Е. Антонов
Тяхната борба (12) (Или как евреите завладяха света)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
1,1 (× 32 гласа)

Информация

Сканиране и корекция
андре15 (2021)

Издание:

Автор: д-р Е. Антонов

Заглавие: „Тяхната борба“

Издател: Лаков Прес

Град на издателя: София

Година на издаване: 1999

Редактор: Васил Лаков

Коректор: Стефан Стефанов

ISBN: 984-483-029-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/15817

История

  1. — Добавяне

Глава 4
Идеолога Моше и бягството на евреите от Египет

„Кога тръгнете… ще оберете египтяните.“

„Защо оставихте живи всички жени?… Избийте всички деца от мъжки пол, избийте всички жени.“

Моше (Мойсей) — Библията

След Авраам и Йосиф, израелците намират своя истински вожд и пророк в лицето на Моше (Мойсей). Неговата майка-еврейка, подобно на циганите, го подхвърля като бебе за отглеждане от египтяните. И той им се отблагодарява когато пораства:

„Уби египтянина и го скри в пясъка.“ [Изх 2:12]

Преди 3300 години Моше организира бягството на евреите от Египет, като предварително ги задължава: „кога тръгнете, ще тръгнете не с празни ръце. Всяка жена ще измоли от съседката си… сребърни и златни неща и дрехи. И вие… ще оберете египтяните.“ [Изх. 3:21, 22]

Бегълците са преследвани от фараоновата армия, но успяват да избягат и навлизат в страната на медиамците, която също ограбват, след като избиват поголовно мъжете. Но Моше остава недоволен и заповядва: „Защо оставихте живи всички жени?… Избийте всички деца от мъжки пол, избийте всички жени.“ [Числ. 31:15, 17]

По-късно, на Синайските планини Мойсей обявява: Има само един Бог, този на Израел. Има само един избран народ — еврейския, на който е обещано да завладее света. Както медиамците, всички околни народи трябва да бъдат напълно унищожени, а по-далечните, по рецептата на Йосиф — поробени.

Тези заповеди и обещания той записва на каменни плочи (скрижали), които поставя в един сандък (кивот), обявен за нещо като фетиш на скитащото племе. Подобни кивоти имат и днес много номадски арабски племена от пустинята, които също са обект на поклонение.

За ознаменуване на създадената нова религия — юдаизма, евреите изливат златна змия — на която се кланят и днес по дух, наричайки я „Змията на Цион“ — един вечен идол — символ на всемирното им царство. Дори и жреците на древния Израел са наречени левити (от лефи, левитан — змия).