Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Jeweles of Tessa Kent, (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 24 гласа)

Информация

Сканиране
paula
Разпознаване и корекция
mladenova_1978 (2015 г.)

Издание:

Джудит Кранц. Бижутата на Теса Кент

Американска, първо издание

Редактор: Розия Самуилова

Дизайн на корицата: Димитър Стоянов — Димо

ИК „Златорогъ“, 1999 г.

ISBN 954–437–080–3

 

 

Judith Krantz

The Jeweles of Tessa Kent

Copyright © 1998 by Judith Krantz

История

  1. — Добавяне

37

Затвори вратата и се върна в спалнята, твърдо решена да се погрижи дъщеря й да спази указанията на лекаря. Маги седеше в леглото, а изражението й подсказваше, че ще окаже сериозна съпротива.

— Слушай, Теса…

— Чу какво каза лекарят — няма да ставаш от леглото. — Странно какво щастие изпита при изричането на тази най-обикновена фраза, която всяка майка многократно е казвала.

— Докторът си го бива — истински красавец. И май доста си пада по теб… Ако наистина се налага да не ставам от леглото, прехвърли се в моя апартамент.

— Глупости, тук има достатъчно място и за двете ни. Доктор Голденбърг беше ужасен, че не знам в кой месец си бременна. Представяш ли си какво ще каже, ако разбере, че съм те оставила сама? Ще играя ролята на предана медицинска сестра доброволка. Красивият лекар заръча да не се отделям от леглото ти.

— Но защо беше толкова учуден, че не знаеш подробностите?

— Навярно в Бразилия майката първа научава, че дъщеря й е бременна.

— Всъщност ти беше първата. И аз не подозирах. Вчера за пръв път ми прилоша по време на закуската. Днес не ми се повдига. Мислиш ли, че отново ще ми се случи?

— Вероятно няма да имаш повече пристъпи — отвърна Теса, въпреки че изобщо не беше сигурна. — Може би ти и е прилошало от миризмата на храната, била си напрегната заради предстоящото пътуване… Обикновено след третия месец това повече не се случва. Ето, че тази сутрин всичко беше наред.

— Дано да излезеш права… — Маги угрижено смръщи чело. — Не стига, че съм прикована към леглото, ами не мога да се обадя на Барни, за да му съобщя новината. Каза, че ще вземе любимата си и ще отпътува някъде през почивните дни.

Теса смаяно я изгледа. Любима ли? Господи, нима дъщеря й чака дете от мъж, който й изневерява? Маги забеляза удивлението й и се засмя:

— Взе любимата си машина — мотоциклет „Дукати“. Барни е собственик на сервиз за скъпи мотоциклети. Осъществи младежката си мечта и работата му потръгна — има много клиенти.

— Барни… — промълви Теса. Страхуваше се да задава въпроси, за да не излезе, че подлага на разпит дъщеря си.

— За бога, та ти го познаваш! Невъзможно е да си го забравила! — възмутено възкликна Маги.

— Спомням си само за едно петгодишно момченце, което носеше същото име. — Сърцето й подскочи от радост, като се сети за луничавия малчуган, който от първия ден на запознанството им беше взел под закрила плахата Маги.

— Толкова пъти съм ти разказвала за него! Оплаквах ти се, че не ме оставя на спокойствие, че непрекъснато ми досажда.

— За Барни Уебстър ли говориш? Онзи, който бе твоят верен Санчо Панса.

— Разбира се! В живота ми не е имало друг Барни.

— Упорито момче, няма що. Май доста ти е досаждал, щом е успял да ти направи бебе.

Маги сънено се усмихна:

— И двамата бяхме упорити.

— Как мислиш, че ще реагира на новината?

— Ще обезумее от щастие… — промълви младата жена и затвори очи.

Щом се убеди, че дъщеря й е заспала дълбоко, Теса придърпа до леглото две кресла, взе одеяло и възглавница и се настани на импровизираното канапе, ала не можа да заспи. Не й се искаше да пропусне възможността до насита да се порадва на дъщеря си.

Дори в съня си Маги изглеждаше странно жизнена, полуотворените й устни сякаш жадуваха за целувка. Ако беше актриса на сцената, при вдигането на завесата зрителите мигновено ще бъдат запленени от нея и търпеливо ще чакат да разберат какво ще се случи с това прекрасно създание, което се усмихва дори в съня си.

Теса се запита каква ли щеше да бъде съдбата й, ако не бе срещнала Люк и не се беше влюбила в него. Несъмнено след смъртта на родителите си щеше да поеме грижите за сериозното и стеснително петгодишно момиченце и да споделя с него всичките му радости и детински скърби. Когато се върнеше от снимки в студиото, щеше да помага на Маги да напише домашното си или да преговори уроците си. Ако дъщеричката й паднеше, щеше да тича при нея, за да намаже с йод ожулените й колене. Като всяка майка щеше да организира празненствата по случай рождените й дни, заедно щяха да избират първата й официална рокля и първите обувки с висок ток…

От гърдите й се изтръгна тежка въздишка при мисълта от какви щастливи мигове е лишила и себе си, и дъщеря си. Когато му дойдеше времето, щеше да обясни на Маги каква е разликата между секса и любовта; никога нямаше да се омъжи за човек, който не допада на дъщеря й и от когото да крие, че Маги е нейно дете. Щом малката станеше на шест-седем години, щеше да й обясни, че не й е сестра и грозната лъжа постепенно ще бъде забравена. Животът им щеше да бъде различен… толкова различен… Теса най-сетне потъна в сън.

 

 

Маги се събуди и с изненада видя майка си да спи на импровизираното канапе. Безшумно стана от леглото, в този момент Теса отвори очи и попита:

— Къде отиваш?

— В тоалетната. Мислех, че спиш.

— Както виждаш, вече съм будна. — Тя отметна одеялото и се прозина. — Сънувах, че се опитваш да избягаш и се стреснах.

— Ще се върна след няколко дни — подхвърли Маги и с престорена предпазливост бавно запристъпва към тоалетната.

Теса отиде в другата баня, наплиска лицето си с ледена вода и с пръсти разреса косата си. Цялото тяло я болеше, но беше доволна, че и двете са успели да поспят. Като се върна в спалнята, Маги вече беше в леглото.

— Имаш ли кръвотечение? — попита я с престорено безразличие.

— Не, нито капчица. Чувствам се прекрасно. Знаеш ли, умирам от глад.

— Скъпа, това е най-добрият признак! Какво да поръчам?

— Пет литра портокалов сок, бекон и яйца, куп препечени филийки, конфитюр от ягоди, чай… Божичко, колко е часът?

— Два следобед. Почакай да дръпна завесите, после, ще поръчам храната.

— Дори да ми е прилошало сутринта, не съм усетила в съня си. На бременните не им се повдига следобед, нали?

— Знам само, че ако ти е било зле сутринта, щеше да се събудиш. Не искам да те тревожа, но съм чувала за жени, които повръщат от първия ден, та чак до раждането.

— И сигурно жадуват час по-скоро да родят, та да се отърват от повдигането.

— Х-м-м.

— Сигурно се питаш доколко аз жадувам да родя. Много добре разбирам какво означава мънкането ти.

— Х-м-м. — Теса разпери ръце в знак, че няма да задава повече въпроси.

— О, Теса, страстно желая да имам дете! Не го осъзнавах до момента, в който се изплаших, че ще пометна. Искам бебето на Барни повече от всичко на света. Нямам представа как съм забременяла, след като редовно си вземах противозачатъчните, но сега съм луда от щастие. Никога не съм предполагала, че ще се чувствам на седмото небе. Разбира се, с Барни ще се оженим, с което ще ощастливим и Поли.

— Поли Гилденстърн ли?

— Изобщо не се учудвам, че знаеш името й. След като години наред твоите частни детективи ме държат под наблюдение, навярно разполагаш и с номера на осигурителната й карта, както и с психологическия й профил. Онзи ден й обещах, че ако някога с Барни се оженим, тя ще организира сватбеното тържество. Господи, налага ли се да поканим Тайлър и Медисън?

— Няма как — отвърна Теса, която вътрешно ликуваше — за пръв път от много години Маги искаше съвета й.

— Да се надяваме, че ако изобщо благоволят да присъстват, няма да останат дълго. Представям си изражението на Медисън, като разбере, че ще й бъда снаха. Госпожа Барнаби Алкот Уебстър! Харесва ми! Ще си поръчам визитни картички и ще оставя една на Медисън, когато съм сигурна, че не си е у дома. О, ето и закуската… или май е обяд?

Тъкмо привършваше порцията бъркани яйца, възкликна и притисна длан към устните си.

— Лошо ли ти е? — Теса разтревожено скочи.

— Едва сега си спомних, че в три имам среща с Марта Перейра.

— Не се безпокой. Когато се обади от фоайето, ще й обясня, че ще те замествам. Умея да измислям правдоподобни обяснения. Ще бъда още по-строга от теб по отношение на подготовката.

— Но какво ще правим утре? — тревожеше се Маги. — Помисли за пресконференцията! А на приема ще присъстват всички потенциални клиенти от Южна Америка. Какво ще правя?

— Познай — усмихна се Теса.

— Ще се излежавам, а ти блестящо ще се справиш с всичко и то без ничия помощ. Имаш право — тези хора се интересуват повече от Теса Кент, отколкото от бижутата. По нищо не се отличават от съученичките ми в „Елм“.

— В чантата ми има три интересни книги, ще ти купя и списания от павилиона във фоайето.

— Добре, но по-късно. Няма ли да довършиш закуската си? Не си хапнала почти нищо. Ако се отказваш, подай ми чинията си. После ще ми помогнеш да отида до банята, за да си измия зъбите.

— Ще повикам камериерката да смени спалното бельо. И запомни — в никакъв случай не бива да вземаш душ. Обещай, че няма да бързаш. Ето и чиста нощница.

— Много е секси. Благодаря. Давам ти честната си дума, че няма да правя резки движения. Не по-малко от теб искам да задържа детето. Какво ли ще си помисли божественият доктор Роберто, като ме види с тази нощница… веднага ще разбере, че е твоя. Май вече споменах, че добрият доктор си пада по теб.

— Маги!

— Мамичко! — засмя се Маги и бавно като костенурка тръгна към банята.