за около два века настъпва относителен мир в района.

Въпреки подчиненото си положение, организацията на евреите не е унищожена и те продължават да избират свои съдии. Това са най-силните и авторитетни племенни вождове, които запазват юдаизма и заветите на Моше. Постепенно някои от тях съсредоточават в ръцете си голяма власт, нагледен пример за което е Шаул (Саул), който се обявява за цар (1040 г. пр.н.е.) и започва серия войни с филистимляните[2].

Бележки

[1] Египтяните започват да обработват желязото през VII век пр.н.е. т.е. със 700 г. закъснение.

[2] Виж приложение № 4